Piersi z kurczaka…

2016.02.15.5…zapiekane w sosie ketchupowym.

Brak pomysłów na niedzielny obiad lub spotkanie ze znajomymi? Polecamy piersi z kurczaka, ale tym razem w mieszance ketchupowej.

Składniki:

2016.02.15.6– ok. 1 ½ kg piersi

– mąka ziemniaczana i jajka – na panierkę

– czosnek granulowany, sól

– olej

Zalewa:

2016.02.15.7– 2 ketchupy po 500 g (ostry i łagodny)

– 1 kostka rosołowa

– ½ szklanki wody

– 1 buteleczka CYTRYNKI (200g)

Sposób wykonania:

– pokrojone w dużą kostkę piersi (3×3 cm) posolić, obsypać czosnkiem i włożyć do lodówki na 1 godz.

2016.02.15.8– następnie opanierować w jajku i mące oraz obsmażyć na oleju

– przygotować zalewę mieszając dokładnie podane składniki

– blachę wyłożyć folią aluminiową, ułożyć na niej piersi, zalać przygotowaną zalewą

– wstawić do piekarnika i piec ok. 30 – 40 minut w temperaturze 180 st. C (na kilka minut przed zakończeniem pieczenia przykryć folią w celu zabezpieczenia przed nadmiernym spieczeniem wierzchniej warstwy potrawy).

W podobny sposób zamiast piersi można zapiekać skrzydełka. Wyśmienite np. z ryżem, zapiekanymi ziemniakami i sałatką z ogórka kiszonego lub białej kapusty.

Jeśli ktoś lubi bardziej pikantne danie, to wskazane jest dodanie do sosu jednej łyżeczki mielonej, ostrej papryki.

SMACZNEGO!

Tekst/foto: dch