Piersi z kurczaka…
…zapiekane w sosie ketchupowym.
Brak pomysłów na niedzielny obiad lub spotkanie ze znajomymi? Polecamy piersi z kurczaka, ale tym razem w mieszance ketchupowej.
Składniki:
– mąka ziemniaczana i jajka – na panierkę
– czosnek granulowany, sól
– olej
Zalewa:
– 2 ketchupy po 500 g (ostry i łagodny)
– 1 kostka rosołowa
– ½ szklanki wody
– 1 buteleczka CYTRYNKI (200g)
Sposób wykonania:
– pokrojone w dużą kostkę piersi (3×3 cm) posolić, obsypać czosnkiem i włożyć do lodówki na 1 godz.
– następnie opanierować w jajku i mące oraz obsmażyć na oleju
– przygotować zalewę mieszając dokładnie podane składniki
– blachę wyłożyć folią aluminiową, ułożyć na niej piersi, zalać przygotowaną zalewą
– wstawić do piekarnika i piec ok. 30 – 40 minut w temperaturze 180 st. C (na kilka minut przed zakończeniem pieczenia przykryć folią w celu zabezpieczenia przed nadmiernym spieczeniem wierzchniej warstwy potrawy).
W podobny sposób zamiast piersi można zapiekać skrzydełka. Wyśmienite np. z ryżem, zapiekanymi ziemniakami i sałatką z ogórka kiszonego lub białej kapusty.
Jeśli ktoś lubi bardziej pikantne danie, to wskazane jest dodanie do sosu jednej łyżeczki mielonej, ostrej papryki.
SMACZNEGO!
Tekst/foto: dch