Udka i piersi…

Danie warte polecenia – wielokrotnie sprawdzone. Zamiast ud mogą być piersi – też będą słodkie…

Udka na słodko

Udka obsypać przyprawą (np. złocistą, staropolską lub inną do kurczaka) i pozostawić w lodówce na kilka godzin.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej udka, suszone morele, śliwki, żurawinę, rodzynki, pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę i pokrojone w ósemki gruszki. Wszystko polać sosem TAO-TAO (słodko – kwaśnym lub pikantno – słodkim).

Blaszkę przykryć folią aluminiową „błyszczącą stroną do góry”. Piec 1 ½ godziny.

Zamiast w piekarniku potrawę można zrobić w prodiżu, a zamiast ud mogą być piersi – też będą słodkie…

Ilość warzyw i owoców uzależniona jest od gabarytu ud lub piersi!!!

Najlepiej podawać z ryżem, może być surówka z kapusty białej, pekińskiej lub jakaś inna – delikatna.

Tekst: dch

Foto: sch