Udka i piersi…
Danie warte polecenia – wielokrotnie sprawdzone. Zamiast ud mogą być piersi – też będą słodkie…
Udka na słodko
Udka obsypać przyprawą (np. złocistą, staropolską lub inną do kurczaka) i pozostawić w lodówce na kilka godzin.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej udka, suszone morele, śliwki, żurawinę, rodzynki, pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę i pokrojone w ósemki gruszki. Wszystko polać sosem TAO-TAO (słodko – kwaśnym lub pikantno – słodkim).
Blaszkę przykryć folią aluminiową „błyszczącą stroną do góry”. Piec 1 ½ godziny.
Zamiast w piekarniku potrawę można zrobić w prodiżu, a zamiast ud mogą być piersi – też będą słodkie…
Ilość warzyw i owoców uzależniona jest od gabarytu ud lub piersi!!!
Najlepiej podawać z ryżem, może być surówka z kapusty białej, pekińskiej lub jakaś inna – delikatna.
Tekst: dch
Foto: sch