Na dziś – Minestrone

Kolejny z przepisów kulinarnych, który gości na kuchennych stołach podczas zajęć w sadowieńskim Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Polecamy i życzymy smacznego!

Zupa Minestrone z pieczonymi warzywami i makaronem

Składniki na 8 -10 porcji:

300 g pomidorów (2 średnie)
1 czerwona papryka
kawałek selera (korzeń)
1 mała pietruszka
1 średnia cebula

80 g pora
200 g marchewki
200 g cukinii
200 g ziemniaków
2 liście laurowe
2 ząbki czosnku
1 puszka białej fasoli (200 g po odsączeniu)
150 g zielonej fasolki (np. mrożonej)
1,75 litra bulionu jarzynowego (lub wody z ekologiczną kostką bulionową)
2 łyżki listków natki pietruszki
100 g drobnego makaronu

200 g serka topionego

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Oderwać szypułki z pomidorów, paprykę przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne, selera i pietruszkę obrać. Pomidory, paprykę, seler i pietruszkę natłuścić 1 łyżką oliwy z oliwek i ułożyć na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut (nie wyłączać piekarnika).

Zdjąć z blaszki upieczone warzywa, z pomidorów zdjąć skórę i ostudzić. Pomidory zmiksować.

Cebulę, pora, marchewki obrać i razem z cukinią pokroić w kostkę. Wyłożyć na blaszkę, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, skropić 1 łyżką oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i wstawić do piekarnika. Piec przez 5 minut, następnie dodać obrane i pokrojone w 2 cm kostkę ziemniaki, przemieszać i piec dalej przez kolejne 5 minut. Wyjąć z piekarnika.

W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek dodać liście laurowe i czosnek, smażyć na małym ogniu przez 1 minutę od czasu do czasu mieszając. Dodać odsączoną fasolkę, zieloną fasolkę pokrojoną na 3 cm kawałki i wymieszać.

Dodać pieczone warzywa: zmiksowane pomidory, obraną i pokrojoną w kostkę paprykę, a selera i pietruszkę w całości. Dodać także pozostałe pieczone warzywa pokrojone w kostkę (cebulę, pora, cukinię, marchewkę i ziemniaki). Wlać bulion, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Zagotować, przykryć i gotować na malutkim ogniu przez 20 – 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Na pięć minut przed końcem gotowania dodać makaron. Dodać natkę pietruszki, wyjąć pietruszkę, seler i liście laurowe.

Tekst/foto: TŻiUG w Sadownem