Gulasz cygański…

Jest post, ale… na weekend specjalną potrawę proponują i smacznego życzą uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem.

Gulasz cygański z plackami ziemniaczanymi

Składniki:

Placki:

Ziemniaki – 500 g

Cebula – 25 g

Mąka pszenna – 15 g

Jajo – 1 szt.

Olej – 50 ml

Sól – do smaku

 

Gulasz Cygański:

Mięso wieprzowe bez kości (łopatka) – 300 g

Pietruszka – 120 g

Marchew – 180 g

Seler – 80 g

Cebula – 120 g (2 szt.)

Koncentrat pomidorowy – 100 g

Woda – 300 ml

Kostka rosołowa – 1 szt.

Mąka pszenna – ok. 40 g

Olej -70 ml

Natka pietruszki – do dekoracji

Sól, pieprz, papryka ostra mielona – do smaku

WYKONANIE:

Placki ziemniaczane:

Przeprowadzić obróbkę wstępną brudną ziemniaków (mycie, obieranie, mycie). Cebulę obrać. Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce, dodać jajo, mąkę, sól, dokładnie wymieszać. Usmażyć trzy placki o średnicy około 17 cm.

Gulasz:

Przeprowadzić obróbkę wstępną brudną warzyw. Warzywa korzeniowe pokroić w słupki długości ok. 2,5 cm, szerokości 0,5 cm. Cebulę pokroić w kostkę. Mięso umyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą, mąką i obsmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać kostkę rosołową i dusić. Na patelni, której smażyliśmy mięso, podsmażamy po kolei warzywa. Podsmażone warzywa przedkładamy do garnka z mięsem. Dusimy do miękkości, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy – gdy gulasz jest zbyt rzadki, należy dodać zawiesinę sporządzoną z mąki, która została nam po oprószeniu mięsa.

Gotowy gulasz wykładamy na ciepłe placki ziemniaczane i dekorujemy natką z pietruszki.

Tekst/foto: Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem