Gulasz cygański…
Jest post, ale… na weekend specjalną potrawę proponują i smacznego życzą uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem.
Gulasz cygański z plackami ziemniaczanymi
Składniki:
Placki:
Ziemniaki – 500 g
Cebula – 25 g
Mąka pszenna – 15 g
Jajo – 1 szt.
Olej – 50 ml
Sól – do smaku
Gulasz Cygański:
Mięso wieprzowe bez kości (łopatka) – 300 g
Pietruszka – 120 g
Marchew – 180 g
Seler – 80 g
Cebula – 120 g (2 szt.)
Koncentrat pomidorowy – 100 g
Woda – 300 ml
Kostka rosołowa – 1 szt.
Mąka pszenna – ok. 40 g
Olej -70 ml
Natka pietruszki – do dekoracji
Sól, pieprz, papryka ostra mielona – do smaku
WYKONANIE:
Placki ziemniaczane:
Przeprowadzić obróbkę wstępną brudną ziemniaków (mycie, obieranie, mycie). Cebulę obrać. Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce, dodać jajo, mąkę, sól, dokładnie wymieszać. Usmażyć trzy placki o średnicy około 17 cm.
Gulasz:
Przeprowadzić obróbkę wstępną brudną warzyw. Warzywa korzeniowe pokroić w słupki długości ok. 2,5 cm, szerokości 0,5 cm. Cebulę pokroić w kostkę. Mięso umyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą, mąką i obsmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać kostkę rosołową i dusić. Na patelni, której smażyliśmy mięso, podsmażamy po kolei warzywa. Podsmażone warzywa przedkładamy do garnka z mięsem. Dusimy do miękkości, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy – gdy gulasz jest zbyt rzadki, należy dodać zawiesinę sporządzoną z mąki, która została nam po oprószeniu mięsa.
Gotowy gulasz wykładamy na ciepłe placki ziemniaczane i dekorujemy natką z pietruszki.
Tekst/foto: Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem