Pieczona kaczka…

Pieczona kaczka z kluseczkami ziemniaczanymi i buraczkami w pieczonym jabłku w wykonaniu uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem.

Pieczona kaczka z kluseczkami ziemniaczanymi i buraczkami w pieczonym jabłku

Składniki:

– kaczka – 1 szt. 2000 g

– rozmaryn, tymianek, czosnek granulowany, sól, pieprz – po 20 g

– papryka słodka – 10 g

– olej – 125 ml

– jabłka – 2 szt.

– pomarańcza – 100 g

Sposób wykonania:

Przeprowadzić obróbkę wstępną surowców. Wszystkie przyprawy wymieszać z olejem. Kaczkę natrzeć przyprawami i odstawić na 2 godziny. Po upływie czasu kaczkę nadziać jabłkami i pomarańczą, spiąć i ułożyć w brytfannie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200oC na 2 godziny. Po upływie godziny przekręcić kaczkę na drugą stronę. Po upieczeniu z kaczki wyjąć jabłka, pomarańczę i wyporcjować.

Kluseczki ziemniaczane

Składniki:

– ziemniaki – 100 g

– mąka pszenna – 125 g

– mąką ziemniaczana – 100 g

– jaja – 1 szt.

– sól – do smaku

Sposób wykonania:

Przeprowadzić obróbkę wstępną ziemniaków. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ostudzić ziemniaki. Przecisnąć przez praskę. Do ziemniaków dodać przesianą mąkę oraz jajo i wyrobić ciasto, aby było jednolite. Uformować wałek o średnicy 1,5 cm i pokroić w plastry o grubości 2cm. Gotować partiami we wrzącej osolonej wodzie. Gdy wypłyną, gotować na wolnym ogniu nie dłużej niż 20 s.

Buraczki

Składniki:

– buraki – 500 g

– sól, ocet, pieprz – do smaku

– jabłka – 600 g

Sposób wykonania:

Przeprowadzić obróbkę wstępną buraków. Buraki gotować do miękkości. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przyprawić solą, pieprzem i octem do smaku. Włożyć do wydrylowanego jabłka. Zapiec w piekarniku w temp. 200oC 15min.

Sos żurawinowy

Składniki:

– woda – 250 ml

– cukier – 200 g

– żurawina – 200 g

– sok malinowy – 100 ml

– sok z pomarańczy – 50 ml

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki włożyć do rondla i zagotować. Gotować do odparowania wody.

Kaczkę, kluseczki ziemniaczane, buraczki ułożyć na talerzu, kaczkę polać sosem żurawinowym.

Tekst/foto: Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem