Sekret Orkana

2014.03.24.1Podajemy poniżej przepis na potrawę, która otrzymała 2 miejsce w wojewódzkim konkursie  pn. „Drób na polskim stole” w  Wyszkowie, a została wykonana przez uczennice Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem.

Sekret Orkana na cebulowej fantazji z duszonymi jagłami i tagliatellach z karotki

2014.03.24.1Składniki na 6 porcji

  • Filet drobiowy – 3 szt.
  • Sos sojowy – 2Ł
  • Pomidory suszone –  ½ słoika
  • Ser pleśniowy Lazur – 1 opakowanie
  • Boczek surowy – 3 plastry
  • Sól, pieprz

Wykonanie

Filety drobiowe umyć i oczyścić.  W każdym z filetów naciąć kieszonkę, posolić, skropić sosem sojowym i włożyć do oleju z pomidorów.

Pomidory i  ser pokroić w słupki, boczek w paseczki. Wszystko wymieszać, dodać świeżo zmielony pieprz. Przygotowaną masą nadziać kieszonki, spiąć wykałaczką , obsmażyć ,  zapiec w naczyniu żaroodpornym w temp. 200OC.

Przepis dostępny w aktualnym numerze LOMIX, a przepisy na dodatki do tego pysznego dania znajdują się na stronie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Sadownem – w zakładce: Technikum.

Źródło: www.liceumsadowne.pl