Lubisz „piersi”?
Piersi z kurczaka można przyrządzić na wiele sposobów.
W bardzo prosty sposób można przygotować piersi jako element dania obiadowego na bazie gotowanych ziemniaków, ryżu, frytek itp. Do dania wskazany jest mix surówek.
Piersi pod pierzynką
Składniki:
– liczba piersi drobiowych oraz składników tzw. pierzynki – wg uznania i możliwości biesiadników.
– starte na tarce o grubych otworach pieczarki przesmażyć z pokrojoną w kosteczkę cebulą,
– piersi przekroić wzdłuż na plastry o grubości ok. 2 cm, lekko je zbić, posolić i popieprzyć,
– blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej piersi,
– na piersiach kolejno układamy:
* pieczarki,
* startą na tarce o małych otworach surową marchew,
* majonez wymieszany z ketchupem,
* starty na tarce o grubych otworach żółty ser.
Całość zapiekać ½ godz. w temperaturze ok. 180 st. C.
Smacznego!
Tekst/foto: sch