Flaczki pieczarkowe

OKarnawał to  okres zimowych balów, zabaw i spotkań towarzyskich, podczas których serwujemy gościom różne, często wyszukane, dania.

OSztandarową potrawą na naszych stołach są flaki, które chętnie zjadane są przez większość gości. Ale co zrobić, gdy wśród nich znajdzie się osoba, która nie je mięsa? Dla niej możemy przygotować również… flaki. Będzie to smaczna, bezmięsna i szybka w przygotowaniu potrawa – flaczki pieczarkowe.

Flaczki pieczarkowe     

– ugotować ok. 4l wywaru z warzyw (można użyć kostek rosołowych)

– 1 kg pieczarek zetrzeć na tarce o grubych otworach

– dużą cebulę drobno pokroić,  przesmażyć z pieczarkami na ok. ¼ kostki masła i wrzucić do wywaru – podgotować

O– z ¼ kostki masła i odrobiny mąki zrobić zasmażkę

– „dosmaczyć” solą, pieprzem, imbirem, gałką muszkatołową

– zagęścić śmietaną

– dodać majeranek

Usmażyć naleśniki, pokroić je drobno (jak makaron) i włożyć do talerzy.

Naleśniki zalać zupą bezpośrednio przed podaniem,  ponieważ szybko pęcznieją i wtedy flaczki są niesmaczne.

Potrawę można ozdobić marchewką, listkiem pietruszki lub kleksem ze śmietany.

SMACZNEGO!

Tekst/foto: dch