Danie na dziś – kurczak…
Kurczak z pomidorami i mozarellą w wykonaniu uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem.
Składniki:
– 1 pierś z kurczaka
– 1 pomidor
– 1 kulka mozarelli
– ser typu grana padano
– sól, pieprz
– świeża bazylia, oregano suszone
– oliwa z oliwek
Wykonanie:
Kurczaka rozcinamy w kilku miejscach, przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Polewamy oliwą z oliwek. Umytego pomidora kroimy w plasterki, a mozarellę w paski. Pokrojoną i przyprawioną pierś przekładamy do naczynia żaroodpornego i wypełniamy nacięcia na przemian mozarellą oraz pomidorami, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy świeżą bazylię. Na tarce ścieramy ser bezpośrednio na przygotowanego kurczaka, a następnie wstawiamy go do piekarnika i pieczemy 45 – 50 minut w temperaturze 190 st. C. Gotową potrawę układamy na talerzu, posypujemy tartym serem, okładamy cienkimi plasterkami sera, doprawiamy pieprzem i dodajemy listki świeżej bazylii.
SMACZNEGO!
Film na stronie https://youtu.be/V77sV08ZRwk
Tekst/foto: Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem