Klopsiki indycze…

Przepis kulinarny Weroniki Karczmarczyk z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem.

Klopsiki indycze ze szpinakiem w sosie serowym z ryżem na sypko

Surowce:

– 250 g mielonego fileta z indyka

– 200 g szpinaku rozdrobnionego

– 200 g marchwi

– 2 szt. jaja (żółtka)

– 20 g skrobi ziemniaczanej

– 250 ml wody

– sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania

  1. Przeprowadź obróbkę wstępną surowców.
  2. Sporządź masę z mięsa, szpinaku, marchwi startej na grubych oczkach, żółtek oraz skrobi ziemniaczanej. Dopraw do smaku.
  3. Wyrób masę, podziel na 4 równe części i uformuj okrągłe klopsiki.
  4. Wrzuć klopsiki na gotującą się wodę. Duś pod przykryciem.
  5. Odcedź pulpety z wody.

Sos serowy

Surowce:

– 100 g serka topionego śmietankowego

– 50 g marchwi

– 200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego

– sól pieprz do smaku

– pęczek koperku

Sposób wykonania:

  1. Bulion zagotuj razem ze startą na grubych oczkach marchwią.
  2. Serek topiony rozpuść w małej ilości gorącej wody.
  3. Gdy marchewka będzie miękka, dodaj do mięsa roztopiony serek.
  4. Całość duś 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu.
  5. Sos dopraw solą i pieprzem do smaku, oraz posyp koperkiem.

Ryż na sypko

Surowce:

– 240 g ryżu

– 360 ml wody

– sól do smaku

Sposób wykonania:

  1. Przeprowadź obróbkę wstępną ryżu.
  2. Ryż gotuj wolno pod przykryciem, aż wchłonie całą wodę.

Tekst/foto: Weronika Karczmarczyk