Ciasta – Rozmaitości I
Karpatka
Składniki:
Ciasto:
– ½ kostki masła
– 1 szklanka wody
– 1 szklanka mąki
– 5 jajek
– ½ porcji waniliowego proszku do pieczenia
Krem:
– ½ opakowania waniliowego lub śmietankowego budyniu (bez cukru)
– 1 szklanka mleka
– 20 dag masła
– ¾ szklanki cukru pudru
– ewentualnie łyżka brandy lub rumu
Wykonanie:
Szklankę wody zagotować ze szczyptą soli w teflonowym rondelku, a gdy zawrze, dodać masło i gotować przez chwilę na małym ogniu. Następnie wsypać przesianą mąkę i szybko wymieszać drewnianą łyżką. Podgrzewać na niewielkim ogniu, stale mieszając, aż masa stanie się szklista i zacznie odstawać od brzegów rondelka. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić, a potem wbijać po jednym jajku i nadal mieszać, na koniec dodać proszek do pieczenia. Podzielić ciasto na dwie części i upiec każdą część na oddzielnej blasze, w gorącym (200 st. C) piekarniku przez około 20 minut, nie otwierając drzwiczek podczas pieczenia. Przygotować budyń (nie dodając jednak ani cukru, ani masła). Masło utrzeć na krem z cukrem i jajkiem, następnie dodawać po łyżce ostudzony budyń, a na koniec dodać rum lub brandy. Jedną warstwę karpatki posmarować kremem i przykryć drugą warstwą. Posypać obficie cukrem pudrem.
Keks
Składniki:
– 1 szklanka mąki pszennej
– ¾ szklanki cukru
– cukier waniliowy
– ½ kostki masła
– 6 jajek
– 1 puszka ananasa lub brzoskwini w zalewie
– ½ szklanki rodzynek
– ½ szklanki grubo posiekanych orzechów (włoskie, arachidowe, migdały)
– 3 łyżki rumu lub brandy, ewentualnie kilka kropli aromatu rumowego
– tłuszcz i tarta bułka do formy
Wykonanie:
Owoce odsączyć z zalewy, najlepiej pozostawiając na cedzaku na 30 minut. Pokroić w niewielką kostkę. Rodzynki umyć i namoczyć w rumie lub w wodzie z dodatkiem aromatu, dokładnie odsączyć i razem z owocami obtoczyć w mące. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na krem, następnie dalej ucierać, dodając po jednym żółtku i po łyżce pozostałą mąkę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą żółtkową oraz bakaliami. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką keksowej formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 st. C) na 5—60 minut.
Placek z bakaliami
Składniki:
– 3 szklanki mąki
– 1 ½ szklanki cukru
– 1 porcja proszku do pieczenia
– 1 szklanka naturalnego jogurtu
– 3 jajka
– cukier waniliowy
– duża garść mieszanych bakalii albo grubo posiekanych orzechów arachidowych
– ¾ szklanki oleju
– 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
– sól
– tłuszcz i tarta bułka do formy
– cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mąkę przesiać z cukrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Jajka ubić z jogurtem i cukrem waniliowym, dodać do ciasta i dobrze wyrobić, następnie, nadal wyrabiając, powoli wlewać olej. Bakalie obtoczyć w mące ziemniaczanej i dodać do ciasta, wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy i wstawić do nagrzanego piekarnika (200 st. C) na 35-40 minut. Przed podaniem posypać przez sitko cukrem pudrem.
Babka
Składniki:
– 5 jajek
– 1 szklanka cukru
– 1 kostka masła
– ½ szklanki mąki pszennej
– 1 szklanka mąki ziemniaczanej
– skórka otarta z 1 cytryny
– 1 porcja proszku do pieczenia
– cukier puder do posypania
– tłuszcz do nasmarowania formy
Wykonanie:
Masło stopić i lekko ostudzić. Oba rodzaje mąki przesiać razem z proszkiem. Jajka ubić z cukrem do białości, następnie po łyżce dodawać przesianą mąkę i roztopioną margarynę. Dodać skórkę z cytryny i dobrze wymieszać. Przelać do natłuszczonej formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200 st. C) na 30-40 minut. Po wystygnięciu posypać przez sitko cukrem pudrem.
Tekst: Sławek Chyliński
Źródło: Kuchnia Polska, Małgorzata Caprari, KDC, Warszawa 2006