Sadzimy krzewy owocowe

2013.10.03Jak zagospodarować ogród? Jakie rośliny w nim posadzić? Kiedy i jakie prace wykonać w swoim ogrodzie? A może wykorzystać ciekawy pomysł sąsiada?

Takie  i inne pytania nurtują każdego posiadacza przydomowego ogródka, dlatego w nowej kategorii publikacji pn. „W OGRODZIE” postaramy się przybliżyć Państwu, w miarę możliwości, ciekawe pomysły z tej dziedziny. Oczywiście będziemy posiłkować się fachową literaturą i doświadczeniem ogrodników – internautów. Oczekujemy też na propozycje Państwa – mieszkańców naszej gminy. Może podpowiecie Państwo swoim sąsiadom jakie rośliny uodporniły się na nasz klimat, jak wzbogacać nasze, dość jałowe gleby, a może jak zwalczać szkodniki ogrodowe lub nękające nasz ogród gryzonie? Chętnie też pokażemy na naszym Portalu fotografie Państwa ogrodów, ciekawych kompozycji roślin lub wyjątkowych owoców, warzyw, które Państwo osobiście wyhodowaliście.

Czekamy na propozycje, a cykl rozpoczynamy od pomysłu stworzenia we własnym ogrodzie jagodnika zawierającego krzewy, które są odporne na dość surowy klimat naszej gminy.

Jagodnik

We własnym ogrodzie przydomowym możemy wyprodukować owoce, co do których mamy pewność, że są rzeczywiście zdrowe. Gdy mamy za dużo owoców latem, można z nich przyrządzić na zimę wspaniałe dżemy, galaretki, konfitury czy soki. Owoce te można też zamrażać. W handlu spotyka się z reguły tylko kilka podstawowych gatunków krzewów owocowych, natomiast w ogrodzie można uprawiać ich ponad 20.

Gdzie sadzić?
Prawie wszystkie krzewy, z wyjątkiem borówki amerykańskiej, nie mają dużych wymagań i mogą rosnąć praktycznie w każdej glebie, o ile zapewnimy im odpowiednią ilość wody i regularne nawożenie. Oczywiście, najlepsza jest gleba próchniczna z dużą zawartością materii organicznej, którą można dostarczyć w postaci obornika lub kompostu. Ważny jest również wybór właściwego stanowiska. Aby owoce wytworzyły odpowiednią ilość cukrów, powinny rosnąć w miejscach słonecznych lub częściowo nasłonecznionych.

Porzeczki, agrest czy aronię można posadzić zwyczajnie na trawniku. Wystarczy je tylko oddzielić od trawy, np. korą. W większych ogrodach popularne jest tworzenie tzw. jagodnika, czyli wydzielenie specjalnej części użytkowej, na której rosną krzewy owocowe w skupinie lub w rządkach i szpalerach.

Polecane odmiany owocowe
Przed zakupem krzewu warto dowiedzieć się, czy odmiana jest odporna lub przynajmniej tolerancyjna wobec najgroźniejszych chorób i szkodników, gdyż w naszym ogrodzie trudno będzie wykonywać regularne opryski środkami chemicznymi, tak jak ma to miejsce na plantacjach towarowych. Ponadto polecane odmiany powinny być łatwe w prowadzeniu i dawać smaczne owoce.

Oto kilka polecanych krzewów:

2013.10.03.4• Agrest – owoce agrestu zawierają cenne dla naszego organizmu związki fenolowe pełniące rolę przeciwutleniaczy, które zapobiegają powstawaniu nowotworów złośliwych. Agrest można dodawać do wypieków, kompotów lub dżemów, a gdy owoce są w pełni dojrzałe, można je spożywać na surowo.

 2013.10.03.1• Borówka wysoka (amerykańska) – można ją uprawiać prawie bez stosowania środków ochrony roślin. Aby osiągnąć powodzenie w uprawie borówki, musimy przede wszystkim zapewnić jej sadzonkom właściwy odczyn gleby.  Odpowiednie pH dla borówki powinno wynosić 3,5-4,5. Jest to roślina, która dobrze rośnie i obficie plonuje tylko na stanowiskach z kwaśnym, próchnicznym podłożem bogatym w materię organiczną.

2013.10.03.6• Malina – w sprzedaży występują odmiany owocujące tradycyjnie na pędach dwuletnich, jak i powtarzających owocowanie, które zawiązują owoce na pędach tegorocznych. Pierwsze dostarczają owoców już od początku wakacji, natomiast drugie rozpoczynają owocowanie nieco później, ale za to owoce można zbierać z krzewów aż do przymrozków.

2013.10.03.5• Porzeczka czerwona i porzeczka biała -rodzi smaczne i dietetyczne owoce, które możemy spożywać w stanie świeżym oraz przygotowywać z nich różne przetwory: kompoty, galaretki czy konfitury.  Z 3-4 krzewów możemy uzyskać nawet kilkanaście kilogramów owoców.

2013.10.03.2• Porzeczka czarna – owoce porzeczki czarnej mają kilkakrotnie więcej witaminy C niż np. cytryna. Ze względu na ciemną barwę skórki mają również cenne dla zdrowia antocyjany. Porzeczka czarna owocuje już w drugim roku po posadzeniu, nieco słabiej niż czerwona.