Jajko poszetowe

2014.06.01.2Prezentujemy dzisiaj Państwu przepis na jajko poszetowe (w koszulce), którego autorami są uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem. Tego rodzaju ciekawe potrawy, wg własnego pomysłu, wykonują samodzielnie podczas zajęć praktycznych.

Mamy nadzieję, że wkrótce będziemy mogli ma naszym Portalu przedstawić kolejne przepisy kulinarne naszych uczniów. Wypróbujmy je – gwarantujemy uznanie ze strony współbiesiadników.

JAJKO POSZETOWE (W KOSZULCE)

2014.06.01.2Surowce:

– jaja 100 g (2 szt),

– woda 500 ml,

– ocet 20 ml,

– sól do posolenia wody.

Wykonanie:

– zagotować wodę z octem i solą,

– każde jajko wybić oddzielnie do miseczki,

– łyżką zrobić w wodzie mocny wir, w który, tuż nad wodą, wlać jajo (gotować 3 minuty),

– jajko wiruje, odbija się od dnia i wypływa na powierzchnię, wówczas należy je wyjąc łyżką cedzakową.

Można podawać z grzankami, sosami,  kawiorem.

Tekst/foto: TŻiUG Sadowne/sch