Schab pieczony z sosem…

2014.11.24.11Zbliżają się imprezy „andrzejkowe”.

Być może w tym okresie będzie okazja wykorzystania pomysłu Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem na jedno z dań głównych.

Schab pieczony z sosem cebulowo – rodzynkowym

2014.11.24.10Składniki na 6 porcji:

– 1000 g schabu bez kości,

– 1 łyżka soli,

– ½  łyżeczki pieprzu,

– listki szałwii lub szałwia suszona,

– 80 ml soku z pomarańczy,

– 100 ml oleju do smażenia.

Sos cebulowo – rodzynkowy:

200 dag rodzynek, 150 ml soku z pomarańczy, 3 łyżki masła, 3 czerwone cebule pokrojone w cienkie piórka, 1 łyżeczka cukru, sól i pieprz.

Sposób przygotowania – schab

Schab natrzeć solą i pieprzem. Obłożyć listkami świeżej szałwii lub natrzeć suszoną i pozostawić na 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Na patelni obsmażyć schab na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Położyć na folię aluminiową. Mięso polać sokiem z pomarańczy. Owinąć folią i piec do miękkości około 45 minut.

Sposób przygotowania – sos

Wymieszać rodzynki z sokiem pomarańczowym, odstawić na 30 minut. Rozpuścić 2 łyżki masła na patelni, podsmażyć cebulę. Dodać rodzynki z sokiem pomarańczowym i pozostałym masłem. Wymieszać z cukrem, doprawić solą i pieprzem. Zredukować sos do połowy objętości.

Upieczony schab pokroić w plastry i podawać z gorącym sosem.

Jako dodatek możemy podać ryż ugotowany na sypko i marchewkę juniorkę.

Elżbieta Rukat