Ciasta – słone I

Warto też spróbować. Polecamy!

Kulebiak

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

– 50 dag mąki

– 1 szklanka mleka

– 2 łyżki masła

– 1 łyżeczka cukru

– 5 dag drożdży

– 2 jajka

– sól

Farsz szynkowy:

– 35 dag mielonej szynki (może być z puszki) lub kiełbasy szynkowej

– 1 plasterek wędzonego boczku

– garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek, szczypiorek, bazylia, rzeżucha)

– 1 łyżka oliwy lub oleju

– sól

Wykonanie:

Przygotować farsz: szynkę rozdrobnić, kiełbasę drobniutko posiekać lub przepuścić przez maszynkę do mięsa. Boczek pokroić w drobną kostkę, zeszklić na tłuszczu, wymieszać z szynką i posiekaną zieleniną. Wszystkie składniki ciasta lekko ogrzać, tłuszcz stopić i trochę ostudzić. Drożdże rozetrzeć z cukrem i mąką oraz odrobiną mleka. Zostawić do podrośnięcia. Przesiać mąkę, dodać rozczyn i resztę składników, w tym jedno jajko (drugie pozostawić). Wyrobić ciasto, pozostawić w cieple do wyrośnięcia, a następnie rozwałkować na długość formy, grubość 1 cm i szerokość około 20 cm. Ułożyć na posypanej mąką ściereczce lnianej, przykryć warstwą farszu i złożyć brzegi ciasta na kształt koperty, sklejając je dokładnie, jak robi się z pierogami. Przełożyć do natłuszczonej formy, złączeniem do dołu, pozostawić w ciepłym miejscu na pół godziny, aby ciasto wyrosło. Posmarować rozmąconym jajkiem i przekłuć w kilku miejscach ostrym nożem, aby para mogła się wydostać. Wstawić do gorącego piekarnika (200 – 220 st. C) na 45 minut. Jeśli zacznie się zbyt mocno rumienić z wierzchu – przykryć folią. Pokroić na porcje i podawać najlepiej z czystym barszczykiem z koncentratu lub kartonika.

Sernik ze szpinakiem

Składniki:

– 50 dag białego sera

– 2 łyżki masła

– 1 łyżka kaszy manny

– 3 jajka

– 1 torebka mrożonego szpinaku lub 25 dag świeżego szpinaku

– garść startego żółtego sera (mogą być okrawki rozmaitych serów dostępne na wagę w wielu sklepach)

– tłuszcz i tarta bułka do formy

– ½ szklanki śmietany

– sól, cukier

Wykonanie:

Ser przepuścić przez maszynkę lub przetrzeć przez sito, utrzeć z żółtkami i łyżką tłuszczu oraz kaszą manną. Mrożony szpinak przelać na cedzaku wrzącą wodą i dokładnie osączyć. Szpinak surowy oczyścić, osuszyć i drobniutko posiekać. Dodać do masy serowej i dobrze wymieszać, doprawić do smaku – masa powinna być dość pikantna. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, delikatnie połączyć z masą serową. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy do zapiekania, polać śmietaną wymieszaną z tartym serem i posypać tartą bułką oraz wiórkami zimnego tłuszczu. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200 st. C) na około 30 – 40 minut.

Placek z kapustą

Składniki:

– 1 średnia główka białej kapusty (około 1 kg)

– 1 porcja mrożonego francuskiego ciasta

– 15 dag chudego boczku

– 1-2 cebule

– 1 łyżeczka kminku

– 10 dag żółtego sera (gouda, edamski, kaszkawał itp.)

– 3 łyżki oliwy lub dobrego oleju

– sól

– mielona papryka

– pieprz

Wykonanie:

Ciasto francuskie rozmrozić według przepisu na opakowaniu. Kapustę oczyścić, usuwając wierzchnie liście, podzielić na cztery części i drobno poszatkować. Zalać gorącą wodą i gotować na dużym ogniu 5 minut. Odcedzić i dobrze odcisnąć. Boczek pokroić w drobną kostkę. Cebulę drobniutko posiekać i razem z boczkiem zeszklić na tłuszczu. Dodać kapustę i dusić na małym ogniu 10 minut, stale mieszając. Dodać kminek szczyptę mielonej papryki, sól i pieprz – masa powinna być dość pikantna. Ser pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce z dużymi otworami, wymieszać z masą kapuścianą. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną tortownicę, formując coś w rodzaju miseczki. Wyłożyć na ciasto masę kapuścianą i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 st. C) na 35-40 minut. Taki placek najlepiej podawać pokrojony na kawałki jak pizza, z dodatkiem barszczyku lub zupy grzybowej w filiżankach.

Pieróg mazowiecki

Składniki:

– 1 szklanka kaszy gryczanej

– 1 szklanka mleka

– 2 szklanki przetartych gotowanych ziemniaków (ewentualnie może być puree ziemniaczane z torebki)

– 2 szklanki przetartego przez sito i dobrze odciśniętego twarogu

– 1 łyżka stopionego masła

– 1 jajko

– garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek)

– sól, pieprz

– tłuszcz do nasmarowania formy

Wykonanie:

Kaszę umyć, przełożyć do miski i zalać wrzącym mlekiem, odstawić na 30 minut. Następnie dodać przetarte ziemniaki i twaróg, dobrze wymieszać lub zmiksować. Dodać stopione masło, jajko, posiekaną zieleninę i doprawić do smaku, a następnie dobrze wyrobić tak, aby powstało gęste, dość elastyczne ciasto. Uformować wałek i zawinąć w lekko natłuszczoną folię aluminiową. Ułożyć w keksowej foremce lub na brytfannie i wstawić do nagrzanego piekarnika (200 st. C) na 30-40 minut. Gotowy pieróg odwinąć i pokroić na plasterki. Podawać ze śmietaną lub gęstym naturalnym jogurtem.

Tekst: Sławek Chyliński

Źródła:

– „Kuchnia polska”, Małgorzata Caprari, Warszawa 2006

– Internet