Znane i lubiane…

Na chwilę wrócimy do listopadowych warsztatów kulinarnych w sadowieńskim Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, w których uczestniczyli uczniowie Zespołu Oświatowego w Stoczku.

Wypróbowali tradycyjne i znane już przepisy, ale sprawdzone przez kolejne pokolenia. Wykonanie… chyba proste, bo młodzieży szło składnie, a i efekt był… smaczny. Może ktoś zechce wykorzystać podpatrzone przepisy.

FAWORKI (CHRUST)

Składniki:

– 2 szklanki mąki

– ½ szklanki śmietany 18% (kwaśnej)

– 4 żółtka

– 1 mały (25 g) kieliszek spirytusu

– cukier puder do posypania

– 50 dag smalcu do głębokiego smażenia

– sól

Sposób wykonania:

Wymieszać mąkę ze śmietaną. Dodać żółtka, odrobinę soli i spirytus. Wyrobić gęste ciasto jak na makaron. Ciasto podzielić na kilka części. Każdą z nich jak najcieniej rozwałkować, przy jak najmniejszej ilości mąki do podsypania na stolnicy lub stole.

„Arkusz” ciasta kroić na paski o szerokości ok. 3 cm. Każdy z pasków kroić na kawałki długości 8-10 cm. Każdy kawałek rozciąć na środku wzdłuż na długości 3-4 cm. Jeden koniec paska przełożyć przez nacięcie i wywinąć.

W garnku rozgrzać tłuszcz. Na tłuszcz wrzucać faworki i smażyć na złoto. Faworki wyjąć, odłożyć na chwilę na papierowy ręcznik, przełożyć na talerz. Na koniec posypać cukrem pudrem.

KNEDLE Z SUSZONĄ ŚLIWKĄ

Składniki:

– ziemniaki – 1 kg

– mąka pszenna – 280 g

– mąka ziemniaczana – 50 g

– jaja – 2 szt.

– suszone śliwki 400 g

– sól – do smaku

– mąka pszenna na podsypkę – 50 g

– bułka tarta – 20 g

– cukier – 30 g

– masło – 40 g

– twaróg – 250 g

– śmietana 18%, duża

Sposób wykonania:

Przeprowadź obróbkę wstępną produktów. Sporządź ciasto ziemniaczane. Uformuj wałek o średnicy ok. 4 cm i pokrój na kawałki 2 cm. Spłaszcz ciasto, na środku połóż owoc, zlep, nadając ciastu kształt kulki. Gotuj powoli na małym ogniu, odcedź. Sprawdź stopień ugotowania. Polej stopionym masłem ze zrumienioną bułką tartą i posyp cukrem lub polej śmietaną 18%.

Sposób wykonania ciasta ziemniaczanego:

Ugotowane ziemniaki, jeszcze ciepłe przepuść przez praskę na stolnicę. Dodaj jaja, sól i mąkę, zarabiaj nożem. Wyrób krótko rękami.

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI SUSZONYMI

Składniki nadzienia:

– 1 kg kapusty kwaszonej

– 100 g cebuli

– 30 g grzybów suszonych

– 50 ml oleju

– sól, pieprz do smaku

– 10 g bułki tartej

Sposób wykonania:

Grzyby opłucz, namocz, ugotuj, odcedź. Kapustę podduś, odcedź, dobrze odciśnij. Cebulę umyj, obierz, pokrój w kostkę, zrumień na oleju. Kapustę i grzyby drobno pokrój lub zmiel (sito z dużymi otworami). Składniki wymieszaj, dodaj bułkę tartą, dopraw do smaku.

Ciasto pierogowe

Składniki:

– mąka pszenna – 500 g

– 1 jajo

– woda letnia – ok. 250 ml

– mąka do podsypania – ok. 20 g

Sposób wykonania:

Przeprowadź obróbkę wstępną surowców (jaja umyj, zdezynfekuj, sprawdź świeżość, mąkę przesiej).

Do przesianej mąki dodaj jajo i zarób ciasto nożem, wlewając po trochu wodę.

Wyrób ciasto (dobrze wyrobione ciasto jest miękkie, jednolite w przekroju, lśniące, ma liczne drobne otworki). Ciasto przykryj na jakiś czas, a następnie podziel na części i rozwałkuj je na grubość 1,5 – 2 mm, podsypując na stolnicy mąką.

Z rozwałkowanego ciasta wycinaj krążki – możesz użyć do tego celu szklanki. Na każdy krążek nałóż farsz i zlep brzegi. Pierogi gotuj wrzucając je na osolony wrzątek – ok. 5-6 minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.

RACUCHY DROŻDŻOWE

Składniki:

– mąka pszenna – 380 g

– drożdże – 25 g

– mleko – 250 ml

– jaja – 2 szt.

– cukier – 20 g

– sól – 1 g

– cukier waniliowy – 10 g

– cukier puder – 50 g

– tłuszcz do smażenia – 300 ml

Sposób wykonania:

Przeprowadź obróbkę wstępną surowców. Wykonaj ciasto metodą jednofazową, ustal jego gęstość – powinno mieć konsystencję gęstej śmietany; po wymieszaniu składników pozostaw ciasto do wyrośnięcia. Rozgrzej tłuszcz, odcinaj łyżką porcję cista, kładź na tłuszcz i smaż na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu osącz papierowym ręcznikiem. Przesiej cukier puder i wymieszaj z cukrem waniliowym, posyp nim usmażone wyroby.

SERNIK CZARNO – BIAŁY

Składniki ciasta:

– 1,5 szklanki mąki

– ½ szklanki cukru pudru

– 2 żółtka

– 20 dag margaryny

– 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia

– 2 łyżki kakao

Masa serowa:

– 3 serki homogenizowane

– ½ szklanki cukru pudru

– 2 żółtka

– 4 łyżki wiórków kokosowych

– 2 łyżki roztopionego masła

– olejek cytrynowy

– mąka ziemniaczana/budyń

Sposób wykonania:

1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu. Wszystkie składniki ciasta połączyć i szybko wyrobić, dodać kakao, podzielić na dwie części i wstawić do zamrażarki.

Z podanych składników utrzeć masę serową, z białek ubić pianę i dodać delikatnie do masy.

Na wysmarowaną tortownicę zetrzeć jedną część ciasta, nałożyć na nią masę serową i drugą startą część ciasta. Piec około godziny. Polać polewą.

SMACZNEGO!!!

Tekst/foto: Sławek Chyliński