Najsilniejszy naturalny środek przeciwzapalny?

Tak mówią o kurkumie stosujący tradycyjną chińską medycynę.

Co to jest kurkuma i „z czym się ją je”?

Kurkuma to żółty proszek pochodzący podziemnych pędów azjatyckiej rośliny Curcuma longa. Korzenie można spożywać na surowo, ale najczęściej kurkumę wykorzystuje się w kuchni w formie suszonej przyprawy o niezwykle intensywnej barwie. Ciekawy, mocny smak idealnie nadaje się do potraw mięsnych, warzywnych i rybnych i wchodzi w skład bardzo wielu azjatyckich mieszanek. Na świecie kurkuma robi furorę głównie jak „złote mleko” – łatwy do przyrządzenia napój, który okazuje się być najlepszym domowym lekarstwem.

Kurkuma słynie głównie z właściwości przeciwzapalnych, które okazują się być zbawienne nie tylko w przypadku przeziębień i infekcji bakteryjnych, ale także przy:

– dezynfekcji ran –  silnie antybakteryjne i odkażające działanie kurkumy było w tradycyjnej medycynie Wschodu wykorzystywane do opatrywania ran i oparzeń. Każdą otwartą, a zwłaszcza ropiejącą ranę warto posypywać kilka razy dziennie żółtym proszkiem, aby opanować stan zapalny i przyspieszyć gojenie,

– uśmierzaniu bólu – zamiast łykać nieobojętne dla zdrowa tabletki przeciwbólowe, warto sięgnąć po kurkumę, która ma podobne działanie jak aspiryna czy ibuprofen. Zaleca się picie naparu z gotowanej kurkumy z czarnym pieprzem (który wzmacnia działanie żółtej przyprawy) lub spożywanie suplementów z kurkumy,

chorobach reumatycznych – wiele badań naukowych potwierdza skuteczność kurkumy w łagodzeniu przebiegu chorób artretycznych i osteoartretycznych. Codzienne picie herbatki z kurkumy jest dla wielu cierpiących pacjentów doskonałą alternatywą dla tabletek i zastrzyków steroidowych. Studium przeprowadzone na Uniwersytecie w Arizonie w 2006 roku pokazało wręcz, że prewencyjna terapia kurkumą u szczurów spowodowała zatrzymanie reakcji zapalnej po wstrzyknięciu reumatycznego zapalenia stawów. Mowa więc nie tylko o łagodzeniu bólu, ale także wyraźnej redukcji postępu degeneracji stawów i siły procesów zapalnych,

– łagodzeniu schorzeń skóry – zarówno trądzik, jak i łuszczyca związane są de facto ze stanem zapalnym skóry, choć bardzo różnego pochodzenia. Regularne spożywanie kurkumy okazuje się przynosić znaczącą poprawę stanu skóry w obu przypadkach.

Udało się też udowodnić m.in. że:

– Kurkuma w naturalny sposób oczyszcza wątrobę z toksyn związanych z ubocznymi produktami metabolizmu, a przede wszystkim konsumpcją alkoholu, zażywaniem narkotyków oraz leków. Samo działanie kurkuminy polega na stymulowaniu produkcji enzymów, które odpowiedzialne są za rozbijanie toksyn na mniejsze cząsteczki, a także na poprawie krążenia krwi, niezbędnego dla zdrowia wątroby.

– Kurkuma ma działanie przeciwrakowe – badania laboratoryjne wskazują, że kurkumina jest zdolna do identyfikacji komórek rakowych i wywoływanie ich autodestrukcji poprzez proces apoptozy (tzw. programowanej śmierci komórki). Ponadto, związki chemiczne zawarte w kurkumie blokują powstawania alfatoksyn oraz nitrozaminy – dwóch silnie rakotwórczych substancji. Do tej pory udało się stwierdzić skuteczność kurkumy w prewencji i zwalczaniu nowotworów głowy i szyi, a także prostaty, piersi, skóry i jelita, jak również dziecięcej białaczki.

– Kurkuma dba o zdrowie serca – badania z 2008 roku wskazują, że kurkumina zapobiega i odwraca groźny dla życia proces przerostu serca. Ponadto, liczne eksperymenty na zwierzętach dowiodły, że żółta przyprawa znakomicie pobudza krążenia i rozrzedza krew, działając jak naturalne lekarstwo na nadciśnienie.

Kurkuma na zdrowy żołądek – choć w popularnym mniemaniu na dolegliwości żołądkowe najlepsza jest łagodna dieta bez przypraw, fakty naukowe obalają tą teorię i dowodzą niezwykłych właściwości nie tylko kurkumy, ale także imbiru, pieprzu czarnego i pieprzu kajeńskiego. Sama kurkuma ma pomagać przy: wzdęciach i nadmiernych gazach, zespole jelita drażliwego, grypie żołądkowej, biegunce i wrzodach żołądkowych spowodowanych bakterią H. pylori. W przypadku dolegliwości żołądkowych ważny jest jednak umiar, gdyż nadmiar kurkumy może tylko pogorszyć istniejący już stan. Ludzie cierpiący na kamienie żółciowe powinni wręcz unikać kurkumy w większych dawkach.

Nie na tym jednak koniec dobrych wiadomości. Codzienna szklanka naparu z kurkumy okazuje się zaskakującą terapią także w przypadku:

– Alergii sezonowych – kurkumina blokuje wydzielanie histaminy, ograniczając znacząco siłę reakcji alergicznych. Szczególnie zaleca się ją osobom borykającym się ze skórnymi egzemami oraz astmą, gdyż w obu tych przypadkach potrzebne jest łagodzenie stanów zapalnych wywołanych obecnością alergenów.

– Cukrzycy – badania kliniczne dowodzą, że w przypadku cukrzycy typu 2 regularne spożycie kurkumy pomaga regulować poziom insuliny we krwi i tym samym kontrolować poziom glukozy. Dla osób zagrożonych cukrzycą, suplementacja kurkumą może być skuteczną strategią obrony, zaś zdiagnozowanym cukrzykom może pomóc w radzeniu sobie z chorobą.

– Słabej odporności – lipopolisacharydy zawarte w kurkumie skutecznie mobilizują układ odpornościowy, chroniąc przed sezonowymi infekcjami i kaszlem. Jeśli dodać do tego silne działanie antywirusowe i antybakteryjne, mleko z miodem i kurkumą jest najlepszym napojem na okres jesienno-zimowy.

Problemach ze wzrokiem – kurkuma w badaniach klinicznych okazuje się spowalniać rozwój katarakty, która może prowadzić do ślepoty. Ponadto, kurkumę w postaci kropli stosuje się także przy chronicznym zapaleniu oka, jako alternatywę dla sterydów.

– Chorobie Alzheimera – obserwacje nad epidemiologią poszczególnych chorób w zależności od diety dowiodły, że ludzie jedzący często curry mają znacznie mniejsze prawdopodobieństwo rozwoju demencji i choroby Alzheimera. Wnikając w głąb smacznych przypraw zdiagnozowano, że to właśnie kurkuma, obecna w indyjskich mieszankach, ma zasadniczy wpływ na ograniczanie formowania się płytek z beta-amyloidu, które ograniczają sprawność mózgu. Suplementacja kurkumą jest doskonałą prewencją, ale także częścią skutecznej terapii dla ludzi starszych.

– Depresji – działanie kurkuminy na układ nerwowy jest bardzo podobne do działania farmakologicznych antydepresantów. Badania prowadzone na zwierzętach dowodzą, że kurkuma poprawia samopoczucie i redukuje skłonności do antyspołecznych zachowań. W jednym z eksperymentów poddano także badaniu dwie grupy ludzkich ochotników borykających się z depresją – okazało się, że kurkuma była tak skuteczna w poprawianiu nastroju jak Prozac!

Ale uwaga!

Sproszkowaną kurkumę należy kupować w niewielkich ilościach i u sprawdzonego sprzedawcy. Nieobraną kurkumę należy szczelnie owinąć i przechowywać w lodówce do trzech tygodni. Sproszkowana kurkuma powinna być przechowywana w zamykanych torebkach lub butelkach. Świeża kurkuma powinna mieć korzenie o pikantnym zapachu i zdrowych kłączach. Kurkumę gotuje się zwykle na parze, a następnie suszy i ściera na proszek. Przygotowując kurkumę, należy zachować ostrożność – brudzi ręce i farbuje ubrania (podczas spożywania koktajlu z kurkumą można użyć np. plastikowej słomki aby nie zmienić koloru „białych ząbków”).
Jak ją wykorzystać w kuchni? Kilka przykładów:

ZDROWY KOKTAJL PRZECIWZAPALNY Z ANANASEM, KURKUMĄ I KOLENDRĄ

Ananas i kurkuma to dwa produkty, które odznaczają się silnymi właściwościami przeciwzapalnymi. Oto przepis na koktajl, dzięki któremu ananas i kurkuma świetnie się ze sobą łączą i świetnie smakują. Ponadto, w takim połączeniu, koktajl ma mnóstwo korzyści dla zdrowia.

SKŁADNIKI:

– 1 szklanka pokrojonego w kostkę świeżego ananasa
– 1 łyżeczka kurkumy w proszku (1 łyżeczka tartego korzenia)
– 1 łyżka nasion siemienia lnianego
– sok z 1 limonki ( 1 łyżka soku) (może być też cytryna, jednak należy dodać jej nieco mniej, gdyż ma bardziej mocny smak)
– 1 łyżeczka białka konopi (opcjonalnie)

– 1 łyżka kolendry

– 1 szklanka wody kokosowej
– 1/2 szklanki wody źródlanej

WYKONANIE

Do garnka wlać wodę źródlaną i dodać 1 łyżeczkę kurkumy. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu około 10 minut. Dzięki temu zwiększa się biodostępność kurkuminy, aktywnego związku kurkumy. W międzyczasie obrać ananasa ze skórki, odciąć twardy środek i włożyć do blendera. Dodać wodę kokosową, kolendrę, siemię lniane, białko konopi i sok z limonki. Dokładnie zmiksować. Na koniec dodać „ugotowaną” kurkumę i raz jeszcze dokładnie wymieszać. Koktajl z ananasa i kurkumy wypić od razu, jednak można go przechować w szklanym, szczelnie zamkniętym słoiku do 24 godzin.

KOKTAJL PRZECIWZAPALNY Z MARCHEWKI Z KURKUMĄ I IMBIREM

Koktajl z marchewki z dodatkiem kurkumy i imbiru to idealne połączenie smakowe. Delikatna i słodka marchewka świetnie smakuję z lekko pikantnym i nieco orzeźwiającym imbirem a także nieco korzennym słodkim smakiem kurkumy. To połączenie składników jest bardzo odżywcze, wzmacnia system odpornościowy i pomaga zwalczyć stany zapalne. Od dawna wiadomo, że stan zapalny jest źródłem wielu chorób przewlekłych, w tym także niedoczynność tarczycy i Hashimoto. Każdy z tych składników sam w sobie jest niesamowicie zdrowy, marchew, cytryna, jabłko, kurkuma, imbir, połączone w jednym koktajlu są mega-zdrowe, w dodatku bardzo tanie.

SKŁADNIKI

– 1 marchewka około 20 cm
– 1 jabłko
– 1/2 limonki obranej ze skórki (może być cytryna wówczas 1/4 małej cytryny)
– 2 cm kawałek świeżego imbiru
– 2 cm kawałek świeżej kurkumy lub 1/4 łyżeczki kurkumy w proszku (gotowanej około 10 minut na wolnym ogniu w 1/4 szklanki wody)

– szczypta chilli
WYKONANIE

Marchewkę i jabłko umyć. Limonkę obrać ze skórki. Wszystkie składniki włożyć do sokowirówki i wycisnąć sok. Doprawić koktajl szczyptą chilli. Pić najlepiej zaraz po przygotowaniu. Można też przechowywać w lodówce w szklanym słoiku do 12 godzin.

W taki sam sposób można wykonać sok pomarańczowy z kurkumą o składzie: 4 marchewki, 1 pomarańcza, 1 jabłko i kawałek kłącza kurkumy (2-3 cm).

NALEWKA Z KURKUMY

Składniki: 2 łyżki sproszkowanej kurkumy i 0,5 l  40% alkoholu etylowego

Sposób wykonania: Składniki dokładnie wymieszać. Po upływie 4 tygodni przefiltrować przez bibułę filtracyjną i przelać do butelki.

Stosowanie: nieżyt żołądka, niewydolność wątroby przy słabym wydzielaniu żółci, wzdęcia i zaparcia.  Należy przyjmować po 1 łyżeczce nalewki rozcieńczonej z wodą, 3 razy dziennie przez 5 dni.

I na koniec! ZŁOTE MLEKO!

Złote mleko to tradycyjny ajurwedyjski napój z kurkumy, który pije się zazwyczaj tuż przed snem. Popularność tego złocistego napoju wzrosła znacząco w ciągu ostatnich kilku lat i to nie bez powodu.

Osoby z dolegliwościami, które zaczęły pić złote mleko z kurkumą wskazują m.in. na znaczącą ulgę w bólu stawów. To nie wszystko – kobiety, które regularnie piją złote mleko zachwalają je z powodu znakomitego wpływu na ich cerę. Złote mleko jest bogate w antyoksydanty, które niszczą wolne rodniki i zapobiegają uszkodzeniom skóry. Regularne picie złotego mleka przywraca skórze zdrowy blask.

Złote mleko jest też uważane za jeden z najlepszych naturalnych środków na przeziębienie i kaszel. Zawdzięcza to kurkumie i jej właściwościom przeciwwirusowym i antybakteryjnym. Zapobiega lub opóźnia progresję nowotworu piersi, skóry, raka prostaty oraz nowotworu jelita grubego ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne. Mleko z kurkumą jest świetnym źródłem wapnia, który jest niezbędny do utrzymania zdrowych i silnych kości. Skutecznie łagodzi bóle menstruacyjne. Oczyszcza wątrobę z toksyn. Jest silnym środkiem antyseptycznym, wspomagającym zdrowie jelit. Pomaga rozkładać tłuszcze, dlatego wspomaga utrzymywanie odpowiedniej wagi. Ciepłe złote mleko produkuje tryptofan – aminokwas, który indukuje spokojny, głęboki sen.

Jak zrobić złote mleko?

Przygotowanie napoju składa się z dwóch etapów. W pierwszym z nich przyrządzamy pastę z kurkumy, która posłuży nam w dalszej kolejności w przygotowaniu złotego mleka.

1 krok: Pasta z kurkumy

Składniki:

  • ¼ szklanki kurkumy,
  • ½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu (piperyna zawarta w czarnym pieprzu zwiększa wchłanialność kurkuminy – leczniczego składnika kurkumy aż o 2000%),
  • ½ szklanki wody.

Sposób przygotowania:
Wymieszaj wszystkie składniki w niewielkim rondelku. Gotuj na średnim ogniu, stale mieszając do uzyskania gęstej konsystencji. Zostaw do wystygnięcia, a następnie przełóż do małego słoiczka i trzymaj w lodówce. Tak przygotowaną pastę można przechowywać nawet do 2 tygodni.

2 krok: Złote mleko

Składniki:

– 1 łyżka oleju kokosowego (extra virgin),

– ¼ łyżeczki pasty z kurkumy,

– 1 szklanka mleka migdałowego lub kokosowego,

– miód do smaku.

Sposób przygotowania:

Wymieszaj wszystkie składniki (oprócz miodu). Gotuj chwilę na średnim ogniu. Pilnuj, aby nie doprowadzić mikstury do wrzenia. Odstaw mleko do wystygnięcia, opcjonalnie dodaj miód do smaku.

Tekst: Sławek Chyliński
Źródła:
http://bonavita.pl/wlasciwosci-lecznicze-kurkumy-jak-dziala-kurkuma

http://surojadek.com/kurkuma-wlasciwosci-przepisy/

Niezwykłe właściwości kurkumy – czy należy ją spożywać codziennie?

http://www.poradnikzdrowie.pl

Złote mleko – przepis i zdrowotne właściwości. Dlaczego warto je pić ?