Ziemniak, kartofel, pyra czy grula?
Sołectwo Krupińskie, Fundacja „Akomodacja”, Gmina Sadowne i Gminny Ośrodek Kultury w Sadownem zaprosili mieszkańców na doroczne „Święto Ziemniaka w Krupińskiem”, które zostało zorganizowane w dniu 12 września 2020 r.
Oprócz wspaniałej zabawy na świeżym powietrzu, odbył się konkurs na „Najsmaczniejszą potrawę z ziemniaków” w ramach projektu „Spotkania ze smakami Mazowsza” oraz warsztaty pieczenia kartofli (z masłem, ziołami w folii, na ognisku). Zadanie zostało dofinansowane ze środków budżetu Województwa Mazowieckiego i jego ideą było propagowanie tradycyjnych potraw tego regionu przygotowanych ze składników miejscowych.
Zwycięscy w konkursie, świetnie się bawiąc, otrzymali również nagrody: blender kielichowy, parowar, blender ręczny, które na pewno przydadzą się w domu.
Wyniki konkursu:
I miejsce – Daniela Gawrońska – baza ziemniaczana,
II miejsce – Iwona Olkowska – zaguby,
III miejsce – Barbara Zawadzka – podlaskie kartacze,
IV miejsce – Jakub Olkowski – zapiekanka ziemniaczana,
V miejsce – Małgorzata Zaręba – kugiel – babka ziemniaczana ze skrzydełkami,
VI miejsce – Wojciech Danaj – pyra z gzikiem.
Nagrody wręczał zastępca wójta Sadownego – Marcin Gręda.
Tekst: GOK Sadowne
Foto: KW