Beza z bitą śmietaną i owocami
Jest weekend i jest propozycja uczniów TG. Tym razem coś na słodko!
Beza z bitą śmietaną i owocami
Składniki na bezę:
6 białek
15 ml soku z cytryny
15 g mąki ziemniaczanej
Składniki na krem:
400 ml śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
400 g ulubionych owoców: kiwi, banan itp.
15 g cukru waniliowego
15 g cukru pudru
Beza – przygotowanie:
Białka ubijaj mikserem, pod koniec ubijania stopniowo dosypuj cukier, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i szczyptę soli.
Ubite białka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, staraj się otrzymać formę okręgu.
Piekarnik nastaw na 175 stopni C, zaraz po włożeniu bezy zmniejsz na 150 stopni C i piecz przez 90 minut. Po tym czasie nie wyciągaj bezy, tylko pozostaw ją w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
Krem – przygotowanie:
Aby przygotować krem, ubij śmietankę, dodaj mascarpone, cukier waniliowy i cukier puder.
Na ostudzony spód bezowy wyłóż krem, całość udekoruj świeżymi owocami.
Tekst/foto: Katarzyna Wyszyńska kl. III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem