Coś do chleba – paszteciki inaczej

Teraz przygotujemy coś do chleba – proponuję paszteciki, ale bezmięsne.

Z soczewicy, ziemniaków, kapusty…

Składniki:

– 25 dag soczewicy, fasoli lub grochu

– 3 duże ziemniaki

– 10 orzechów włoskich

– ½ niewielkiej główki białej kapusty (25 dag)

– 10 dag ryżu (1 torebka)

– 3 średnie selery

– 2 spore cebule

– 4 jajka

– 5 dag masła lub margaryny

– 1 kostka rosołowa o smaku grzybowym

– sól

– tarta bułka

– ewentualnie dowolne przyprawy

Wykonanie:

Soczewicę moczyć kilka godzin (najlepiej całą noc) w wodzie. Następnie odlać wodę, ziarna zalać świeżą wodą i gotować do miękkości. Odcedzić. Orzechy utrzeć lub drobniutko posiekać. Soczewicę przetrzeć, dodać do niej orzechy. Selery i ziemniaki ugotować w mundurkach i obrać. Kapustę ugotować i odcisnąć. Ryż ugotować w grzybowym rosole z kostki. Cebule jak najdrobniej posiekać i udusić na tłuszczu na jasnozłoty kolor. Przetartą soczewicę z orzechami przepuścić przez maszynkę razem z ziemniakami, selerami, kapustą i ryżem. Dodać cebulę i żółtka. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy soczewicowej i doprawić do smaku. Naczynie do zapiekania natłuścić i wysypać tartą bułką, włożyć masę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około godziny w temperaturze 190-200 st. C. Bardzo smakuje z pikantnym sosem, najlepiej grzybowym lub pomidorowym. Z tej samej masy można także formować niewielkie kotlety lub krokiety i smażyć z dwóch stron na złoty kolor.

Z brokułów, selera…

Składniki:

– 50 dag brokułów

– 50 dag selera korzeniowego

– ½ szklanki gęstej śmietany

– 4 białka

– 1 litr rosołu warzywnego z kostki

– margaryna lub masło

– gałka muszkatołowa

– sól, pieprz

– majonez

– garść posiekanej natki pietruszki lub selera

– 2 konserwowe ogórki ewentualnie 1 łyżeczka kaparów

– tarta bułka

Wykonanie:

Seler obrać i pokroić w grubą kostkę, wrzucić do wrzącego rosołu i gotować 20 minut. Po dwudziestu minutach dodać oczyszczone brokuły i gotować jeszcze 10 minut. Odcedzić i rozdzielić – każde warzywo oddzielnie przetrzeć przez sito lub zmiksować, a następnie każde oddzielnie wymieszać z połową śmietany i dwoma białkami. Doprawić do smaku. Keksową formę natłuścić i wysypać tartą bułką. W formie przekładać warstwami seler i brokuły. Foremkę przykryć folią aluminiową i ustawić w brytfannie napełnionej wodą tak, aby sięgała do połowy formy. Wstawić do gorącego piekarnika na godzinę. Wystudzić i wstawić na noc do lodówki. Pasztet przełożyć na półmisek i udekorować sosem majonezowym. Podawać z pieczywem, najlepiej grahamem. Zamiast selera można wykorzystać marchewkę. Jeśli nie mamy czasu, możemy seler i brokuły zmiksować razem.

Z cebuli, kaszy manny…

Składniki:

– 50 dag cebuli

– 3 łyżki masła

– ½ szklanki śmietany

– ½ czerstwej bułki wrocławskiej lub dużej bagietki

– ½ szklanki kaszy manny

– 3 jajka

– 3 łyżki startego żółtego sera, najlepiej parmezanu

– sól, pieprz

– gałka muszkatołowa

– tarta bułka

Wykonanie:

Cebulę obrać, drobno posiekać, na moment włożyć na sicie do wrzątku, odcedzić. Dusić na tłuszczu, zalać śmietaną i dusić na niewielkim ogniu, aż masa zgęstnieje. Dodać pokrojoną w kostkę czerstwą bułkę – aby wchłonęła płyn, dobrze wymieszać. Cebulową masę przepuścić przez maszynkę albo przetrzeć przez sito lub jeszcze lepiej – zmiksować. Doprawić do smaku, dodać tarty ser, przesianą kaszę mannę, żółtka i sztywną pianę z białek. Wylać masę do formy do zapiekania, wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką, posypać wiórkami zimnego masła. Zapiekać około 30 minut w nagrzanym piekarniku. Można także upiec na parze. Podawać z pieczywem lub ziemniakami oraz pikantnym sosem grzybowym lub pomidorowym albo z surówką z zielonej sałaty lub cykorii z sosem winegret.

Z pieczarek, cebuli…

Składniki:

– 50 dag pieczarek

– 1 spora cebula

– 3 duże ząbki czosnku

– 1 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich, arachidowych lub migdałów

– 3 łyżki margaryny lub masła

– 3 łyżki oliwy z oliwek

– garść posiekanej zieleniny (tymianek, natka pietruszki, koperek)

– pieprz, sól

Wykonanie:

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na margarynie. Pieczarki oczyścić, drobno poszatkować i dodać do cebuli. Dusić do miękkości na małym ogniu. Czosnek rozgnieść lub drobniutko posiekać, dodać do uduszonych pieczarek. Masę pieczarkową przepuścić przez maszynkę lub zmiksować z dodatkiem orzechów, posiekanej zieleniny i oliwy. Doprawić do smaku. Przełożyć do podłużnej keksowej foremki wyłożonej folią spożywczą, przykryć drugą folią i wstawić do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny, a jeszcze lepiej na noc. Smakuje najlepiej z ostrym sosem pomidorowym (np. keczupem) lub paprykowym.

A może też…

BUŁECZKI NIESPODZIANKI

Składniki:

– 4 bułki

– 20 dag serka homogenizowanego

– garść posiekanego szczypiorku

– 3 łyżki margaryny lub masła

– 2 jajka ugotowane na twardo

– 1 ogórek kiszony lub konserwowy ewentualnie 1-2 grzybki marynowane lub papryki

– garść startego sera (najlepiej parmezanu lub oscypka)

– sól, pieprz lub mielona pikantna papryka

Wykonanie:

Bułeczki przekroić na połowy i ewentualnie wydrążyć. Jajka, ogórek, szczypiorek i grzybki drobniutko posiekać. Serek utrzeć na krem z margaryną i tartym serem, dodać posiekane dodatki, dobrze wymieszać i doprawić do smaku. Bułeczki nadziewać serowym kremem i wstawić na 10 minut do nagrzanego piekarnika (200 st. C).

Na dodatek:

PODPŁOMYKI

Składniki:

– 4 kubki mąki razowej

– 2-3 kubki kefiru lub maślanki

– 1 łyżeczka sody

Wykonanie:

Przesianą mąkę wymieszać z kefirem, dodać sodę i wyrabiać na jednolitą gęstą masę. Formować koło, nacinać na krzyż (aby upieczony podpłomyk można było łatwiej podzielić). Piec 40-45 minut w nagrzanym piekarniku (180-200 st. C). Przed wyjęciem z pieca sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest gotowe (jeśli zanurzona w cieście wykałaczka pozostanie sucha – podpłomyki upieczone!).

Tekst: Sławek Chyliński

Foto: archiwum Info Sadowne, Internet