Zupki – chłodnik
Tym razem kilka przykładów wykonania pożywnego i lubianego przez nas chłodnika.
Chłodnik mazowiecki
Składniki:
- pęczek botwinki
- 1,5 łyżki octu
- 1 litr jogurtu naturalnego
- 1,5 szklanki soku z kiszonych ogórków
- 2 ogórki kiszone
- sól
- pieprz
- koper
- szczypiorek
- 5 jaj
- 3 kg ziemniaków
Wykonanie:
Umyć botwinkę i pokroić na drobne cząsteczki. Zalać wrzątkiem z octem, odcedzić na sitku, a potem połączyć z sokiem z ogórków oraz jogurtem. Posiekać koperek i szczypiorek, dodać do potrawy, pokroić i dodać również kiszony ogórek. Wymieszać dokładnie i całość wstawić do lodówki. Ugotować jajka. Gotowy, schłodzony chłodnik doprawić solą i pieprzem, podawać z jajkiem przekrojonym na pół.
Uwaga! Jeśli sam chłodnik to za mało, możemy podawać go z ziemniakami upieczonymi z jajkami (wymieszanymi jak do jajecznicy) oraz wcześniej podsmażonym boczkiem.
…z truskawkami
Składniki:
- 1,5 kg truskawek
- 3 l wody
- 0,4 l jogurtu naturalnego (zachować kolor)
- cukier do smaku
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,3 l śmietany 18%
- 0,5 kg makaronu
Wykonanie:
0,5 kg truskawek pokroić w kostkę, odłożyć. Wodę zagotować z cukrem, dodać pozostałe owoce. Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody, dodać do zupy. Gotować 15 min., przestudzić i rozgnieść widelcem owoce. Następnie dodać odłożone owoce i zagotować. Zupę bardzo mocno schłodzić, połowę wymieszać z jogurtem. Chłodnik przed podaniem polać śmietaną. Można go także podawać z ugotowanym makaronem.
…z orzechami
Składniki:
- 4 kubeczki gęstego naturalnego jogurtu
- garść posiekanych orzechów włoskich
- 4 ząbki czosnku
- garść posiekanej zieleniny (koperek, natka pietruszki, bazylia, szczypiorek)
- sól, pieprz
Wykonanie:
Czosnek zmiażdżyć, zetrzeć na tarce lub drobniutko posiekać. Jogurt zmiksować z orzechami i czosnkiem, doprawić do smaku i posypać posiekaną zieleniną. Podawać najlepiej w fajansowych kubkach lub w glinianych albo ceramicznych miseczkach. Dobrym dodatkiem jest ciemne pieczywo.
…z ogórków
Składniki:
- 50 dag ogórków zielonych
- 3 szklanki warzywnego rosołu z kostki
- 2 szklanki mleka
- 6 dymek lub 2 duże cebule
- 1 łyżka margaryny lub masła
- 1 łyżka przesianej mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 2 łyżki śmietanki
- sól, pieprz
- warzywna przyprawa typu vegeta
- garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek, tymianek)
Wykonanie:
Cebule drobno posiekać i zeszklić na maśle, zalać rosołem i dodać obrane oraz pokrojone w kostkę ogórki, a także łyżeczkę przyprawy warzywnej, ewentualnie dosolić. Gotować do miękkości, a następnie przetrzeć przez sito lub zmiksować. Mąkę kukurydzianą wymieszać z kilkoma łyżkami mleka. Pozostałe mleko dodać do przetartej zupy i zagotować na małym ogniu. Dodać rozrobioną mąkę i wymieszać na niewielkim ogniu, stale mieszając do chwili, gdy zupa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać śmietankę i raz jeszcze skontrolować smak. Ostudzić, a przed podaniem wstawić na minimum godzinę do lodówki. Podawać w filiżankach lub kamionkowych miseczkach, przybrany plasterkami ogórków, z dodatkiem grzanek lub groszku ptysiowego.
…z botwinką, ogórkiem i rzodkiewką
Składniki:
- 4 szklanki naturalnego gęstego jogurtu
- 1 duży pęczek botwinki
- 1 ogórek wąż
- 1 pęczek rzodkiewek
- 2 jajka ugotowane na twardo
- sok z cytryny
- garść posiekanej zieleniny (koperek, natka pietruszki, szczypiorek, bazylia)
- 1 łyżeczka przyprawy warzywnej typu vegeta lub przyprawy do zup w płynie
- cukier
- sól, pieprz
Wykonanie:
Botwinkę dokładnie oczyścić, umyć i ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soku cytrynowego i przyprawy, dokładnie odsączyć i rozdrobnić. Ogórek i rzodkiewki oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Jogurt wymieszać z ugotowaną botwinką, ogórkiem i rzodkiewkami oraz posiekaną zieleniną. Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem – chłodnik powinien być dość pikantny. Wstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny, a przed podaniem do każdej porcji włożyć pół jajka ugotowanego na twardo.
…z szynką
Składniki:
- 1 litr kwaśnego mleka, kefiru lub naturalnego jogurtu
- 50 dag buraków ćwikłowych
- ¾ szklanki śmietany
- 10 dag chudej szynki
- 2 jajka ugotowane na twardo
- posiekana zielenina (koperek, szczypiorek)
- sól, cukier
- warzywna przyprawa typu vegeta
Wykonanie:
Buraki wyszorować i ugotować w mundurkach. Ostudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Szynkę pokroić w kostkę lub paseczki. Jajka podzielić na cząstki jak pomarańczę. Mleko ubić ze śmietaną, dodać buraki, wędlinę i jajka oraz posiekaną zieleninę. Doprawić do smaku przyprawą, solą i cukrem. Przed podaniem wstawić do lodówki przynajmniej na dwie godziny.
Tekst: Sławek Chyliński
Źródła:
– Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem
– „Kuchnia polska”, Małgorzata Caprari, Wyd. KDC, Warszawa 2006
– Internet