Zupki – chłodnik

Tym razem kilka przykładów wykonania pożywnego i lubianego przez nas chłodnika.

Chłodnik mazowiecki

Składniki:

  • pęczek botwinki
  • 1,5 łyżki octu
  • 1 litr jogurtu naturalnego
  • 1,5 szklanki soku z kiszonych ogórków
  • 2 ogórki kiszone
  • sól
  • pieprz
  • koper
  • szczypiorek
  • 5 jaj
  • 3 kg ziemniaków

Wykonanie:              

Umyć botwinkę i pokroić na drobne cząsteczki. Zalać wrzątkiem z octem, odcedzić na sitku, a potem połączyć z sokiem z ogórków oraz jogurtem. Posiekać koperek i szczypiorek, dodać do potrawy, pokroić i dodać również kiszony ogórek. Wymieszać dokładnie i całość wstawić do lodówki. Ugotować jajka. Gotowy, schłodzony chłodnik doprawić solą i pieprzem, podawać z jajkiem przekrojonym na pół.

Uwaga! Jeśli sam chłodnik to za mało, możemy podawać go z ziemniakami upieczonymi z jajkami (wymieszanymi jak do jajecznicy) oraz wcześniej podsmażonym boczkiem.

…z truskawkami

Składniki:

  • 1,5 kg truskawek
  • 3 l wody
  • 0,4 l jogurtu naturalnego (zachować kolor)
  • cukier do smaku
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,3 l śmietany 18%
  • 0,5 kg makaronu

Wykonanie:

0,5 kg truskawek pokroić w kostkę, odłożyć. Wodę zagotować z cukrem, dodać pozostałe owoce. Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody, dodać do zupy. Gotować 15 min., przestudzić i rozgnieść widelcem owoce. Następnie dodać odłożone owoce i zagotować. Zupę bardzo mocno schłodzić, połowę wymieszać z jogurtem. Chłodnik przed podaniem polać śmietaną. Można go także podawać z ugotowanym makaronem.

…z orzechami

Składniki:

  • 4 kubeczki gęstego naturalnego jogurtu
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • 4 ząbki czosnku
  • garść posiekanej zieleniny (koperek, natka pietruszki, bazylia, szczypiorek)
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Czosnek zmiażdżyć, zetrzeć na tarce lub drobniutko posiekać. Jogurt zmiksować z orzechami i czosnkiem, doprawić do smaku i posypać posiekaną zieleniną. Podawać najlepiej w fajansowych kubkach lub w glinianych albo ceramicznych miseczkach. Dobrym dodatkiem jest ciemne pieczywo.

…z ogórków

Składniki:

  • 50 dag ogórków zielonych
  • 3 szklanki warzywnego rosołu z kostki
  • 2 szklanki mleka
  • 6 dymek lub 2 duże cebule
  • 1 łyżka margaryny lub masła
  • 1 łyżka przesianej mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 2 łyżki śmietanki
  • sól, pieprz
  • warzywna przyprawa typu vegeta
  • garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek, tymianek)

Wykonanie:

Cebule drobno posiekać i zeszklić na maśle, zalać rosołem i dodać obrane oraz pokrojone w kostkę ogórki, a także łyżeczkę przyprawy warzywnej, ewentualnie dosolić. Gotować do miękkości, a następnie przetrzeć przez sito lub zmiksować. Mąkę kukurydzianą wymieszać z kilkoma łyżkami mleka. Pozostałe mleko dodać do przetartej zupy i zagotować na małym ogniu. Dodać rozrobioną mąkę i wymieszać na niewielkim ogniu, stale mieszając do chwili, gdy zupa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać śmietankę i raz jeszcze skontrolować smak. Ostudzić, a przed podaniem wstawić na minimum godzinę do lodówki. Podawać w filiżankach lub kamionkowych miseczkach, przybrany plasterkami ogórków, z dodatkiem grzanek lub groszku ptysiowego.

 …z botwinką, ogórkiem i rzodkiewką

Składniki:

  • 4 szklanki naturalnego gęstego jogurtu
  • 1 duży pęczek botwinki
  • 1 ogórek wąż
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • sok z cytryny
  • garść posiekanej zieleniny (koperek, natka pietruszki, szczypiorek, bazylia)
  • 1 łyżeczka przyprawy warzywnej typu vegeta lub przyprawy do zup w płynie
  • cukier
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Botwinkę dokładnie oczyścić, umyć i ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soku cytrynowego i przyprawy, dokładnie odsączyć i rozdrobnić. Ogórek i rzodkiewki oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Jogurt wymieszać z ugotowaną botwinką, ogórkiem i rzodkiewkami oraz posiekaną zieleniną. Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem – chłodnik powinien być dość pikantny. Wstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny, a przed podaniem do każdej porcji włożyć pół jajka ugotowanego na twardo.

…z szynką

Składniki:

  • 1 litr kwaśnego mleka, kefiru lub naturalnego jogurtu
  • 50 dag buraków ćwikłowych
  • ¾ szklanki śmietany
  • 10 dag chudej szynki
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • posiekana zielenina (koperek, szczypiorek)
  • sól, cukier
  • warzywna przyprawa typu vegeta

Wykonanie:

Buraki wyszorować i ugotować w mundurkach. Ostudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Szynkę pokroić w kostkę lub paseczki. Jajka podzielić na cząstki jak pomarańczę. Mleko ubić ze śmietaną, dodać buraki, wędlinę i jajka oraz posiekaną zieleninę. Doprawić do smaku przyprawą, solą i cukrem. Przed podaniem wstawić do lodówki przynajmniej na dwie godziny.

Tekst: Sławek Chyliński

Źródła:

– Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem

– „Kuchnia polska”, Małgorzata Caprari, Wyd. KDC, Warszawa 2006

– Internet