Dania mięsne po raz pierwszy
Kuchnia polska, w porównaniu ze śródziemnomorską, była o wiele bardziej dostatnia i tłusta. Sprawiła to obfitość trzody i drobiu, co pozwalało na pojawienie się mięsa na naszych stołach dość często.
Większość prezentowanych tu przepisów została pomyślana tak, aby można było je przygotować z różnych rodzajów mięs, a także, aby zamiast mięsa coraz liczniejsi wegetarianie mogli zastąpić je np. łatwo dostępną proteiną sojową, przypominającą smakiem pełnowartościowe mięso.
A na początek…
Mięsko na różowo
Składniki:
– 4 filety z piersi kury lub indyka, ewentualnie 4 kotlety wieprzowe albo filety z polędwicy wołowej
– 1-2 cebule
– 1 szklanka przecieru pomidorowego lub 3 łyżki koncentratu wymieszane z 1 szklanką wody
– warzywna przyprawa typu vegeta
– ½ szklanki śmietany
– garść świeżej zieleniny (bazylia, natka pietruszki, oregano, tymianek, rozmaryn) lub suszonych ziół (prowansalskie, tymianek, oregano)
– 1 łyżka mąki
– sól
– sok z cytryny
– 2-3 łyżki oliwy lub oleju
Wykonanie:
Mięso lekko rozbić na cienkie płaty, natrzeć sokiem cytryny i przyprawą, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny (zamiast tego można mięso namoczyć w mleku, a następnie dokładnie odsączyć). Następnie osuszyć i obrumienić na tłuszczu z obu stron. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu, dodać przecier pomidorowy i połowę posiekanej zieleniny (lub całą porcję suszonych ziół), zagotować, dodać mięso i dusić na małym ogniu do miękkości. Dodać śmietanę i wymieszać na małym ogniu, nie doprowadzając jednak do wrzenia. Przed podaniem posypać pozostałą zieleniną.
Mięso w pomidorach
Składniki:
– 1 puszka pomidorów w zalewie
– 20-30 dag ryżu (2-3 torebki)
– 4-5 dużych strąków kolorowej słodkiej papryki
– 30 dag mielonego mięsa mieszanego lub proteiny sojowej namoczonej w rosole z i po napęcznieniu odciśniętej
– 2 średnie cebule
– sól, pieprz
– warzywna przyprawa typu vegeta lu przyprawa do zup w płynie
– garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, bazylia)
– ½ szklanki gęstej śmietany
– masło lub margaryna
Wykonanie:
Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki przyprawy, odcedzić, wymieszać z 2-3 łyżkami masła. Pomidory odcedzić z zalewy i rozgnieść widelcem. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w makaronik. Cebulę drobno posiekać i razem z papryką udusić na tłuszczu, dodać rozgniecione pomidory, dusić dalej, dodać mięso i, stale mieszając, smażyć jeszcze przez kilka minut. W natłuszczonym naczyniu do zapiekania układać warstwami: ryż i masę pomidorowo – mięsną, posypywać posiekaną zieleniną. Ostatnią warstwą powinien być ryż. Zalać śmietaną i posypać wiórkami zimnego masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 st. C) na około 45 minut.
„Schabowy”
Składniki:
– 4 filety z piersi kurczaka lub indyka albo 4 kotlety schabowe lub bitki wołowe
– 2 marchewki
– 1 średni seler lub ½ dużego
– 2 cebule (najlepiej czerwone)
– 1 strąk słodkiej papryki lub 15 dag pieczarek
– suszone zioła (zioła prowansalskie, tymianek, oregano, majeranek)
– sos sojowy lub przyprawa do zup w płynie
– sok z cytryny
– sól, pieprz (może być ziołowy)
– oliwa lub dobry olej
Wykonanie:
Filety lekko rozbić, natrzeć sokiem z cytryny i przyprawą do zup. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na pół godziny. Warzywa oczyścić i pokroić w malutkie słupki lub piórka (seler i pieczarki skropić od razu sokiem z cytryny). Płaską formę do zapiekania wyłożyć folią aluminiową, a na niej ułożyć płaty mięsa. Przykryć wymieszanymi jarzynkami, posypać ziołami i pokropić przyprawą do zup. Przykryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika (180 st. C) na około 30 minut. Najlepiej podawać z pieczonymi ziemniakami lub z francuskimi kluseczkami.
Tekst: Sławek Chyliński
Źródła:
„Kuchnia polska”, Małgorzata Caprari, Wyd. KDC, Warszawa 2006
Internet