Dania mięsne – dodatki

Dobry pomysł na dodatki do przygotowanych przez nas różnego rodzaju mięs. Samodzielnie też dobrze smakują.

Ziemniaki w plastrach

Składniki:

– 75 dag ziemniaków

– 1 szklanka śmietany (18%)

– garść startego sera (parmezan, oscypek) lub 10 dag pokrojonej w kostkę mozzarelli albo pokruszonego sera pleśniowego (rokpol, lazur)

– 1 łyżka masła

– zioła prowansalskie

– sól, pieprz

– ewentualnie gałka muszkatołowa

– ząbek czosnku

– tłuszcz do nasmarowania blachy

Wykonanie:

Ziemniaki, obrać, osuszyć i pokroić w dość grube plastry. Oprószyć solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Blachę do zapiekania przetrzeć rozciętym ząbkiem czosnku i natłuścić. Ułożyć płasko ziemniaki, posypać je ziołami i serem. Śmietanę lekko ubić z solą i pieprzem, zalać ziemniaki, posypać wiórkami zimnego masła i przykryć folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 st. C) na około 45 minut, a następnie zdjąć folię i ponownie wstawić do piekarnika na około 15 minut – na powierzchni zapiekanki powinna powstać apetyczna złocista skórka.

Ryż elegancki

Składniki:

– 30 dag ryżu (najlepiej złocistego)

– 1 niewielka cebula

– 1 łyżka masła

– ½ łyżeczki kurkumy lub szczypta szafranu

– 2 szklanki esencjonalnego rosołu

– ewentualnie sól, pieprz

Wykonanie:

Cebulę zetrzeć na tarce, zeszklić na tłuszczu. Wsypać ryż i oprószyć kurkumą, smażyć na niewielkim ogniu, stale mieszając, aż ryż wchłonie cały tłuszcz i stanie się przezroczysty. Zalać rosołem, ewentualnie doprawić do smaku i zagotować, ciągle mieszając. Naczynie przykryć szczelną pokrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika (160 st. C) na 20-30 minut. Gotowy ryż lekko ugnieść.

Ziemniaczane rogaliki

Składniki:

– 80 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach

– 2 jajka

– 10 dag oliwek

– tarta bułka

– sól, curry

– 3 łyżki mąki

Wykonanie:

Ziemniaki Ugotować, obrać i jeszcze ciepłe przetrzeć przez sito lub zmielić w maszynce. Oliwki pokroić w drobniutką kostkę, dodać do masy ziemniaczanej, razem z żółtkiem i trzema łyżkami tartej bułki, doprawić do smaku, dobrze wyrobić – ciasto powinno być jednolite i elastyczne. Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkować dość grubo ziemniaczaną masę, kroić na kwadraty, zwijać kształtne małe rogaliki. Jajko i jedno białko ubić widelcem ze szczyptą soli, maczać rogaliki i panierować w tartej bułce. Smażyć najlepiej w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Najsmaczniejsze są rogaliki na gorąco, podane z filiżanką aromatycznego barszczyku lub rosołu.

Ryż na zielono

Składniki:

– 30 dag ryżu

– 10 dag mrożonego groszku

Wykonanie:

Groszek ugotować z ryżem w osolonej wodzie. Podawać jako efektowny dodatek do mięs.

Ziemniaczana rolada

Składniki:

– 1 kg ziemniaków

– 5 jajek

– 1 szklanka mąki pszennej

– 10 dag szpinaku

– 2 duże cebule

– 1 szklanka oleju słonecznikowego

– spora garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki bazylia)

– sól, pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i jeszcze ciepłe przetrzeć przez sito lub przepuścić przez maszynkę. Dodać trzy surowe jajka, doprawić do smaku i dodać tyle mąki, aby powstało elastyczne ciasto. Pozostałe jajka ugotować na twardo i drobno posiekać. Cebule drobno pokroić, zeszklić na tłuszczu, dodać dokładnie umyty i osuszony szpinak, posiekane jajka ugotowane na twardo i posiekaną zieleninę. Doprawić do smaku. Ciasto ziemniaczane rozwałkować na długość blachy do pieczenia, smarować szpinakowym farszem i ostrożnie zwijać w roladę. Ułożyć na natłuszczonej blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika (200 st. C). Piec około 45 minut do chwili, gdy ciasto nabierze jasnozłotego koloru. Podawać na gorąco z dodatkiem pikantnej surówki lub sałatki z pomidorów.

Pampuchy z ziemniaków

Składniki:

– 50 dag ziemniaków

– 2 łyżki masła

– 3 jajka

– ½ szklanki śmietany

– 2 dag drożdży

– ½ szklanki mleka

– 3 łyżki mąki

– garść posiekanej zieleniny (koperek, natka pietruszki, tymianek, szałwia, mięta)

– 1-2 ząbki czosnku

– sól, cukier

– tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z odrobiną cukru i odstawić w ciepłe miejsce, aby nieco podrosły. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odparować. Przetrzeć przez sito lub przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa i lekko ostudzić. Do ciepłych jeszcze ziemniaków dodać stopione masło, żółtka, śmietanę, wyrośnięte drożdże, mąkę, posiekaną zieleninę, zmiażdżony albo drobniutko posiekany czosnek i sól. Wymieszać dokładnie. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z ciastem. Odstawić w ciepłe miejsce, aby pampuchy podrosły. Następnie nabierać łyżką porcje i smażyć na złoty kolor z obu stron, w nieco głębszym tłuszczu. Podawać z dodatkiem surówek lub polane gęstym sosem (grzybowy, cebulowy, pomidorowy) albo gęstą śmietaną.

Śmietankowe kluseczki

Składniki:

– ½ litra kwaśnej śmietany

– 4 jajka

– 12 ½ dag mąki pszennej

– sól

– posiekana zielenina (natka pietruszki, szczypiorek, koperek)

Wykonanie:

Wszystkie składniki dobrze wymieszać, odstawić na pół godziny. Płaską formę do zapiekania natłuścić, przełożyć ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika (200 st. C) i piec na złoty kolor. Gotowe ciasto kroić w kostkę.

Ziemniaki z cebulą

Składniki:

– 50 dag ziemniaków

– 3 łyżki mąki

– 4-5 cebul

– tłuszcz do podsmażenia

Wykonanie:

Cebulę drobno pokroić, przyrumienić. Ziemniaki rozgotować w osolonej wodzie. Odcedzić, ale nie do końca. Wgnieść w ziemniaki mąkę i cebulę. Podgrzewać chwilę na patelni w niewielkiej ilości tłuszczu.

Frytki z patisona

Składniki:

– 3 średnie patisony

– mąka pszenna

– 1-2 jajka

– sól

– tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Patisony obrać ze skórki i pokroić na plasterki na plasterki o grubości około 1 cm, a następnie wzdłuż na paseczki. Posypać solą i pozostawić na sicie na około 30 minut. Następnie obtaczać w mące i maczać w jajkach ubitych jak na omlet. Wrzucać na gorący olej i smażyć na złoty kolor. Możemy podawać z dodatkiem keczupu.

Starsze ziemniaki

Składniki:

– 50 dag starych ziemniaków

– 2-3 łyżki gęstej śmietany lub 2-3 łyżki gęstej śmietany

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Utłuc ze śmietaną lub masłem. Podawać z zieleniną.

Tekst: Sławek Chyliński

Źródła:

„Kuchnia polska”, Małgorzata Caprari, Wyd. KDC, Warszawa 2006

Internet