Dmuchawce, latawce…
Mniszek lekarski to roślina, którą wszyscy znają i często ją spotykamy.
Mniszek potocznie nazywany jest mleczem z racji białego soku wydzielanego przez rurkowate łodyżki lub dmuchawcem – z racji „latających” nasion.
Pojawia się on na trawnikach, polach, a także w naszych ogródkach z nadejściem wiosny. Posiada mechanizmy przystosowawcze, które wykształciły szereg cech broniących go przed wyniszczeniem – rozległe i kruche korzenie, które są trudne do pełnego wybrania z ziemi, skuteczna metoda rozsiewania dzięki „dmuchawcom” oraz szybki i długi okres wegetacji.
Tymczasem niewielu z nas wie, że jest to znakomity środek leczniczy – działa pobudzająco na wytwarzanie żółci i jej przemieszczanie się do dwunastnicy, skutecznie więc pomaga w powrocie do zdrowia po wirusowym zapaleniu wątroby, łagodzi dolegliwości, które są skutkiem przejedzenia, skutecznie leczy wzdęcia – do tego doskonale nadaje się sok ze świeżych liści lub odwar z korzenia mlecza. Ponieważ ma właściwości moczopędne, odtruwa cały organizm, usuwając z niego toksyczne złogi.
Obok pokrzywy mniszek jest podstawowym składnikiem corocznej odnawiającej kuracji wiosennej. Ciekawym sposobem wykorzystania roślin jest sporządzanie soku. Można spożywać sok z liści mlecza, pod warunkiem, że pochodzą z roślin przed kwitnieniem. Z rozdrobnionych liści wyciskamy sok. Najlepiej sporządzać go na świeżo i pić co najwyżej jedną łyżeczkę dziennie w postaci czystej lub rozcieńczonej mlekiem albo innym produktem mlecznym. Wzmacnia wątrobę i pęcherz żółciowy, a także wyrównuje niedobór witaminy C.
Powiecie, tak, chcę zrobić sobie sok z mniszka, ale on już przekwitł. Spokojnie, natura dała mniszkowi podwójne kwitnienie i jeszcze się spotkamy z jego kwiatami na naszych trawnikach.
Tak więc może zapoznajmy się z przepisem na syrop z kwiatów mniszka, który jest prosty do wykonania, a ma tak wiele właściwości.
Syrop z mniszka lekarskiego
Składniki:
– kwiaty z mniszka lekarskiego 500 szt. (tylko dobrze rozwinięte, żółte)
– cukier – 8 szklanek
– cytryna – 2 szt.
– woda – 2 l
Etapy przygotowania
Kwiaty zalać wodą w dużym garnku, zagotować i gotować ok 5 min., odstawić do zaparzenia. Po ok 1 godz. odcedzić kwiaty. Następnie wywar podgrzewać przez 3-5 godz. na małym ogniu (nie może się gotować) i co jakiś czas mieszać, tak żeby się nie gotował. Dodać cukier i sok z wyciśniętych cytryn. Gorący syrop przelać do słojów i przechowywać w spiżarce.
Syrop ten jest skarbnicą witamin, minerałów i innych substancji, które mają działanie prozdrowotne, w związku z tym może być stosowany w leczeniu wielu dolegliwości:
– układ oddechowy – kaszel, chrypka, stany zapalne jamy ustnej i wszelkie infekcje dróg oddechowych (działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne),
– układ pokarmowy – miód z mniszka stymuluje produkcję soków żołądkowych i poprawia trawienie,
– infekcje dróg moczowych – ze względu na działanie moczopędne syrop z mniszka łagodzi schorzenia pęcherza, nerek i kamicy moczowej,
– leczenie schorzeń wątroby (np. po przebyciu WZW czy marskości wątroby) i woreczka żółciowego,
– leczenie miażdżycy,
– łagodzenie stanów zapalnych skóry i przyśpieszenie gojenia się ran,
– oczyszczanie organizmu z toksyn.
Zaleca się stosować 2-3 łyżeczki miodu z mniszka lekarskiego dziennie. Syropem można np. posłodzić herbatę, a także posmarować kromkę chleba.
Syropu z mniszka lekarskiego nie mogą zażywać osoby zmagające się z wrzodami i nadkwaśnością żołądka. Z porady lekarza powinny skorzystać także osoby cierpiące na niedrożność jelit czy dróg żółciowych. Ze względu na dużą zawartość cukru, nie mogą go stosować także cukrzycy. Dla nich jest przeznaczony jedynie napar z kwiatów mniszka lekarskiego.
Tekst/foto: sch
Źródło: www.poradnikzdrowie.pl