Obiadowe roladki
Wieprzowina, pomimo różnych zdań na ten temat, nadal jest niezastąpiona w naszej kuchni zwłaszcza, gdy zapowiedzieli się goście.
Zaproponujemy Państwu przepis na obiadowe danie, którym przyjmiemy nie tylko zaproszonych gości, ale też możemy delektować się podczas wspólnego, rodzinnego obiadu.
Roladki schabowe
Składniki:
– 4 plastry schabu,
– 4 plasterki sera gouda,
– 1 łyżka musztardy,
– 1 kiszony ogórek,
– 1 pęczek natki pietruszki,
– 1 liść laurowy,
– 1 pęczek koperku,
– kilka ziarenek ziela angielskiego,
– pieprz, sól, mąka,
– 2-3 ząbki czosnku,
– 2 łyżki śmietany,
– 1 kostka rosołowa.
Wykonanie:
Plastry schabu rozbić bardzo cienko, oprószyć z dwóch stron solą i pieprzem, z jednej strony posmarować cienką warstwą musztardy i położyć na niej plaster sera oraz słupek z pokrojonego kiszonego ogórka. Natkę pietruszki i koperek drobno posiekać, a następnie posypać nimi przygotowane plastry schabu i zwinąć je w roladki, spinając dokładnie wykałaczkami lub związując nitką.
Roladki obtoczyć w mące i obsmażyć ze wszystkich stron na oleju, przełożyć do rondla, podlać wodą, dołożyć liść laurowy, ziele angielskie, drobno posiekany czosnek i kostkę rosołową, a następnie całość gotować na małym ogniu do chwili, aż mięso będzie miękkie.
Roladki wyjąć z naczynia, a do sosu dolać trochę wody, zagęścić mąką, dołożyć śmietanę oraz doprawić solą i pieprzem do smaku.
Do sosu ponownie włożyć roladki i podgrzewać przez chwilę pod przykryciem. Podawać gorące z młodymi ziemniakami (można posypać koperkiem – według smaku i uznania).
Danie urozmaici surówka z pomidora z białą kapustą i śmietaną (jogurtem) lub z kalafiora, której wykonanie jest bardzo proste, a smakuje wyśmienicie.
Sposób wykonania: surowego, umytego kalafiora zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać drobno posiekany koperek (ilość wg uznania), dodać trochę majonezu i jogurtu naturalnego (lub śmietaną), doprawić solą i pieprzem (można też dodać 1 ząbek czosnku – drobno pokrojony).
Tekst/foto: sch