Bakłażan faszerowany wołowiną
Pierwsza z propozycji naszego Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, którą możemy zaskoczyć wybrednych gości, to bakłażan faszerowany wołowiną.
Składniki na 6 porcji:
– 1 cukinia,
– 1 średnia cebula,
– 3 ząbki czosnku,
– 2 średnie pomidory lub 5 małych,
– 500 g mielonej wołowiny,
– oliwa z oliwek,
– 1 kulka sera mozzarella,
– 125 ml wytrawnego czerwonego wina,
– kubek esencjonalnego rosołu (dałam domowy + 1 kostka wołowa),
– pęczek świeżej bazylii,
– sól, pieprz, oregano do smaku,
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
Sposób przygotowania:
W dużym rondlu rozgrzać oliwę, podsmażyć posiekaną cebulę, pod koniec na krótko dodając czosnek. Wrzucić wołowinę i smażyć aż zbrązowieje. Kiedy cały płyn wyparuje, a mięso stanie się chrupkie, wlać wino i odparować mieszając.
Pomidorki sparzyć wrzątkiem, obrać, rozdrobnić, dodać do sosu wraz z pokrojoną cukinią, listkami bazylii i innymi przyprawami. Zalać bulionem i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut.
W międzyczasie przepołowić bakłażany, nie obierać, łyżką wydrążyć środki zostawiając skórkę grubości około 4 mm (pestki wyrzucić, a pozostały farsz posiekać i dodać do mięsa).
Gdy mięso będzie miękkie, zwiększyć ogień, odparować resztę płynu, dodać koncentrat i wymieszać by powstał gęsty farsz. Napełnić nim wydrążone bakłażany. Na wierzchu każdego ułożyć porwane kawałki mozzarelli.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC na 20 -30 minut (wystarczy, że ser się rozpuści, a farsz ponownie zagrzeje). Podawać ze świeżymi ziołami i sałatką z rukoli.
Elżbieta Rukat