Polędwiczki w miodzie…
Nietypowe danie, ale może być zaprezentowane podczas przyjęcia sylwestrowego – w gronie znajomych. Polecamy.
Polędwiczki w miodzie, bencały sadowieńskie i sos serowo – ziołowy.
Polędwiczki w miodzie
– 2 polędwiczki wieprzowe
– 20 plastrów boczku
marynata
– 0,1 l oleju, 6 dużych ząbków czosnku, 4 łyżki miodu, 2 łyżki musztardy, sól, pieprz, zioła wg uznania (majeranek, tymianek, cząber, rozmaryn, owoc jałowca) lub 3 łyżki marynaty Knorr do mięs wieprzowych.
Czosnek rozetrzeć z solą, ucierając dodawać na przemian musztardę, miód i olej. Na koniec dodać posiekane zioła i utłuczony owoc jałowca. Wymieszać. Natrzeć polędwiczki i zostawić na kilka godzin w warunkach chłodniczych. Następnie pokroić ukośnie w plastry o grubości ok. 2,5 – 3cm, zawinąć w plaster boczku, piec w temp. 200st. C przez 20 minut, zmniejszyć temp do 180st. C i piec jeszcze 10 minut.
ciasto ziemniaczane:
– 0,7 kg ugotowanych wystudzonych ziemniaków (Irga)
– 0,2 kg mąki pszennej (kurpiowska)
– 1 jajo
– 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
– sól
Z wymienionych surowców wykonać ciasto ziemniaczane (można dodać 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej w zależności od konsystencji ciasta).
farsz:
– 0,5 kg różnych warzyw (marchew, pietruszka, fasolka szparagowa)
– 0,1 kg świeżych podgrzybków lub pieczarek
– 3 łyżki oleju
– 3 ząbki czosnku
– 2-3 łyżek tartej bułki
– 1 jajo
– przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy)
Na rozgrzanym tłuszczu zrumienić czosnek i wyjąć. Warzywa i grzyby pokroić w słupki, udusić wykorzystując tłuszcz „czosnkowy”, doprawić do smaku. Przestudzić, dodać jajo i bułkę tartą, wymieszać.
Wyrobione ciasto podzielić na 7 równych części. Nakładać farsz i formować wrzecionowate kształty – bomby. Gotować we wrzącej, lekko osolonej wodzie 5 minut od wypłynięcia.
Sos serowo – ziołowy
– 2 serki topione śmietankowe Ostrovia
– 150 ml śmietanki
– 2 łyżki mąki kurpiowskiej
– 3 łyżki masła śmietankowego Ostrovia
– 3 ząbki czosnku
– sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, gałka muszkatołowa
Do sklarowanego masła dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, po chwili dodać mąkę i sporządzić zasmażkę. Połączyć ze śmietanką i podgrzewać, dodać serek topiony, zagotować intensywnie mieszając. Doprawić do smaku. Gdyby pojawiły się grudki zmiksować. Dodać posiekane zioła.
Elżbieta Rukat – Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem