Polędwiczki w miodzie…

2014.12.29.2Nietypowe danie, ale może być zaprezentowane podczas przyjęcia sylwestrowego – w gronie znajomych. Polecamy.

Polędwiczki w miodzie, bencały sadowieńskie i sos serowo – ziołowy.

Polędwiczki w miodzie

– 2 polędwiczki  wieprzowe

– 20 plastrów boczku

marynata

– 0,1 l oleju, 6 dużych ząbków czosnku, 4 łyżki miodu, 2 łyżki musztardy, sól, pieprz, zioła wg uznania (majeranek, tymianek, cząber, rozmaryn, owoc jałowca) lub 3 łyżki marynaty Knorr do mięs wieprzowych.

Czosnek rozetrzeć z solą, ucierając dodawać na przemian musztardę, miód i olej. Na koniec dodać posiekane zioła i utłuczony owoc jałowca. Wymieszać. Natrzeć polędwiczki i zostawić na kilka godzin w warunkach chłodniczych. Następnie pokroić ukośnie w plastry o grubości ok. 2,5 – 3cm, zawinąć w plaster boczku, piec w temp. 200st. C przez 20 minut, zmniejszyć temp do 180st. C i piec jeszcze 10 minut.

2014.12.29.1Bencały sadowieńskie

ciasto ziemniaczane:

– 0,7 kg ugotowanych wystudzonych ziemniaków (Irga)

– 0,2 kg mąki pszennej (kurpiowska)

– 1 jajo

– 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej

– sól

Z wymienionych surowców wykonać ciasto ziemniaczane (można dodać 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej w zależności od konsystencji ciasta).

farsz:

– 0,5 kg różnych warzyw (marchew, pietruszka, fasolka szparagowa)

– 0,1 kg świeżych podgrzybków lub pieczarek

– 3 łyżki oleju

– 3 ząbki czosnku

– 2-3 łyżek tartej bułki

– 1 jajo

– przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy)

Na rozgrzanym tłuszczu zrumienić czosnek i wyjąć. Warzywa i grzyby pokroić w słupki, udusić wykorzystując tłuszcz „czosnkowy”, doprawić do smaku. Przestudzić, dodać jajo i bułkę tartą, wymieszać.

Wyrobione ciasto podzielić na 7 równych części. Nakładać farsz i formować wrzecionowate kształty – bomby. Gotować we wrzącej, lekko osolonej wodzie 5 minut od wypłynięcia.

Sos serowo – ziołowy

– 2 serki topione śmietankowe Ostrovia

– 150 ml śmietanki

– 2 łyżki mąki kurpiowskiej

– 3 łyżki masła śmietankowego Ostrovia

– 3 ząbki czosnku

– sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, gałka muszkatołowa

Do sklarowanego masła dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, po chwili dodać mąkę i sporządzić zasmażkę. Połączyć ze śmietanką i podgrzewać, dodać serek topiony, zagotować intensywnie mieszając. Doprawić do smaku. Gdyby pojawiły się grudki zmiksować. Dodać posiekane zioła.

Elżbieta Rukat – Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem