Nalewka z mniszka lekarskiego

mniszekPrzepis na krem z pokrzywy zaproponowany przez  Pana Anonima sprawił, że chyba …  polubię pokrzywę.  

Szczegółowy, a zarazem humorystyczny opis wykonania zachęca do przygotowania tej potrawy.

Panu Anonimowi i innym osobom zdrowo odżywiającym się polecam nalewkę z mniszka. Myślę, że:

krem z pokrzywy + nalewka z mniszka = samo zdrowie.

Mniszek lekarski, zwany też mniszkiem pospolitym lub mleczem, rośnie dziko w całej Polsce. W ogrodach najczęściej traktowany jest jako uciążliwy chwast. Jest bogaty w witaminy i składniki mineralne, dlatego warto wykorzystać go w kuchni. Jadalne są zarówno płatki kwiatów, jak i młode listki. Można robić z niego syrop, wino, nalewki, zupy, dietetycznej sałatki, a nawet koktajle.

Składniki nalewki:

– 250 kwiatków mniszka  (najlepiej zbierać w wiosenne, słoneczne południe)

– 3 cytryny

– 1 litr wody

– 1 kg cukru

– ½ litra spirytusu

Sposób wykonania:

– Opłukać kwiatki mniszka lekarskiego.

– Cytryny umyć, pokroić w kostkę (ze skórką) i przełożyć do garnka, wlać wodę, wsypać cukier i kwiatki mniszka – wszystko gotować (na tzw. małym ogniu) ok. 20 – 30 minut.

– Gotową miksturę przecedzić przez gazę, a gdy ostygnie połączyć ją ze spirytusem.

– Nalewka musi się, jak to się mówi „przegryźć” przez ok. 2 – 3 miesiące.

                                                                    Szkoda, że tak długo…

NA ZDROWIE!!!

Tekst: dch