Nalewka z mniszka lekarskiego
Przepis na krem z pokrzywy zaproponowany przez Pana Anonima sprawił, że chyba … polubię pokrzywę.
Szczegółowy, a zarazem humorystyczny opis wykonania zachęca do przygotowania tej potrawy.
Panu Anonimowi i innym osobom zdrowo odżywiającym się polecam nalewkę z mniszka. Myślę, że:
krem z pokrzywy + nalewka z mniszka = samo zdrowie.
Mniszek lekarski, zwany też mniszkiem pospolitym lub mleczem, rośnie dziko w całej Polsce. W ogrodach najczęściej traktowany jest jako uciążliwy chwast. Jest bogaty w witaminy i składniki mineralne, dlatego warto wykorzystać go w kuchni. Jadalne są zarówno płatki kwiatów, jak i młode listki. Można robić z niego syrop, wino, nalewki, zupy, dietetycznej sałatki, a nawet koktajle.
Składniki nalewki:
– 250 kwiatków mniszka (najlepiej zbierać w wiosenne, słoneczne południe)
– 3 cytryny
– 1 litr wody
– 1 kg cukru
– ½ litra spirytusu
Sposób wykonania:
– Opłukać kwiatki mniszka lekarskiego.
– Cytryny umyć, pokroić w kostkę (ze skórką) i przełożyć do garnka, wlać wodę, wsypać cukier i kwiatki mniszka – wszystko gotować (na tzw. małym ogniu) ok. 20 – 30 minut.
– Gotową miksturę przecedzić przez gazę, a gdy ostygnie połączyć ją ze spirytusem.
– Nalewka musi się, jak to się mówi „przegryźć” przez ok. 2 – 3 miesiące.
Szkoda, że tak długo…
NA ZDROWIE!!!
Tekst: dch