Ptysie „na ostro”

???????????????????????????????Ptysie nie zawsze muszą być nadziane słodkim kremem.

Myśląc o ptysiach najczęściej wyobrażamy sobie ciastka wypełnione owocami i  słodkim kremem lub bitą śmietaną, posypane obficie cukrem pudrem lub oblane polewą czekoladową. Cóż za pyszny deser…

Ale ptysie mogą być pysznymi ciastkami „na ostro” i stanowić smaczną przystawkę, np. przed podaniem dań z grilla.

Proponuję ptysie nadziane farszem mięsnym lub pieczarkowym. Świetnie smakują popijane czerwonym barszczykiem (nawet tym z papierka) lub… piwem.

??????????????????????Przepis na ptysie:

1 szklanka wody

½ kostki margaryny

1 szklanka mąki

5 jajek

½ łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób wykonania:

– wodę z margaryną zagotować

– dodać mąkę i cały czas mieszać trzymając garnek na małym ogniu

– gdy masa będzie jednolita, zdjąć garnek z ognia i ostudzić ją

– do ostudzonej masy stopniowo dodawać jajka i proszek – ciągle mieszać łyżką lub mikserem

– na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać łyżką lub szprycą porcje (należy zachować pewne odległości, gdyż ciastka „rosną”)

– piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 st. C – ok. 30 minut

??????????????????????Farsz pieczarkowy:

Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać starte pieczarki (na tarce jarzynowej o dużych otworach) – wszystko razem podsmażyć (wyparować wodę). Dosmaczyć solą, pieprzem, papryką i innymi ulubionymi przyprawami. Można dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki.

??????????????????????Farsz mięsny:

Łopatkę lub inne mięso z odrobiną tłuszczyku ugotować z warzywami (marchew, pietruszka, seler), listkiem laurowym i zielem angielskim. Miękkie mięso i warzywa zemleć.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać zmielone mięso i warzywa – dosmaczyć solą, pieprzem, papryką i innymi ulubionymi przyprawami. Wszystko razem podsmażyć.

Ptysie nadziewać lekko ostudzonym farszem. Przed podaniem można podgrzać je w mikrofali lub w piekarniku.

??????????????????????Skoro ptysie były na ostro, to na deser może być jakieś ciasto, np. biszkopt z kremem czekoladowym – zwany ???

SMACZNEGO!

Tekst/foto: sch