Ajerkoniak

??????????????????????– pyszny likier jajeczny.

Dzisiaj chciałabym przypomnieć przepis na znany wszystkim ajerkoniak – elegancko nazywany advoccatem. Trunek ten uznawany jest jako tzw. „damski”.  Ale znam panów, którzy chętnie się nim również delektują.  Zaproponowany przeze mnie likierek sporządzony jest z wódki i jest łatwy w wykonaniu, a co najważniejsze już po godzinie nadaje się do spożycia. Ponieważ jest przepyszny, musimy liczyć się z tym, że będzie dla nas wielką pokusą i będziemy po niego często sięgać, a poczęstowani nim goście nie wyjdą dopóty, dopóki nie zobaczą dna butelki. Ponadto może być mile widzianym prezentem – może… z okazji zbliżających się WALENTYNEK?

SKŁADNIKI:

??????????????????????6 żółtek

1 lub 2 cukry waniliowe

12 łyżek cukru

1 mleko skondensowane słodzone

½ l wódki

SPOSÓB WYKONANIA:

Żółtka, cukier i cukier waniliowy – zmiksować.

Następnie dodać mleko skondensowane i ponownie zmiksować.

Na końcu dolewać wódkę  i mieszać.

Powyższy przepis możemy urozmaicić. Jeżeli dodamy rozpuszczoną, w kąpieli wodnej, tabliczkę czekolady – otrzymamy ajerkoniak czekoladowy, a jeżeli napar kawy  – ajerkoniak kawowy.

Ajerkoniak nadaje się nie tylko do picia, ale jest również smakowitym dodatkiem do lodów, deserów, ciast, a może i … naleśników.

 Smacznego, a może na zdrowie!

Tekst/foto: dch