Zdrowe koktajle – po przepisy wracamy do 2016 roku!

2016.03.17.1Zdrowe i wyśmienite w smaku – koktajle. Powinny znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie!

Bardzo zdrowe i proste w wykonaniu. Dzięki uprzejmości Pań z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem, które w 2016 roku prowadziły zajęcia kulinarne z członkami Sadowieńskiego Klubu Seniora, prezentujemy Państwu kilka przepisów na koktajle warzywne. Zalecamy ich wypróbowanie, gwarantujemy niespotykane doznania smakowe, a zwłaszcza walory zdrowotne.

KOKTAJL ZE SZPINAKU I GALARETKI Z CHIA

2016.03.17.2Składniki na 2 porcje:

pęczek szpinaku

1/2 jabłka

1/2 mango

1/2 szklanki galaretki z chia (sposób przygotowania galaretki na końcu artykułu)

1-2 szklanki wody mineralnej

Wykonanie:

jabłko i mango umyj, obierz ze skórki, pokrój w cząstki

szpinak umyj, oderwij grube ogonki

dodaj wodę, galaretkę z chia i zmiksuj. Jeśli uznasz, że jest zbyt gęsty dolej więcej wody

KOKTAJLE Z BANANÓW I NASION LNU

Koktajle wykonane z tych produktów skutecznie zaspokoją uczucie głodu, pomogą zwalczyć retencje wody w organizmie i usprawnią procesy trawienne.

Składniki:

sok z jednej pomarańczy

1 banan

2 łyżki maślanki

2 łyżki nasion lnu

Sposób przygotowania:

Do blendera należy wprowadzić wszystkie składniki, a następnie dokładnie ze sobą połączyć aż do uzyskania jednolitej masy.

Aby uzyskać jak najlepsze wyniki, koktajle na bazie bananów i nasion lnu powinny być spożywane zamiast śniadania.

KOKTAJLE Z BANANÓW I SZPINAKU

Koktajle z dodatkiem szpinaku dostarczą Ci energii i witamin, dlatego są doskonałym daniem na rozpoczęcie dnia. Są idealne dla sportowców, osób chcących zrzucić zbędne kilogramy, oraz sposobem na szybkie i smaczne zaspokojenie głodu.

2016.03.17.3Składniki:

1 banan

200g świeżego szpinaku

0,5 szklanki jogurtu niskokalorycznego

0,5 szklanki rozgniecionych płatków

1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:

Wprowadzić wszystkie składniki do blendera i dokładnie ze sobą połączyć. Podobnie jak w poprzednim wypadku najlepiej te napoje spożywać na śniadanie.

KOKTAJLE Z BANANÓW I JAGÓD

Z kolei to połączenie dostarczy ciału potrzebnych antyoksydantów oraz innych składników mineralnych, które poprawią zdrowie i pomogą schudnąć.

Koktajle pomogą zmniejszyć apetyt i zapobiegną spożywania niepotrzebnych kalorii w ciągu dnia. Oprócz tego jest to świetny sposób na ograniczenie retencji płynów w organizmie oraz zapobiegają zaparciom.

Składniki:

1 łyżka miodu

1 banan

0,5 szklanki ciepłej wody

1 łyżka startego imbiru

1 szklanka jagód, jeżyn i malin

Sposób przygotowania:

Wprowadź do blendera wszystkie składniki i dokładnie je wymieszaj. Koktajle na bazie tych produktów najlepiej spożywać schłodzone na pusty żołądek lub zamiast śniadania.

ZIELONY KOKTAJL WARZYWNO – OWOCOWY

Składniki:

3 garście świeżych liści szpinaku

1 dojrzałe awokado

2 jabłka

1 cytryna – sok

garść natki pietruszki

woda

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki połącz i zmiksuj na gładki koktajl. Gęstość napoju reguluj wodą. Na zdrowie!

Dlaczego warto jeść szpinak i awokado?

Liście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Zawierają beta-karoten, witaminę C, potas, żelazo, kwas foliowy oraz witaminę K, która odgrywa ważną rolę w krzepnięciu krwi. Szpinak powinny jadać osoby zestresowane, ponieważ jest źródłem magnezu, wykazuje właściwości uspokajające. Zielone liście są niskokaloryczne mają 16 kcal w 100g. Najlepszy jest świeży szpinak w sezonie, zrezygnuj z mrożonek!

Awokado słynie z działania zapobiegającego powstawaniu cukrzycy oraz z obniżania poziomu cholesterolu we krwi. Okazuje się również, że zawiera antyoksydanty o wyjątkowych właściwościach. Antyoksydanty znajdujące się w innych warzywach czy owocach, np. marchewkach lub pomidorach, nie mają takiego działania. Według uczonych awokado nie tylko ma działanie przeciwstarzeniowe, ale może również chronić przed rakiem.

KOKTAJL ODCHUDZAJĄCY Z SELERA I KIWI

2016.03.17.4Składniki:

łodyga selera naciowego

2 owoce kiwi

1 łyżka miodu

½  szklanki wody

Przygotowanie:

Seler i kiwi myjemy, obieramy i drobno kroimy. Następnie miksujemy blenderem, dodajemy miód i wodę. I gotowe. Nic tylko pić dla zdrowia i urody 🙂

SMOOTHIE Z KIWI

Składniki:

4 dojrzałe kiwi

1 banan

1 i ½ szklanki zielonej herbaty

2 łyżki soku z limonki

1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Owoce obierz, pokrój na kawałki. Zaparz i ostudź zieloną herbatę. Owoce wrzuć do blendera, dodaj miód, herbatę, zmiksuj. Dodaj pokruszony lód, wlej do dzbanka. Udekoruj plasterkami kiwi i listkami ziół, np. mięty albo melisy.

I jeszcze dodatkowo kilka informacji o nasionach chia.

Nasiona Chia (Salva columbariae, Salvia hispanica L.), zwane również szałwią argetyńską lub hiszpańską to niedawne odkrycie miłośników zdrowej żywności. Chia to stara roślina, która była uprawiana już przez Azteków w czasach prekolumbijskich. Przez wieki używano nasion chia jako podstawowego pożywienia Indian z południowo – zachodniej części dzisiejszego Meksyku. Mogli oni spożyć zaledwie 1 łyżkę dziennie i maszerować 24 godziny na dobę bez przerwy.

Słowo chia pochodzi od słowa „Chian” co w języku nahuatl znaczy oleisty. Są coraz powszechniej stosowane w Europie. W roku 2009 roku zostały zatwierdzone przez Unię Europejską jako produkt spożywczy i są teraz w powszechnej sprzedaży (sklepy internetowe, zielarskie i EKO).

Powodów do włączenia tych odżywczych nasion do naszej diety jest wiele. Co kryją w sobie te niepozorne nasionka ?

– nasiona chia to najbogatsze źródło kwasów omega-3 i to w optymalnej równowadze w stosunku do kwasów omega-6, bo 30% do 40%.

– niski indeks glikemiczny sprawia, że nasiona chia są idealne dla diabetyków. Spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich poziom we krwi

– ogromna zawartość błonnika ( 25% ) działa korzystnie na układ trawienny i zapewnia długie uczucie sytości. Z tego względu nasiona chia wskazane są dla osób zmagających się z otyłością czy nadwagą

– nasiona chia wykazują imponującą zawartość antyoksydantów, witamin i minerałów takich jak: wapń, fosfor, magnez, żelazo i cynk. Zawierają łatwo przyswajaną witaminę A, D, E, B1, B3 i K oraz kwas linolenowy

– właściwości koloidalne pomagają w trawieniu wszystkich pokarmów osobom cierpiącym na nadkwasotę

– wspomagają nawilżenie organizmu, ponieważ mogą zatrzymywać dziesięciokrotnie więcej wody ile same ważą

– jest bezglutenową rośliną, wolną od genetycznie modyfikowanych składników

2016.03.17.5Nasina Chia szczególnie polecane są osobom dbającym o kondycję zdrowotną swojego organizmu. Przyda się również tym, którzy chcą zgubić zbędne kilogramy.

Nie należy jednak demonizować super właściwości tych niepozornych ziarenek. Reklamy są naprawdę bardzo przekonywujące. Należy wziąć pod uwagę, że wszystkie tabele z zawartością cennych składników w chia są podawane w 100 g nasion, a zalecana dawka dzienna chia to 12 g, czyli 2 płaskie łyżki stołowe. I tu ilość wszystkich cudowności drastycznie topnieje.

Jeśli przyjmie się dawkę dzienną 12 g nasion chia – około 2 łyżek, ten kto zje kawałek łososia to spożyje więcej kwasów omega – 3 niż zawartych w 2 łyżkach chia. Również 2 łyżki oleju lnianego, którego użyjemy do sałatki ma więcej kwasów omega – 3 niż chia.

Nie zrozumcie źle – chia są super, trzeba to jednak porównać w relacjach z innymi produktami, które spożywamy na co dzień. Dla wegetarian i wegan chia będą na pewno świetnym źródłem kwasów omega – 3, dla pozostałych już niekoniecznie.

Chia to także dobre źródło wapnia. 2 łyżki zawierają go 120 mg, a szklanka mleka ma go 240 mg.

Źródła podają, że 100 g chia zawiera 600 mg potasu. Ale 2 łyżki chia to już tylko 144 mg, podczas gdy 100 g banana to 390 mg tegoż pierwiastka. Także jeden średni banan ma 2 razy więcej potasu niż dzienna porcja chia zalecana do spożycia.

Zawartość błonnika jest natomiast porównywalna z ilością zawartą w gruszce lub jabłku.

Chia jest na topie, ale nie można zapominać, że np. nasiona lnu są bardzo dobrym źródłem wielu cennych składników i na dodatek wyraźnie tańszym.

Z CZYM TO SIĘ JE ?

To kwestia wyobraźni i upodobań. Istnieją dziesiątki sposobów na wykorzystanie ich w codziennej diecie. Na przykład:

– do sałatek, omletów i ryżu

– zmielone do pieczenia chleba i ciast w połączeniu z mąką

– zmiksowane z koktajlami owocowymi

– zmiksowane z nutellą lub masłem orzechowym

– do codziennej porcji płatków owsianych lub jogurtu

– sproszkowane jako zagęszczacz do zup

– zmielone do zdrowego budyniu

– 1 łyżka nasion chi + 4 łyżki wody zastąpią w wypiekach 1 jajko

UWAGA : ZALECANA DAWKA DZIENNA DO SPOŻYCIA NASION CHIA TO 1 ŁYŻKA STOŁOWA.

Jak używać nasion chia?

PRZYRZĄDZENIE PIANKO – GALARETKI Z NASION CHIA :

Nasiona chia muszą być namoczone w wodzie, zanim zostaną zużyte do jakichkolwiek przepisu.

Podstawowy przepis:

60 g nasion (30g )

500 ml czystej wody ( 250 ml wody )

Wlać odpowiednią ilość czystej wody i dodać nasiona chia. Zamieszać rózgą, by zapobiec tworzeniu się grudek. Pozostawić 15 – 30 minut do napęcznienia.

Tak przygotowaną galaretkę z chia przykrytą folią spożywczą można przez wiele dni przechowywać w lodówce. Zużywać wg potrzeb w czystej postaci lub jako dodatek do jogurtu, owsianek i sosów.

Trzeba wiedzieć, że wszystkie składniki z nasion chia moczonych przez wiele godzin są łatwiej przyswajalne przez organizm. Dlatego najlepiej zalać nasiona w podanych proporcjach, wodą lub mlekiem i pozostawić na całą noc w lodówce.

Nasiona moczone 15 minut szybko pęcznieją, lecz pozostają bardzo twarde i trudne są do miksowania i dalszej obróbki. Po kilkugodzinnym i dłuższym moczeniu stają się miękkie i bardziej przyjazne do współpracy.

Maria Dobies – Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem