Tłusty Czwartek… faworki róże

Pączki i faworki to główne dania Tłustego Czwartku. Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem tym razem przekazuje nam przepis na faworki w postaci różyczek.

Jego autorkami są: Weronika Karczmarczyk i Katarzyna Wyszyńska. Warto dodać, że przepis brał udział w ogłoszonym przez tę szkołę konkursie świątecznym.

Faworki róże

Składniki:

– 400 g mąki

– 5 żółtek

– 1 jajko

– 6 łyżek gęstej, kwaśniej śmietany

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– szczypta soli

– 1 łyżeczka cukru pudru

– 1 łyżka spirytusu bądź octu

– 1,5 kg smalcu bądź 2 litry oleju

– cukier puder do obsypania i dżem, jako nadzienie

Wykonanie:

Żółtka miksujemy z cukrem pudrem. Mąkę przesiewamy, łączymy wszystkie suche składniki. Dodajemy śmietanę, ubite żółtka, spirytus bądź ocet. Ciasto na początku wyrabiamy w misce, następnie na stolnicy. Wałkujemy na cienki placek, wycinamy po trzy okręgi różnej wielkości. Nadcinamy okręgi do połowy, składamy od największego do najmniejszego i smażymy w gorącym tłuszczu. Przyozdabiamy dżemem i posypujemy cukrem pudrem.

A tak to wygląda w wykonaniu uczennic TŻiUG w Sadownem…

Tekst/foto: Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem