Kiełbasa biała w panierce…

W sadowieńskim Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych już świątecznie. Oto propozycja uczniów na wielkanocny stół.

Kiełbasa biała w panierce z purre ziemniaczano – chrzanowym

Składniki:

Kiełbasa w panierce:

  • kiełbasa biała surowa 1 pętko
  • bułka tarta 30 g
  • jajo kurze 1 szt.

Kapusta zasmażana:

  • kapusta biała 80 g
  • marchew 1 szt.
  • śmietana 12% 30 ml

Purre:

  • ziemniaki 300 g
  • chrzan tarty 2 łyżki
  • śmietana 18% 100 ml
  • sól, pieprz do smaku

Elementy dekoracyjne:

  • kiełki z buraka
  • rozmaryn świeży

Przygotowanie:

Kiełbasę podgotować kilka minut w wodzie. Zdjąć jelito, zapanierować w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor.

Kapustę pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na oleju, dodać pokrojoną w julienne marchew.

Ziemniaki ugotować, odlać wodę, dodać śmietanę, chrzan, dokładnie zblendować, doprawić do smaku.

Gotowe danie wyporcjować na talerzu.

Tekst/foto: Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem