Jeśli wiśnie, to…

2013.07.15.1Roślina sadownicza w licznych odmianach (w Polsce około 30), a najpopularniejsza z nich to stara odmiana Łutówka. A ciasta z nich – wyśmienite!

2013.07.15.2Biszkopt z wiśniami

Potrzebne składniki:

  • 4 jajka,
  • szklanka cukru,
  • parę łyżek cukru trzcinowego (można nie dodawać),
  • 2 szklanki mąki,
  • parę plasterków masła,
  • cynamon,
  • wiśnie.

Sposób wykonania:

1. Miksujemy jajka oraz cukier na puszysta masę, stopniowe dodajemy mąkę (ciągle miksując).

2. Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy owoce i posypujemy cynamonem.

3. Następnie masło kroimy na plasterki i układamy je na owocach. Całą powierzchnię posypujemy cukrem (można cukrem wanilinowym)

4. Pieczemy około 40 minut w 175°C.

Jeszcze raz biszkopt z …

/forma 25×38 cm/

*  6 jaj,
*  3/4 szkl. cukru pudru,
*  1  1/2  szkl. mąki,
*  cukier waniliowy,
*  szczypta soli,
*  3 łyżki stopionego masła,
*  1 łyżeczka proszku do pieczenia,
*  1,5 – 2 szkl. wydrylowanych i odsączonych z nadmiaru soku wiśni,
*  cukier puder na wierzch.

Oddzielić żółtka od białek.  W większej misce ubić pianę ze szczyptą soli ‚na sztywno’.  Wciąż ubijając dodać cukier, cukier waniliowy, potem po jednym żółtku i  letnie masło.  Na koniec dosypać mąkę  z proszkiem i wymieszać łyżką lub mikserem na niskich obrotach.

Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką formy. Na wierzch poukładać wiśnie.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec 30-40 minut, do zrumienienia.

Po wyjęciu na kratkę posypać cukrem pudrem. Jest pyszne jeszcze ciepłe, chociaż zdrowy rozsądek nakazuje poczekać z jedzeniem do ostudzenia.

Tekst/foto: Sławek Chyliński