Roladki najlepsze!

2015.02.06.1I edycja szkolnego konkursu gastronomicznego.

W dniu 17 stycznia 2015 r. w ZSP w Sadownem odbyła się I zimowa edycja szkolnego konkursu gastronomicznego pt. „Boże Narodzenie”. Konkurs adresowany był do uczniów technikum.

2015.02.06.1

Uczniowie w trakcie pracy

Celem konkursu było promowanie kuchni związanej ze świętami Bożego Narodzenia, kształcenie umiejętności zawodowych z uwzględnieniem twórczych inspiracji własnych uczniów oraz tworzenie sytuacji do prezentacji przez uczniów umiejętności zawodowych.

Zadanie konkursowe obejmowało przygotowanie w ciągu 90 min. potrawy konkursowej – dania zasadniczego, które można podać na bożonarodzeniowym obiedzie w ilości 3 porcji i jej prezentację. Do współzawodnictwa przystąpiło 8 dwuosobowych zespołów. Zmaganiom konkursowym towarzyszyło dużo emocji.

Przestępując do oceny jury zwracało szczególną uwagę na: właściwe przygotowanie surowców, prawidłowe zastosowanie technik kulinarnych, organizację stanowiska pracy, higienę i czystość podczas pracy, smak i wygląd, kreatywność oraz prezentację wykonanej potrawy.

Po burzliwych obradach jury ustaliło werdykt:

I miejsce –  Kinga Wyszogrodzka i Agata Kaczmarczyk;

2015.02.06.2

„Roladki z kurczaka z puree marchewkowym i kaszą jaglaną, na sosie śmietanowym”

II miejsce – ex aequo: Mariola Nowak i Kamil Puchta oraz Damian Sawicki i Patryk Karczmarczyk;

2015.02.06.3

„Łosoś z puree z brokuła i konfiturą z czerwonej cebuli i rodzynkami”

2015.02.06.4

„Pomidorowy kurczak z ziemniakami i chmurką brokułową”

 

III miejsce – Karolina Dzieciątko i Dorota Wieliczko.

2015.02.06.5

„Ryba w sosie kaparowym w towarzystwie warzyw i ryżu”

Wszystkim uczestnikom gratulujemy umiejętności!

Zainteresowanych zapraszamy do obejrzenia na żywo zmagań młodych adeptów sztuki kulinarnej w wiosennej edycji konkursu w dniu 1 kwietnia 2015 r.

Oprac.: E. Rukat, M. Dobies