Ciasta – sernik

Polskie ciasta to tradycja i poezja. Mało jest narodów, które mogą poszczycić się takim bogactwem znakomitych wypieków. Na początek zaprezentujemy Państwu kilka przepisów na serniki.

Sernik krośnieński

Składniki:

– 1 kg białego tłustego sera

– ½ kostki margaryny lub masła

– 3 jajka

– 1 kg jabłek

– 8 dag grysiku lub kaszy manny albo kaszy kukurydzianej

– 1 torebka proszku do pieczenia

– garść rodzynek

– cukier

– 1 kieliszek brandy lub rumu

– cukier lub aromat waniliowy

– sok z cytryny

– tłuszcz i tarta bułka do formy

Wykonanie:

Ser trzykrotnie przepuścić przez maszynkę do mięsa. Rodzynki umyć i namoczyć w alkoholu, aby napęczniały. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny. Tłuszcz ucierać z cukrem do uzyskania konsystencji śmietany, a następnie po jednym dodawać żółtka, a następnie wymieszać z przetartym serem. Dodać kaszę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i wreszcie jabłka oraz rodzynki. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą serową. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy i wstawić do nagrzanego piekarnika (220 st. C) na 40-45 minut. Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia. Gotowy sernik można polać czekoladową polewą lub oprószyć przez sitko cukrem pudrem.

Najprostszy sernik

Składniki:

– 1 kg tłustego białego sera

– 9 jajek

– ¾ kostki margaryny lub masła

– 1 ½ szklanki cukru

– cukier waniliowy

– 3 łyżki mąki pszennej

– 1 porcja proszku do pieczenia na 50 dag lub 2 porcje na 1 kg

– garść grubo posiekanych orzechów (włoskie lub arachidowe)

– sól

– tłuszcz i tarta bułka do formy

Wykonanie:

Tłuszcz stopić i ostudzić do temperatury pokojowej. Ser dwukrotnie przepuścić przez maszynkę (możemy także wykorzystać dostępny w wielu sklepach ser mielony). Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, wymieszać ze stopionym masłem i serem. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Oprószyć przez sito mąką przesianą razem z proszkiem i wszystko delikatnie wymieszać, aby powstała jednolita masa. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy i posypać posiekanymi orzechami. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200 st. C) na godzinę.

Sernik z wiśniami

Składniki:

– 1 torebka (40-50dag) mrożonych wiśni lub tyle samo świeżych, wydrylowanych wiśni albo czereśni

– 2 jajka

– 25 dag homogenizowanego serka waniliowego

– 2 łyżki margaryny lub masła

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– sól

– tłuszcz i tarta bułka do formy

Wykonanie:

Wiśnie przelać na sicie wrzącą wodą, dokładnie odsączyć. Żółtka utrzeć z margaryną i serkiem na jednolitą masę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do masy serowej dodać przesiany proszek do pieczenia i pianę z białek, delikatnie wymieszać. Formę do zapiekania natłuścić i wysypać tartą bułką, wyłożyć wiśnie i zalać masą serową. Wstawić do nagrzanego piekarnika (200 st. C) na około 40 minut.

Czarny Orfeusz

Składniki:

Ciasto:

– 4 jajka

– 15 dag mąki pszennej

– 15 dag cukru

– 3 łyżki ciemnego gorzkiego kakao

– 25 dag (1 kostka) margaryny

– 5 łyżek mleka lub wody

– 3 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1 torebka cukru waniliowego

– sól

Masa serowa:

– 50 dag białego zmielonego sera

– 4 jajka

– 1 szklanka cukru

– 12 ½ dag (pół kostki) margaryny

– 1 torebka budyniu (waniliowy, śmietankowy, migdałowy, bananowy)

– garść wiórków kokosowych

– tłuszcz i tarta bułka do formy

Wykonanie:

Kostkę margaryny, cukier, cukier waniliowy, kakao oraz mleko podgrzewać, stale mieszając, na niewielkim ogniu (najlepiej w kąpieli wodnej, czyli umieszczając rondelek w dużym garnku z gotującą się wodą) do chwili, gdy powstanie jednolita, gęsta masa. Odlać pół szklanki, a resztę ostudzić. Do ostudzonej masy dodawać, stale mieszając, po jednym żółtku, a następnie po łyżce mąki z dodatkami. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą kakaową, przełożyć do natłuszczonej  i wysypanej tartą bułką formy. Przygotować masę serową: pół kostki margaryny o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem na krem i dalej ucierać, dodając na przemian po jednym jajku i po łyżce zmielony ser oraz przesiany budyń. Wyrobić na jednolitą masę i wyłożyć na ciasto kakaowe. Wstawić do nagrzanego piekarnika (200 st. C) na około 60 minut. Upieczony placek polać pozostałą masą kakaową i posypać wiórkami kokosowymi.

Sernik królewski

Składniki:

– 50 dag tłustego sera

– 10 dag margaryny lub masła

– 5 jajek

– 20 dag cukru pudru

– 1 puszka brzoskwiń w zalewie

– 1 torebka budyniu waniliowego (bez cukru)

– 1 cukier waniliowy

– 20 dag biszkoptów

– skórka otarta z ½ cytryny

– sól

– tłuszcz i tarta bułka do formy

– garść posiekanych listków melisy

Wykonanie:

Ser trzykrotnie przepuścić przez maszynkę. Tłuszcz o temperaturze pokojowej utrzeć na krem z cukrem i cukrem waniliowym. Nadal ucierając, dodawać na zmianę po jednym żółtku i łyżce sera oraz proszek budyniowy. Dodać skórkę z cytryny i posiekaną melisę, wymieszać na jednolitą masę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Masę serową delikatnie połączyć z pianą i brzoskwiniami. Formę do pieczenia natłuścić i wysypać tartą bułką. Wyłożyć pokruszonymi biszkoptami, a na nie położyć masę serową i piec w nagrzanym piekarniku (180 st. C) przez 45-60 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladową polewą.

Sernik na biszkoptach

Składniki:

– 1 kg tłustego białego sera

– 6 dag  (¼ kostki) margaryny

– 1 szklanka cukru

– 3 całe jaja

– 1 torebka budyniu śmietankowego, migdałowego lub waniliowego

– dowolne bakalie (rodzynki, posiekane orzechy, kandyzowane lub suszone owoce itp.)

– skórka otarta z 1 cytryny

– herbatniki lub biszkopty do wyłożenia formy

– ½ szklanki kawy lub herbaty z łyżką alkoholu: brandy, rumu lub wódki

– ewentualnie 1 opakowanie polewy czekoladowej lub galaretki

Wykonanie:

Ser przepuścić przez maszynkę. W teflonowym rondlu na małym ogniu rozpuścić margarynę, dodawać po łyżce, stale mieszając drewnianą łyżką, przetarty twaróg, całe jajka i cukier, a gdy masa zacznie się gotować, wsypać torebkę budyniu i, dalej mieszając, dodawać bakalie oraz otartą skórkę z cytryny. Tortownicę wyłożyć namoczonymi w kawie herbatnikami lub biszkoptami, układając je tak, aby wyłożyć także i boczne ściany tortownicy. Na ciastka wylać masę serową i wyrównać nożem, a gdy ostygnie – wstawić do lodówki. Z wierzchu polać polewą czekoladową lub przybrać owocami i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny.

Cyganka

Składniki:

– 25 dag mąki pszennej

– 15 dag margaryny

– 20 dag cukru

– 25 dag homogenizowanego serka waniliowego

– 3 jajka

– 1 torebka kisielu cytrynowego bez cukru

– sok i skórka otarta z ½ cytryny

– cukier waniliowy

– 4 łyżeczki proszku do pieczenia

– sól

– tłuszcz i tarta bułka do formy

Wykonanie:

Mąkę przesiać z kisielem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Jajka utrzeć z cukrem, a następnie, stale ucierając, po łyżce dodawać margarynę o temperaturze pokojowej, mąkę z dodatkami i serek. Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny, zmiksować. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy, a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika (180 st. C) na 50 minut. Gotową babkę można posypać przez sitko cukrem pudrem lub polukrować.

Tekst: Sławek Chyliński

Źródła:

– „Kuchnia polska”, Małgorzata Caprari, Warszawa 2006

– Internet