Ciasta – szarlotka vel jabłecznik
Polska jabłkami “stoi”. Szkoda byłoby ich nie wykorzystać we właściwy sposób. Wszyscy wiemy jak smakuje szarlotka, ale jak ją przygotować? Oto kilka przepisów.
Szarlotka I
Składniki:
Ciasto:
– 2 szklanki mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– ½ kostki margaryny
– ½ szklanki cukru
– pół paczki cukru waniliowego
– 1 całe jajko + 1 żółtko
– 2 łyżki kwaśnej śmietany
Nadzienie z jabłek:
– 1 kg jabłek
– 1 cukier waniliowy
– 1 łyżka bułki tartej
Wykonanie:
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia siekamy nożem z margaryną. Dodajemy żółtko, całe jajko, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrabiamy ciasto. Wstawiamy do lodówki.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych otworach. Lekko odciskamy sok i mieszamy z bułką tartą i cukrem waniliowym.
Połowę ciasta rozwałkowujemy i przekładamy na wyłożoną papierem, bądź wysmarowaną margaryną i bułką tartą, blachę. Wykładamy starte jabłka. Przykrywamy pozostałym rozwałkowanym ciastem, Pieczemy 45 minut w 200 st. C. Ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Kruszonka z szarlotką
Składniki:
– 5 jabłek (najlepiej antonówek lub renet)
– 20 dag mąki pszennej
– 15 dag cukru
– 15 dag margaryny lub masła
– 1-2 łyżki rodzynek
– 1-2 łyżki grubo posiekanych orzechów
– sok z cytryny
– mielony cynamon
– cukier waniliowy
– sól
– tłuszcz do nasmarowania formy
Wykonanie:
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i drobno poszatkować, skrapiając sokiem z cytryny. Wymieszać z dwoma łyżkami cukru, szczyptą mielonego cynamonu oraz rodzynkami i orzechami. Wyłożyć do natłuszczonej formy do zapiekania. Zimny tłuszcz posiekać grubym nożem z mąką, dodać pozostały cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Szybko zagnieść ciasto, a następnie pokruszyć je palcami i wysypać na jabłka tak, aby pozostały one przykryte. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 st. C) i upiec na złoty kolor. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Sypana szarlotka
Składniki:
– 1 szklanka mąki pszennej
– 1 szklanka cukru pudru
– 1 szklanka kaszy manny
– 1 ½ kg jabłek (najlepiej antonówek lub renet)
– 1 porcja proszku do pieczenia
– 1 porcja cukru waniliowego
– 12 ½ dag (pół kostki) margaryny
– mielony cynamon
– sok i skórka otarta z 1 cytryny
– tłuszcz i tarta bułka do formy
Wykonanie:
Sypkie produkty przesiać razem i podzielić na trzy części. Jabłka umyć (można też obrać, ale to nie jest konieczne), zetrzeć na tarce z dużymi otworami, skropić sokiem z cytryny i posypać cynamonem, wymieszać. Do natłuszczonej, wysypanej tartą bułką formy wsypać 1/3 sypkich produktów i przykryć połową jabłek. Następnie wysypać kolejną partię 1/3 sypkich składników i przykryć resztą jabłek. Na wierzch wysypać pozostała sypkie składniki. Zimny tłuszcz zetrzeć na tarce z dużymi otworami bezpośrednio na szarlotkę. Przykryć folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika (200 st. C) na 45 minut. Następnie zdjąć folię i piec jeszcze 15 minut.
Jabłecznik niedzielny
Składniki:
– 2 kg jabłek najlepiej antonówek
– 5 jajek
– 4 ½ szklanki mąki pszennej
– 2 szklanki cukru
– sok i skórka otarta z ½ cytryny
– 1 torebka cukru waniliowego
– 1 ½ szklanki oleju sojowego lub słonecznikowego
– 2 łyżeczki przesianego kakao
– 2 łyżeczki sody oczyszczonej
– garść rodzynek
– garść suszonych śliwek
– garść orzechów ziemnych lub włoskich
– duża szczypta cynamonu
– cukier puder do posypania
– tłuszcz i tarta bułka do formy
– ewentualnie kilka łyżek brandy
Wykonanie:
Mąkę przesiać z dodatkiem cynamonu, kakao i sody. Jajka utrzeć z cukrem i skórką cytrynową. Następnie, stale mieszając, powoli wlać olej i po łyżce dodawać mąkę z dodatkami. Rodzynki i śliwki umyć oraz namoczyć w ciepłej wodzie, gdy napęcznieją, odcisnąć. Śliwki i orzechy grubo posiekać, wszystkie bakalie obtoczyć w mące. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niewielką kostkę, skropić sokiem z cytryny i ewentualnie brandy. Jabłka i bakalie dodać do ciasta, dobrze wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy do pieczenia, piec około godziny w nagrzanym piekarniku, sprawdzając za pomocą patyczka, czy ciasto jest już gotowe. Ciepłe ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Biszkopt
Składniki:
– 1 szklanka cukru
– 1 cukier waniliowy
– 1 szklanka mąki
– 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 4 jajka
– 4 łyżki zimnej wody
– 4 duże jabłka (najlepiej antonówki lub renety)
– mielony cynamon
– cukier puder
– sok z ¼ cytryny
– szczypta soli
– tłuszcz do nasmarowania formy
Wykonanie:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki. Skropić sokiem z cytryny i dobrze wymieszać. Jajka zmiksować z wodą, cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z masą jajeczną. Ciasto wylać do natłuszczonej tortownicy, na wierzchu ułożyć kawałki jabłek. Włożyć do nagrzanego piekarnika (180-200 st. C) i piec ok. 60 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem wymieszanym z mielonym cynamonem.
Jabłecznik z morelami
Składniki:
– 1 kg jabłek
– 50 dag mąki pszennej
– 1 torebka proszku waniliowego do pieczenia
– 15 dag cukru pudru
– sok i skórka otarta z 1 cytryny
– kilka suszonych moreli
– 3-5 łyżek brandy
– cynamon
– tarta bułka
– tłuszcz do nasmarowania formy
Wykonanie:
Morele dokładnie umyć i pokroić w cienkie paseczki. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami, skropić sokiem z cytryny i brandy, dobrze wymieszać, posypać cukrem i odstawić na 30 minut. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cynamonem, dodać skórkę z cytryny, morele i jabłka, wszystko dobrze wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej oraz wysypanej tartą bułką formy i wstawić do nagrzanego piekarnika (200 st. C) na ok. 60 minut.
Szarlotka dla początkujących
Składniki:
– 1 ½ szklanki płatków kukurydzianych bez dodatków
– 4 duże jabłka
– 1 szklanka śmietanki kremówki
– 4 łyżki cukru
– cukier waniliowy
– sok z cytryny
– mielony cynamon
– aromat migdałowy, rumowy lub arakowy
– tłuszcz do formy
Wykonanie:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami, skrapiając od razu sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Wymieszać z łyżką cukru i szczyptą mielonego cynamonu. Niewielką tortownicę lub formę do zapiekania natłuścić i układać warstwami płatki kukurydziane i jabłka – na wierzchu powinny być chrupki. Śmietanką lekko ubić z cukrem, cukrem waniliowym i kilkoma kroplami aromatu, zalać zapiekankę i wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200 st. C). Zapiekać do chwili, gdy wytworzy się apetyczna, chrupiąca skórka. Podawać na gorąco.
Szarlotka dla leniwych
Składniki:
– 5-6 dużych jabłek
– 1 szklanka cukru
– 3 jajka
– 2 szklanki mąki pszennej
– 1 łyżeczka sody
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 łyżki oliwy lub oleju
– 3 łyżki dżemu (morelowy, wiśniowy, porzeczkowy, śliwkowy)
– 5 dag rodzynek
– sok i skórka otarta z cytryny
– sól
– tłuszcz i tarta bułka do formy
Wykonanie:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny i posypać cukrem. Odstawić na pół godziny. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Dodać do jabłek razem z dżemem, rodzynkami i oliwą, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy i wstawić do nagrzanego piekarnika (200 st. C) na około 45 minut.
Tekst: Sławek Chyliński
Źródła:
– „Kuchnia polska”, Małgorzata Caprari, Warszawa 2006
– Internet