Konkurs Wielkanocny w ZSP Sadowne
Wkrótce Święta Wielkanocne. Są one okazją do przypomnienia przepisów na świąteczne ciasta i pokazanie propozycji nakryć stołu – taki był cel Szkolnego Konkursu Wielkanocnego w Sadownem.
26 marca 2024 r. w Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Sadownem odbył się Szkolny Konkurs Wielkanocny. Jego celem było zaprezentowanie tradycyjnych ciast kojarzących się z Wielkanocą oraz wystroju stołów, na których znajdą się nasze świąteczne potrawy. Prezentacje przygotowano w formie konkursowej w kategoriach: „Nakrycie stołów z okazji Świąt Wielkanocnych” oraz „Ciasta wielkanocne”.
– Mam przyjemność powitać Państwa na piątym Szkolnym Konkursie Wielkanocnym – w szkolnej sali gimnastycznej przybyłych gości powitał Dyrektor ZSP w Sadownem p. Sławomir Ryszawa. P. Dyrektor przypomniał, iż pomysłodawczyniami i organizatorkami tego Konkursu były nauczycielki z sadowieńskiego Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych pp.: Elżbieta Rukat, Maria Dobies i Magdalena Figoń (tak jest do dziś) i krótko omówił historię konkursów kulinarnych w swojej szkole.
W imieniu organizatorów Konkursu głos zabrała p. Maria Dobies, która wstępnie przedstawiła zasady konkursowe i sposób oceny ich uczestników. W skład Komisji Konkursowej weszli wszyscy przybyli goście pp.: Ewa Besztak – Starosta Węgrowski, Marek Renik – Wicestarosta Węgrowski, Anna Kaszuba – przyjaciel szkoły i sponsor nagród w Konkursie, ks. proboszcz Antoni Kunicki, ks. kanonik Stanisław Wojciechowski, Robert Gołaszewski – Burmistrz Łochowa, Małgorzata Łotarska – Zastępca Burmistrza Łochowa, Agnieszka Ludwin – Dyrektor ZSP w Łochowie, Monika Słowik – Wicedyrektor ZSP w Łochowie, Adam Mioduszewski – Dyrektor SP Nr 3 w Łochowie, Agata Sędek – Dyrektor Przedszkola w Sadownem i Karolina Górecka – redaktor TVP3.
Członkowie Komisji Konkursowej niezwłocznie przystąpili do oceny oznaczonych numerami aranżacji stołów i świątecznych ciast. Wybór był trudny, gdyż wg oceniających wszyscy uczestnicy konkursów zasługiwali na wyróżnienie, ale oczywiście należało wskazać najlepszych.
Podczas liczenia głosów w kategoriach konkursowych salę gimnastyczną zapełnili uczniowie i nauczyciele Zespołu Szkół Ponadpodstawowych, których powitał oficjalnie p. Dyrektor ZSP, a także swoje wystąpienia skierowali do nich: p. Ewa Besztak – Starosta Węgrowski, p. Marek Renik – Wicestarosta Węgrowski i ks. Antoni Kunicki – Proboszcz Parafii Sadowne.
Następnie ogłoszono oficjalne wyniki – oczywiście wszyscy zasługują na nagrody, ale regulamin „rzecz święta”:
W Konkursie „Nakrycie stołów z okazji Świąt Wielkanocnych” wzięli udział:
Nr stołu/uczestnik
- Dominika Pacuszka i Natalia Trojanowska
- Aleksandra Gałązka i Aleksandra Kowalczyk
- Anna Dębkowska i Natalia Wisłowska
- Weronika Jarząbek i Alicja Sobolewska
- Weronika Góral i Katarzyna Kraszewska
- Kacper Małolepszy i Bartosz Składanek
- Karolina Kościesza i Karolina Kałuska
- Magdalena Ojdana i Aleksandra Cymer
- Amelia Laszczka i Natalia Gajewska
- Dominika Frąckiewicz i Anna Borowska
- Patrycja Dernałowicz i Marek Kamiński
- Kamila Ślusarz i Julia Wierzba
- Natalia Rolek i Oliwia Dąbrowska
Wyniki Konkursu:
– I miejsce – Weronika Jarząbek i Alicja Sobolewska – stolik nr 4
– II miejsce – Aleksandra Gałązka i Aleksandra Kowalczyk – stolik nr 2
– III miejsce – Weronika Góral i Katarzyna Kraszewska – stolik nr 5
Wyróżnienia:
– Magdalena Ojdana i Aleksandra Cymer – stolik nr 8
– Amelia Laszczka i Natalia Gajewska – stolik nr 9
W Konkursie „Ciasta Wielkanocne”
Nr potrawy/uczestnik
- Oliwia Wycech
- Zofia Rydzewska
- Katarzyna Bujalska
- Aleksandra Akonom
- Kamil Gerek
- Piotr Wojcianowski
- Daria Wójcik
- Alicja Sobolewska
- Martyna Dybka
- Oliwia Kędzierska
- Szymon Armusiewicz
- Sebastian Osemka
- Zofia Sołtysiak
- Julia Gierłowska
- Sylwia Wikieł
- Mateusz Roskosz
- Justyna Wycech
- Jakub Biernat
- Kinga Szczechura
- Karolina Lipińska
- Kamila Ślusarz
- Sylwia Urbankowska
- Diana Ślusarz
- Ewelina Olton
- Oliwia Dąbrowska
Wyniki Konkursu:
– I miejsce – Jakub Biernat, potrawa nr 21
– II miejsce – Kamila Ślusarz, potrawa nr 24
– III miejsce – Ewelina Olton, potrawa nr 27
Wyróżnienia:
– Zofia Rydzewska, potrawa nr 2
– Alicja Sobolewska, potrawa nr 8
Zwycięzcy konkursów otrzymali dyplomy i drobne upominki (pozostali dyplomy za uczestnictwo) z rąk przedstawicieli Komisji Konkursowej: p. Ewy Besztak, p. Marka Renika, p. Anny Kaszuby oraz organizatorów Konkursu: p. Sławomira Ryszawy, p. Marii Dobies.
Konkurs Wielkanocny jest bardzo dobrym pomysłem na przypomnienie i utrwalenie tradycji świątecznych, a także zaprezentowanie ich w najatrakcyjniejszej formie. To także dobra forma sprawdzenia w praktyce nabytych już umiejętności przez uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych (i nie tylko), a – jak stwierdzili w swoich wypowiedziach członkowie Komisji Konkursowej – umiejętności te zasługują na jak najlepszą ocenę, głównie dzięki właściwie przekazywanej wiedzy przez wykwalifikowaną i prezentującą wysoki poziom kadrę pedagogiczną sadowieńskiego Technikum.
Wg organizatorów, na szczególne słowa uznania zasłużyli sponsorzy Konkursu: Starostwo Powiatowe w Węgrowie z p. Ewą Besztak i p. Markiem Renikiem na czele, p. Anna Kaszuba i INTERCHEMALL Zespół Młynów Jelonki Sp. z o.o. Organizatorzy Konkursu nie zapomnieli o specjalnych podziękowaniach dla nich.
Spotkanie zakończyło się w miłej atmosferze i życzeniami udanych oraz spokojnych Świąt Wielkanocnych, a także degustacją ciast wielkanocnych.
Tekst/foto: Sławek Chyliński