Ciasta – biszkopt

Znamy przepis na biszkopt, ale nie zaszkodzi go przypomnieć, zachęcając tym samym do samodzielnego wykonania wyśmienitego ciasta.

Puszysty biszkopt

Składniki:

– 1 kostka margaryny lub masła

– 1 szklanka cukru

– 4 jajka

– skórka z 1 i sok z ½ cytryny

– 2 ½ szklanki mąki pszennej

– ½ utłuczonej laski wanilii lub 1 torebka cukru waniliowego

– 1 czubata łyżeczka sody

– sól, cukier puder do posypania

– tłuszcz i tarta bułka do formy

Wykonanie:

Tłuszcz o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem i wanilią na jednolity krem, następnie po jednym dodawać jajka, a następnie sok i skórkę z cytryny. Mąkę przesiać z sodą i szczyptą soli, dodawać po łyżce do masy maślanej. Ubijać do chwili, gdy masa stanie się puszysta. Przełożyć delikatnie do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika (200 st. C) na 45 minut.

Wuzetka

Składniki:

Ciasto:

– 12 łyżek przesianej mąki pszennej

– 12 łyżek mleka

– 12 ½ dag (pół kostki) margaryny

– ½ słoika dżemu wiśniowego lub śliwkowego

– 2 jajka

– 1 łyżeczka mielonego cynamonu

– 4 łyżki ciemnego niesłodzonego kakao

– 1 łyżeczka sody oczyszczonej

– tłuszcz i tarta bułka do formy

Krem:

– 25 dag margaryny

– 1 szklanka gęstej śmietany

– 1 szklanka cukru pudru

– cukier waniliowy

– ewentualnie 1-2 łyżki rumu lub brandy

Polewa:

– 2 łyżki margaryny

– 2 łyżki mleka

– ½ szklanki cukru pudru

– 2-3 łyżki kakao

Wykonanie:

Mąkę zmieszać ze szczyptą soli, cynamonem, kakao oraz sodą. Tłuszcz o temperaturze pokojowej utrzeć na krem z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku i po łyżce mąkę z dodatkami, mleko i dżem. Wyrobić na jednolite ciasto. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy, a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200 st. C) na około 30 minut. Ostudzić. Przygotować krem: tłuszcz o pokojowej temperaturze utrzeć na krem z przesianym cukrem pudrem i alkoholem. Nadal ucierać, dodając po łyżce śmietanę. Przygotować polewę: w rondelku z nierdzewnej stali podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, wszystkie składniki, aż do zagotowania. Odstawić i lekko ostudzić. Ostudzone ciasto przekroić na dwa blaty i przełożyć połową kremu. Wierzch ciasta posmarować polewą, a gdy zastygnie, przybrać kremem. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Można także wykorzystać gotową polewę z torebki, przygotowaną według przepisu.

Babka z rodzynkami

Składniki:

– 4 jajka

– 2 ½ szklanki mąki pszennej

– ¾ szklanki oliwy lub oleju słonecznikowego

– 1 1/5 szklanki cukru

– cukier waniliowy

– ¾ szklanki szampana lub dowolnego białego, słodkiego, musującego wina

– 3 łyżki rodzynek

– 1 porcja proszku do pieczenia

– sól

– cukier puder do posypania

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać, a jeszcze lepiej – zmiksować. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i rodzynki. Wymieszać. Upiec na złoty kolor w gorącym piekarniku. Posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Babka puszatka

Składniki:

– 1 kostka margaryny lub masła

– 1 szklanka cukru

– 4 jajka

– 2 ½ szklanki mąki pszennej, najlepiej tortowej

– cukier waniliowy

– sok i skórka z 1 dużej cytryny

– 1 torebka proszku do pieczenia

– sól

– tłuszcz i tarta bułka do formy

– cukier puder do posypania

Wykonanie:

Miękkie masło ubijać z cukrem i cukrem waniliowym oraz sokiem i skórką z cytryny, dodając po jednym jajku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i po łyżce dodawać do masy jajecznej, stale ubijając. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy, wstawić do nagrzanego piekarnika (200 st. C) na ok. 45 minut. Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem. Taki biszkopt można przekroić w poprzek i przełożyć bitą śmietaną lub maślanym kremem.

Tekst: Sławek Chyliński

Źródła:

– „Kuchnia polska”, Małgorzata Caprari, Warszawa 2006

– Internet