Ciasta – makowiec

W świąteczny czas na babcinym stole pojawiał się makowiec – zawsze był wyśmienity. Może spróbujmy wykonać go sami.

Makowiec I

Składniki:

– 1 szklanka maku (najlepiej zmielonego, dostępnego w wielu sklepach)

– 1 szklanka cukru

– garść mieszanych bakalii (rodzynki, orzechy, owoce kandyzowane, daktyle)

– 20 dag małych bezów

– 1 szklanka ubitej śmietany kremówki (może być z torebki)

– aromat migdałowy

– cukier waniliowy

– tłuszcz do tortownicy

Wykonanie:

Jeśli korzystamy ze zwykłego maku, należy go uprzednio umyć na sicie, a następnie zalać wrzątkiem i odstawić na kilka godzin, najlepiej na noc. Następnego dnia mak odsączyć i trzykrotnie przepuścić przez maszynkę lub zmiksować (mak mielony przygotować według przepisu na opakowaniu). Bakalie przebrać i drobniutko posiekać. Z cukru, cukru waniliowego i 3-4 łyżek gorącej wody ugotować gęsty syrop (tzw. „do nitki”, co oznacza, że upuszczona z łyżeczki kropla syropu pozostawia za sobą ciągnącą się nitkę). Do gorącego syropu dodać kilka kropli aromatu migdałowego, mak i bakalie, dokładnie wymieszać. Ostudzić do temperatury pokojowej. W natłuszczonej tortownicy układać warstwami masę makową i bezy. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na 2 godziny. Przed podaniem przybrać bitą śmietaną.

Makowiec II

Składniki:

– 25 dag maku

– 1 szklanka cukru

– 8 jajek

– 3 łyżki tartej bułki

– aromat waniliowy

– sól

– tłuszcz i tarta bułka do formy

– cukier puder i cukier waniliowy do posypania

Wykonanie:

Mak sparzyć wrzątkiem na sicie i trzykrotnie przepuścić przez maszynkę albo zmiksować. Żółtka utrzeć z cukrem na krem, a następnie po łyżce dodawać zmielony mak i tartą bułkę, doprawić do smaku aromatem. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą makową, przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180- 200 st. C) na ok. 40 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym (najlepiej przez sitko) lub polać dowolną polewą.

Makowiec III

Składniki:

– 20 dag maku

– 1 szklanka cukru

– cukier waniliowy

– 12 ½ dag masła (pół kostki)

– 5 jajek

– 8 łyżek kaszy manny

– 50 dag jabłek

– sok z cytryny

– 1 torebka proszku do pieczenia

– sól

Wykonanie:

Mak wypłukać na sicie, zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut, a następnie dokładnie odsączyć i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę albo dokładnie zmiksować. Masło stopić. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli, a następnie wymieszać ze zmielonym makiem i stopionym masłem. Kaszę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jabłka zetrzeć na tarce z dużymi otworami, skrapiając od razu sokiem z cytryny, a następnie dodać do makowej masy razem z kaszą i dobrze wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tortownicy, a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200 st. C) na 45-50 minut.

Makowiec IV

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

– 1 kg mąki

– 1 szkl. cukru

– 1 szkl. Mleka

– 250 g masła

– 10 dag drożdży

– 4 żółtka

– 1 łyżeczka soli

– zapach waniliowy – kilka kropli

Masa makowa:

– 1 kg maku

– 4 białka

– 600 g cukru

– 120 g masła

– zapach migdałowy

– 2-3 łyżki miodu

– skórka pomarańczowa (ilość według uznania)

– 100 g rodzynek

+ 1-2 białka dodatkowe

Wykonanie:

Ciasto drożdżowe:

Mleko podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z 1-2 łyżeczkami cukru. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Rozpuszczamy paczkę masła i zostawiamy do ostygnięcia. Żółtka ubijamy z cukrem. Do miski lub większego garnka wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka z cukrem, przestudzone masło, wyrośnięte drożdże, sól i zapach waniliowy. Wyrabiamy ciasto drożdżowe ręcznie tak długo, aż wszystkie składniki się połączą i ciasto zacznie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Masa makowa:

Mak należy sparzyć – najlepiej gotować na bardzo małym ogniu przez 25 minut. Mak wylewamy na wyłożony gazą durszlak i zostawiamy do ostygnięcia. Zimy mak mielimy jeden raz, jeżeli mamy przy maszynce sitko do maku z małymi dziurkami, albo trzy razy, gdy nie mamy takiego sitka. Mak najlepiej przygotować dzień wcześniej. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do zmielonego maku. Masło rozpuszczamy i też dodajemy do maku, masło nie musi być zimne. Dodajemy pozostałe składniki: cukier, miód, zapach migdałowy, skórkę pomarańczową i namoczone rodzynki, mieszamy. Jeśli mak jest za mało słodki, to dodajemy jeszcze cukru lub miodu.

MAKOWIEC:

Na stolnicę wysypaną mąką wykładamy dużą garść ciasta drożdżowego. Ciasto rozwałkowujemy cienko na szerokość blaszki, w której będziemy piekli naszego makowca. Na rozwałkowane ciasto wykładamy przygotowaną masę makową. Mak smarujemy rozbitym białkiem, żeby po upieczeniu nie odchodził od ciasta. Teraz zwijamy naszego makowca i układamy we wcześniej wysmarowanej blaszce. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce żeby jeszcze trochę podrosło, a w tym czasie włączamy już piekarnik na temp. 170-180 stopni. W międzyczasie przygotowujemy następne makowce, do wyczerpania składników. Powinno w sumie wyjść 4-6 makowców. Pieczemy je około godziny. Po wyjęciu możemy przyozdobić cukrem pudrem lub lukrem.

Tekst: Sławek Chyliński

Źródła:

– „Kuchnia polska”, Małgorzata Caprari, Warszawa 2006

– www.wielkiezarcie.com

– Internet