Ciasta – piernik

Lubimy piernikowe ciasto, zwłaszcza z bakaliami i czekoladową polewą.

Piernik po raz pierwszy

Składniki:

– 1 torebka herbatki z kwiatu lipowego

– 2 szklanki mąki pszennej

– 2 jajka

– 1 szklanka cukru

– 1 opakowanie proszku do pieczenia

– 1 porcja przyprawy do pierników lub po szczypcie tartego cynamonu i goździków

Wykonanie:

Lipową herbatkę zalać połową szklanki wrzątku, przykryć i pozostawić na 10-15 minut. Mąkę przesiać przez sito razem z proszkiem, dodać jajka, cukier, przyprawy i napar lipowy. Dobrze wyrobić na jednolitą masę. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką lub tartą bułką płaskiej formy. Piec około 45 minut.

Piernik po raz drugi

Składniki:

– 3 jajka

– 1 szklanka cukru

– 1 szklanka miodu

– 1 szklanka mocnej kawy

– 1 czubata łyżka mocnego kakao

– 3 szklanki mąki

– ¾ szklanki stopionego masła lub oleju

– 1 torebka korzennej przyprawy do piernika

– garść posiekanych orzechów arachidowych

– 1 płaska łyżeczka sody

– sól

– tłuszcz i tarta bułka do formy

Wykonanie:

Mąkę przesiać z sodą, kakao i wymieszać z przyprawą korzenną. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, a następnie dalej ucierać, dodając po łyżce miód, gorącą kawę, mąkę z dodatkami oraz tłuszcz i posiekane orzechy. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką podłużnej foremki i wstawić na 20 minut do nagrzanego piekarnika (180 st. C), a następnie zwiększyć temperaturę do 220 st. C i piec kolejne 40 minut. Piernik można polać czekoladową polewą lub lukrem przygotowanym z cukru pudru utartego z sokiem z cytryny.

Piernik po raz trzeci

Składniki:

– 2 szklanki mąki

– 1 ½ szklanki cukru

– 1 szklanka oleju słonecznikowego

– 4 jajka

– 4 szklanki marchewki startej na tarce z małymi otworami

– 1 porcja proszku do pieczenia (na 50 dag mąki)

– 1 porcja cukru waniliowego

– 1 łyżeczka sody

– ½ łyżeczki sproszkowanego cynamonu

– ½ łyżeczki mielonych goździków (zamiast goździków i cynamonu możemy wykorzystać gotową mieszankę przypraw do piernika)

– ½ szklanki grubo posiekanych orzechów arachidowych

– garść rodzynek

– sól

– tłuszcz i tarta bułka do formy

Wykonanie:

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce z małymi otworami, rodzynki dokładnie umyć. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, szczyptą soli i przyprawami. Cukier ubić z olejem, a następnie, nadal ubijając, wbijać po jednym jajku i po łyżce dosypywać mąkę z dodatkami, a następnie cukier, marchewką i orzechy oraz rodzynki. Foremkę natłuścić i wysypać tartą bułką, wlać ciasto i wstawić na 40-45 minut do nagrzanego piekarnika (180 st. C). Gotowy piernik można polać czekoladową lub cytrynową polewą.

Piernik po raz czwarty

Składniki:

– 3 szklanki mąki pszennej

– 1 ½ szklanki cukru

– 1 szklanka mleka

– 12 ½ dag masła (1 ½ kostki)

– 1 jajko

– ½ słoika dżemu śliwkowego

– 3 łyżeczki mielonego cynamonu

– 1 łyżka sody oczyszczonej

– szczypta soli

– garść bakalii (rodzynki, orzechy, kandyzowane i suszone owoce, może być też „Mieszanka studencka”)

– tłuszcz i tarta bułka do formy

Wykonanie:

Masło stopić i ostudzić do temperatury pokojowej. Jajko ubić z cukrem do białości. Mąkę przesiać i zmiksować z pozostałymi składnikami. Dodać bakalie. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy, wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200 st. C) na 45 minut.

Piernik po raz piąty

Składniki:

– 3 szklanki marchewki utartej na tarce z małymi otworami

– 2 szklanki cukru

– 2 ½ szklanki mąki pszennej

– 1 ½ szklanki oleju

– 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

– 4 jajka

– 2 łyżki sody

– 2 łyżki proszku do pieczenia

– cukier waniliowy

– 2 łyżeczki mielonego cynamonu

– sól

– tłuszcz i tarta bułka do formy

– cukier puder do posypania

Wykonanie:

Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości, dalej ucierać, dodając powoli przesianą mąkę, utartą marchewką, orzechy i olej. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą marchewkową. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200 st. C) na ok. 60 minut. Ostudzony placek posypać cukrem pudrem (najlepiej przez sito).

Tekst: Sławek Chyliński

Źródła:

– „Kuchnia polska”, Małgorzata Caprari, Warszawa 2006

– Internet