Ciasta – piernik
Lubimy piernikowe ciasto, zwłaszcza z bakaliami i czekoladową polewą.
Piernik po raz pierwszy
Składniki:
– 1 torebka herbatki z kwiatu lipowego
– 2 szklanki mąki pszennej
– 2 jajka
– 1 szklanka cukru
– 1 opakowanie proszku do pieczenia
– 1 porcja przyprawy do pierników lub po szczypcie tartego cynamonu i goździków
Wykonanie:
Lipową herbatkę zalać połową szklanki wrzątku, przykryć i pozostawić na 10-15 minut. Mąkę przesiać przez sito razem z proszkiem, dodać jajka, cukier, przyprawy i napar lipowy. Dobrze wyrobić na jednolitą masę. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką lub tartą bułką płaskiej formy. Piec około 45 minut.
Piernik po raz drugi
Składniki:
– 3 jajka
– 1 szklanka cukru
– 1 szklanka miodu
– 1 szklanka mocnej kawy
– 1 czubata łyżka mocnego kakao
– 3 szklanki mąki
– ¾ szklanki stopionego masła lub oleju
– 1 torebka korzennej przyprawy do piernika
– garść posiekanych orzechów arachidowych
– 1 płaska łyżeczka sody
– sól
– tłuszcz i tarta bułka do formy
Wykonanie:
Mąkę przesiać z sodą, kakao i wymieszać z przyprawą korzenną. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, a następnie dalej ucierać, dodając po łyżce miód, gorącą kawę, mąkę z dodatkami oraz tłuszcz i posiekane orzechy. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką podłużnej foremki i wstawić na 20 minut do nagrzanego piekarnika (180 st. C), a następnie zwiększyć temperaturę do 220 st. C i piec kolejne 40 minut. Piernik można polać czekoladową polewą lub lukrem przygotowanym z cukru pudru utartego z sokiem z cytryny.
Piernik po raz trzeci
Składniki:
– 2 szklanki mąki
– 1 ½ szklanki cukru
– 1 szklanka oleju słonecznikowego
– 4 jajka
– 4 szklanki marchewki startej na tarce z małymi otworami
– 1 porcja proszku do pieczenia (na 50 dag mąki)
– 1 porcja cukru waniliowego
– 1 łyżeczka sody
– ½ łyżeczki sproszkowanego cynamonu
– ½ łyżeczki mielonych goździków (zamiast goździków i cynamonu możemy wykorzystać gotową mieszankę przypraw do piernika)
– ½ szklanki grubo posiekanych orzechów arachidowych
– garść rodzynek
– sól
– tłuszcz i tarta bułka do formy
Wykonanie:
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce z małymi otworami, rodzynki dokładnie umyć. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, szczyptą soli i przyprawami. Cukier ubić z olejem, a następnie, nadal ubijając, wbijać po jednym jajku i po łyżce dosypywać mąkę z dodatkami, a następnie cukier, marchewką i orzechy oraz rodzynki. Foremkę natłuścić i wysypać tartą bułką, wlać ciasto i wstawić na 40-45 minut do nagrzanego piekarnika (180 st. C). Gotowy piernik można polać czekoladową lub cytrynową polewą.
Piernik po raz czwarty
Składniki:
– 3 szklanki mąki pszennej
– 1 ½ szklanki cukru
– 1 szklanka mleka
– 12 ½ dag masła (1 ½ kostki)
– 1 jajko
– ½ słoika dżemu śliwkowego
– 3 łyżeczki mielonego cynamonu
– 1 łyżka sody oczyszczonej
– szczypta soli
– garść bakalii (rodzynki, orzechy, kandyzowane i suszone owoce, może być też „Mieszanka studencka”)
– tłuszcz i tarta bułka do formy
Wykonanie:
Masło stopić i ostudzić do temperatury pokojowej. Jajko ubić z cukrem do białości. Mąkę przesiać i zmiksować z pozostałymi składnikami. Dodać bakalie. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy, wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200 st. C) na 45 minut.
Piernik po raz piąty
Składniki:
– 3 szklanki marchewki utartej na tarce z małymi otworami
– 2 szklanki cukru
– 2 ½ szklanki mąki pszennej
– 1 ½ szklanki oleju
– 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
– 4 jajka
– 2 łyżki sody
– 2 łyżki proszku do pieczenia
– cukier waniliowy
– 2 łyżeczki mielonego cynamonu
– sól
– tłuszcz i tarta bułka do formy
– cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości, dalej ucierać, dodając powoli przesianą mąkę, utartą marchewką, orzechy i olej. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą marchewkową. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200 st. C) na ok. 60 minut. Ostudzony placek posypać cukrem pudrem (najlepiej przez sito).
Tekst: Sławek Chyliński
Źródła:
– „Kuchnia polska”, Małgorzata Caprari, Warszawa 2006
– Internet