Pigwa czy pigwowiec?
Często są ze sobą mylone, mimo że to zupełnie inne rośliny. Różni je wygląd, smak czy zachowanie w czasie gotowania.
Owoce pigwy i pigwowca mają jednak podobne właściwości i są bogactwem witaminy C. Możemy z nich przyrządzać m.in. dżemy, konfitury czy nalewki. I właśnie nalewka, czyli popularna pigwówka cieszy się w Polsce wielkim uznaniem, nie tylko dzięki pięknemu złocistemu kolorowi i wyrazistemu aromatowi, ale też właściwościom leczniczym.
Obie nazwy często stosowane są zamiennie, szczególnie w przepisach kulinarnych, choć to powszechny błąd. Pigwa i pigwowiec nie są tą samą rośliną. Co je różni?
Jak odróżnić pigwę…?
Pigwa pospolita jest dużym krzewem albo niewielkim drzewkiem osiągającym do pięciu metrów wysokości, choć w Polsce spotyka się pigwy nie wyższe niż trzy metry. Ma charakterystyczne, owalne liście i kwiaty w kolorze białym, bladoróżowym lub różowym. Kwitnie na przełomie maja i czerwca. Pigwa pospolita pochodzi z obszarów Azji. Do Europy Południowej prawdopodobnie została sprowadzona. Co ciekawe, jest najstarszym znanym gatunkiem owocowym uprawianym w basenie Morza Śródziemnego oraz na Półwyspie Arabskim. W Polsce uprawia się ją najczęściej w ogródkach i parkach.
Owoce pigwy – zwane „owocami jabłkowatymi” – są duże i kształtem przypominają jabłko lub gruszkę. Zawierają pestki; miąższ jest mocno cierpki i aromatyczny. Dojrzewają jesienią (w październiku). Ponieważ są twarde i kwaśne, nie nadają się do bezpośredniego spożycia. Najlepiej, aby po zerwaniu nawet przez parę tygodni poleżały w domu i zmieniły barwę z zielonej na żółtą. Pigwa zawiera pektyny, czyli substancje żelujące, a w trakcie długiego gotowania z dodatkiem cukru staje się czerwona.
…od pigwowca?
Podczas gdy w sklepach zwykle dostępne są pigwy greckie, tureckie albo polskie, to pigwowce zazwyczaj pochodzą tylko z naszego kraju. Jest to popularny, przydomowy krzew kolczasty z rodziny różowatych. Najbardziej popularne gatunki pigwowca uprawiane w Polsce to: japoński, pośredni i okazały. Charakterystyczne są dla niego ozdobne kwiaty w kolorze różowym, czerwonym lub pomarańczowym, które kwitną na przełomie kwietnia i maja. Pigwowiec zawiera więcej pektyn od pigwy pospolitej.
Owoce są twarde, małe (o średnicy 2-5 cm) i okrągłe, z gładką w dotyku skórką. Są też czasami nazywane „polskimi cytrynami”. Wydzielają silny aromat, mają ostry i znacznie bardziej od pigwy kwaskowaty smak. Podobnie jak owoce pigwy pospolitej nie nadają się do spożycia na surowo. Obie rośliny zawierają dużo witaminy C, ale to w pigwowcu siedzi siedmiokrotnie więcej tej witaminy niż w cytrynie.