„Ryby i owoce morza”

2013.11.20.2Młode adeptki sztuki kulinarnej opracowały recepturę, sposób podania oraz krótki opis walorów potrawy.

Girandole z łososia

i krewetki z pesto z suszonych pomidorów na zielonej pierzynce

i puree  brokułowym z sosem kaparowym

2013.11.20.2Składniki:

filet z łososia – 400 g (można dołożyć 100g białej ryby np. soli)

krewetki – 8 szt.

oliwa z oliwek – 40 ml

czosnek – 2 ząbki

Pesto:

pomidory suszone w zalewie – 8 szt.

czosnek – 1 ząbek

bazylia świeża – 1 Ł

przyprawa do ryb i owoców morza Knorr – do smaku

Puree z  brokułów:

brokuł  – 1 szt.

śmietanka 30% – 100 ml

sól, cukier – do smaku

por – 1 szt.

oliwa – 2 Ł

Sos kaparowy;

kapary posiekane – 2 Ł

masło śmietankowe – 4 Ł

koperek świeży – wg uznania

pomidorki coctailowe – 8 szt.

sól, cukier, pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Pesto – czosnek i pomidory drobno posiekać, lekko zmiksować dodając część zalewy od pomidorów. Bazylię posiekać  i połączyć z pesto. Doprawić do smaku przyprawą.

Rozgrzać oliwę, dodać plasterki czosnku. Chwilę smażyć. Wyjąć czosnek i lekko obsmażyć krewetki (tak, aby nabrały aromatu czosnkowego)

Łososia pokroić na plastry o szerokości ok. 3 cm., lekko rozbić, uformować nożem pasek, posmarować pesto (można złożyć z plastrem białej ryby), położyć krewetkę (tak, aby wystawał ogonek), zwinąć ,spiąć wykałaczką, posypać przyprawą do ryb     i owoców morza. Roladki zawinąć w folię aluminiową i piec w temperaturze 2000 ok., 15 min.

Puree z  brokułów – ugotować na parze brokuł podzielony na różyczki, zmiksować dodając śmietankę, zagotować, doprawić do smaku.

Odkroić zielone liście pora, białą część przekroić w poprzek na 2 części, dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Pokroić na desce na około 1/2 cm plasterki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, włożyć pory, doprawić solą i mieszając smażyć na nieco większym ogniu przez około 3 minuty, aż lekko się zrumienią na brzegach, następnie zmniejszyć ogień, przykryć pokrywą i dusić jeszcze przez około 4 minuty, od czasu do czasu zamieszać.

Sos kaparowy – rozpuścić masło, dodać posiekane kapary, koperek, doprawić do smaku. Dodać pokrojone na ćwiartki pomidorki, chwilę podgrzewać.

Sposób podania:

Talerz o średnicy 28 cm. Ułożyć dwie roladki obok siebie na pierzynce z porów. Zrobić z musu liść z wgłębieniem. Część sosu ułożyć w liściu, z reszty zrobić łezkę lub 3 kleksy i rozciągnąć po talerzu. Udekorować gałązką koperku i  dużymi kaparami.

Źródło: www.liceumsadowne.pl