Beza z bitą śmietaną i owocami

Jest weekend i jest propozycja uczniów TG. Tym razem coś na słodko!

Beza z bitą śmietaną i owocami

Składniki na bezę:

6 białek

300 g drobnego cukru

15 ml soku z cytryny

15 g mąki ziemniaczanej

Składniki na krem:

400 ml śmietanki kremówki

250 g serka mascarpone

400 g ulubionych owoców: kiwi, banan itp.

15 g cukru waniliowego

15 g cukru pudru

Beza – przygotowanie:

Białka ubijaj mikserem, pod koniec ubijania stopniowo dosypuj cukier, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i szczyptę soli.

Ubite białka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, staraj się otrzymać formę okręgu.

Piekarnik nastaw na 175 stopni C, zaraz po włożeniu bezy zmniejsz na 150 stopni C i piecz przez 90 minut. Po tym czasie nie wyciągaj bezy, tylko pozostaw ją w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.

Krem – przygotowanie:

Aby przygotować krem, ubij śmietankę, dodaj mascarpone, cukier waniliowy i cukier puder.

Na ostudzony spód bezowy wyłóż krem, całość udekoruj świeżymi owocami.

Tekst/foto: Katarzyna Wyszyńska kl. III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem