Kotlety z kapusty i mięsa

Już tytuł wskazuje, jaką niespodziankę przygotowali nam tym razem uczniowie sadowieńskiego Technikum Gastronomicznego.

Kotlety z kapusty i mięsa

Składniki :

Kapusta biała – 1200 g

Wieprzowina bez kości – 450 g

Cebula – 100 g

Mąka ziemniaczana – 30 g

Jaja – 1 szt.

Bułka tarta – 100 g

Tłuszcz – 120 g

Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Przeprowadzić obróbkę wstępną.
  2. Kapustę oczyścić, pokroić na kawałki i ugotować na pół miękko.
  3. Cebulę zrumienić na tłuszczu.
  4. Ugotowaną kapustę ostudzić, dobrze odcisnąć.
  5. Mięso opłukać i zemleć z cebulą i kapustą.
  6. Dodać mąkę ziemniaczaną, jajo, przyprawy – wymieszać i wyrobić masę.
  7. Formować kotlety (po 2 szt. na porcję), obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
  8. Podawać z ziemniakami i sosem.

Porcja potrawy powinna ważyć 200 g.

Tekst/foto: Dominika Rogaska – Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem