Coś na deser

Olek Bala z sadowieńskiego Technikum proponuje…

Bułeczki z farszem drobiowym

Składniki na ciasto:

-750 g mąki

-5  g soli

-10 g cukru

-8 g drożdży

-3 jajka

-250 ml mleka

-125 g masła

Składniki na farsz:

-300 g mielonego mięsa drobiowego

-200 g pieczarek

-2 cebule

-2 ząbki czosnku

-sól, pieprz, majeranek do smaku

-olej do smażenia

Przygotowanie:

Pieczarki oczyścić, umyć i poszatkować. Cebulę i czosnek obrać, posiekać.

Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Dodać mielone mięso i smażyć chwilę. Gdy mięso zmieni kolor, dorzucić pieczarki i doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem. Smażyć do zmięknięcia grzybów.

Masło stopić i ostudzić. Drożdże utrzeć z cukrem i dokładnie rozpuścić w ciepłym mleku. Odstawić na 5 minut. Do miski wsypać mąkę, sól i wbić jajka. Powoli wlewać mleko z drożdżami caly czas mieszając, następnie stopniowo dodawać masło. Ciasto zagniatać dopóki nie stanie się gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na kęsy. Z każdego z nich uformować bułkę z zagłębieniem. We wgłębienia nakładać farsz, gotowe bułeczki przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte bułeczki piec w temperaturze 190*C przez 20 minut.

Tekst/foto: Olek Bala – Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem