Coś na deser
Olek Bala z sadowieńskiego Technikum proponuje…
Bułeczki z farszem drobiowym
Składniki na ciasto:
-750 g mąki
-5 g soli
-10 g cukru
-8 g drożdży
-3 jajka
-250 ml mleka
-125 g masła
-300 g mielonego mięsa drobiowego
-200 g pieczarek
-2 cebule
-2 ząbki czosnku
-sól, pieprz, majeranek do smaku
-olej do smażenia
Przygotowanie:
Pieczarki oczyścić, umyć i poszatkować. Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Dodać mielone mięso i smażyć chwilę. Gdy mięso zmieni kolor, dorzucić pieczarki i doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem. Smażyć do zmięknięcia grzybów.
Masło stopić i ostudzić. Drożdże utrzeć z cukrem i dokładnie rozpuścić w ciepłym mleku. Odstawić na 5 minut. Do miski wsypać mąkę, sól i wbić jajka. Powoli wlewać mleko z drożdżami caly czas mieszając, następnie stopniowo dodawać masło. Ciasto zagniatać dopóki nie stanie się gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na kęsy. Z każdego z nich uformować bułkę z zagłębieniem. We wgłębienia nakładać farsz, gotowe bułeczki przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki piec w temperaturze 190*C przez 20 minut.
Tekst/foto: Olek Bala – Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem