Jagody …

2013.07.03.1Właśnie ruszył sezon jagodowy. Warto pomyśleć nad tym, że te małe – ale jakże pożyteczne owoce – wpływają korzystnie na wzrok, poprawiają trawienie.

Jagody są bardzo dobrym składnikiem lekkostrawnej i zdrowej diety.

Tradycyjne jagodzianki

Składniki:
– 1 kg mąki pszennej
– 2 paczki drożdży + 2 łyżeczki cukru + 2-3 łyżki lekko podgrzanego mleka
– około 2 szklanki mleka
– szklanka cukru kryształu
– 20 dag margaryny (roztopić i przestudzić)
– 2 całe jajka
– 4 żółtka
– sól
– sok z cytryny lub olejek cytrynowy
– 1 litr jagód + 2 cukry wanilinowe + 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Drożdże rozrobić z cukrem, mlekiem i mąką, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. W międzyczasie przesiać mąkę do miski, dodać cukier, szczyptę soli i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Zrobić dołek w mące i wlać wyrośnięty rozczyn drożdżowy, żółtka i jajka.

Wyrabiać ciasto ręką lub łyżką, podlewać letnim mlekiem (nie może być gorące!). Pod koniec wyrabiania dodać roztopioną i przestudzoną margarynę. Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Jagody wymieszać z cukrami wanilinowymi i mąką ziemniaczaną. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować je oraz wycinać krążki. Do środka dodać jagody, uformować kulki podobnie jak pączki.

Układać bułki na blachach wyłożonych papierem do pieczenia lub wysypanych mąką. Jagodzianki powinny jeszcze wyrosnąć. Przed włożeniem do pieca posmarować bułki roztrzepanym białkiem, posypać cukrem. Piec 20 minut w temperaturze 160 stopni C.

2013.07.03.2Lody jagodowe

Składniki:

– 0,25 kg umytych i przebranych jagód
– 0,25 l mleka
– 0,25 l śmietanki 30%
– 1 laska wanilii
– sok z 1/2 cytryny
– 5-6 żółtek
– ok. 90 g cukru

Jagody trzeba zmiksować albo rozgnieść widelcem.
Mleko i śmietankę wlać do garnka, wrzucić do tego laskę wanilii – przekrojoną (albo cukier wanilinowy) i lekko podgrzać. Po podgrzaniu wanilię trzeba wyjąć – oskrobać i dodać ziarenka do masy.

Żółtka ubić z cukrem i połączyć z ciepłym mlekiem i śmietaną.
Całość podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż zgęstnieje – ale nie wolno przesadz, żeby się nie zważyło. Gotowe odstawić. Poczekać aż wystygnie, po czym dodać jagody i wymieszać. Wcisnąć sok z połowy cytryny i ponownie wymieszać.
Można na godzinę masę wstawić do lodówki – im zimniejsza, tym szybciej się ukręcą lody.
Wlać do sorbetiery (jeśli nie masz sorbetiery, wystarczy zwykły mikser nastawiony na najszybsze obroty) i mieszać aż do uzyskania konsystencji lodów.

Jagodowy smoothie

2013.07.03.3Składniki:

– 200 g jagód lub borówek amerykańskich,

– 200 g jogurtu waniliowego,

– 1 banan,

– 1 deserek waniliowy (Bakoma lub Zott, 150 g),

– 1/3 szklanki soku pomarańczowego,

– 2 łyżki cukru.

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera (banana wcześniej kroimy na plasterki) i miksujemy na gładką masę. Rozlewamy do szklanek i dekorujemy bitą śmietaną. Smacznego!!!