Łódeczki warzywne

2015.01.11.1Tym razem specjalnie dla miłośników warzyw i lubiących eksperymentować.

Łódeczki warzywne z sosem śmietanowo – koperkowym

Składniki na 5 porcji:
cukinia lub bakłażan – 4 szt.
oliwa z oliwek – 4 Ł.
czosnek – 6 ząbków
marchewka – 4 szt.
fasolka szparagowa – 0,1 kg
pieczarki lub podgrzybki – 0.25 kg
2015.01.11.2czerwona cebula – 1 szt.
ser mozarella (tarty) – 100 g
serek topiony – 1 szt.
mleko – 0,3 l
koperek – 1 pęczek
sos maślano-ziołowy do warzyw Knorr – 2 Ł.
mąka – 2 Ł.
masło śmietankowe – 2 Ł.
sól, pieprz, cukier ewentualnie zioła wg uznania

Sposób przygotowania:

3 cukinie/bakłażany umyć, przekroić wzdłuż na połowę. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry i piec ok. 7 min. w temp. 180 st. C. Następnie  cukinię przestudzić, łyżeczką wydrążyć miąższ pozostawiając brzeg o szerokości 0,5 cm (powstanie łódeczka).

Farsz:
Należy przeprowadzić obróbkę wstępną brudną i czystą warzyw (marchew pokroić w zapałkę, pieczarki w plastry, zaś cebulę w piórka). Na rozgrzanej oliwie zarumienić 4 ząbki czosnku. Następnie wyjąć plasterki czosnku i kolejno wkładać: pieczarki (dusić do momentu, gdy woda wyparuje), cebulę, po chwili dodać marchewkę oraz fasolkę. Kiedy będą wystarczająco miękkie (nie rozpadające się) należy doprawić do smaku. W następnej kolejności dodać ser i dokładnie wymieszać. Przygotowany już farsz nakładamy w łódeczki. Przygotować plastry z czwartej cukinii i zawinąć je w roladki wraz z farszem (będą to maszty naszych łódeczek). Przygotowane już roladki i łódeczki zapiekamy w oddzielnych naczyniach ok. 15 min. w temp. 180 st. C.

Sos:
Przygotować zasmażkę I stopnia (2 Ł masła, 2 Ł mąki oraz 2 ząbki czosnku), dodać mleko oraz serek. Przelać w oddzielne, metalowe naczynie, doprawić następnie zmiksować i dodać koperek oraz zioła według uznania.

Elżbieta Rukat – Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem