Zdrowe i smaczne…
Bogactwo cennych składników odżywczych i samo zdrowie, to warzywa i owoce. Ale które z nich przodują w tych kategoriach?
Niektóre z owoców i warzyw są wyjątkowo bogate w cenne składniki odżywcze i powinny być jadane przez nas jak najczęściej. Są także bardzo smaczne, a więc wprowadźmy je do swojego całorocznego jadłospisu.
Czarne jagody
Czarne jagody, zwane też borówkami albo czernicami, mają niewiele witamin (poza witaminą C) i minerałów, zawierają jednak niezwykle cenne składniki chemiczne: przeciwbakteryjne, antocyjanozydy i śluz roślinny. Czarne jagody wykorzystywane są do leczenia żylaków, zapalenia pęcherza moczowego, zatruć pokarmowych i biegunki oraz schorzeń wzroku – jaskry, katarakty, krótkowzroczności.
Czarne jagody to: 61 kcal w 100 g, dużo witaminy C i przeciwbakteryjne antocyjanozydy – ochrona przed infekcjami, sokoli wzrok i zdrowy żołądek.
Winogrona
Owoce winogron są bardzo polecane we wszelkich kuracjach odchudzających, pobudzają bowiem trawienie i działają odwadniająco. Smaczne są wszystkie winogrona, za zdrowsze uchodzą jednak ciemne, bo ich barwniki (flawonoidy) wzmacniają naczynia krwionośne – powinny je systematycznie jadać osoby cierpiące na żylaki i obrzęki nóg.
Winogrona to: 68 kcal w 100 g, witamina C i z grupy B, kwas foliowy, potas, wapń, magnez, żelazo, mangan, enzymy – smukła sylwetka, zdrowe serce, dobre trawienie.
Kiwi
Kiwi zawiera więcej witaminy C niż pomarańcze i więcej błonnika niż jabłka. Zawartość cukru w tych owocach wynosi 10 procent. Kiwi są niskokaloryczne, stanowią więc idealny składnik dietetycznych potraw. Enzym zwany aktymidyną poprawia trawienie, dlatego kiwi nie powinno zabraknąć w jadłospisie osób walczących z nadwagą.
Kiwi to: 40 kcal w 1 sztuce (80 g), bardzo dużo witaminy C, potasu oraz rozpuszczalnego błonnika – ochrona przed infekcjami, dobre trawienie, mnóstwo energii.
Jabłka
Smaczne, tanie i dostępne przez cały rok jabłka to najpopularniejsze w naszym kraju owoce. Najzdrowsze są jabłka surowe, które (po skropieniu sokiem cytrynowym, aby nie ściemniały) mogą być składnikiem sałatek i surówek.
Jabłka to: 36 kcal w 1 sztuce (100 g), sporo witaminy C i potasu, żelazo cukier fruktoza, wapń, krzem, kwasy organiczne oraz błonnik – silny system immunologiczny, zdrowa cera, piękne włosy.
Brokuły
Stugramowa porcja tego warzywa zaspokaja ponad połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C, dostarcza sporo beta-karotenu (prowitaminy A), witaminy E, a także kwas foliowy, żelazo i potas. Brokuły mają właściwości przeciwnowotworowe, powstrzymują bowiem substancje rakotwórcze przed uszkodzeniem cząsteczek DNA przechowujących nasz kod genetyczny.
Brokuły to: 22 kcal w 100 g, dużo witaminy C i beta-karotenu, witamina A, kwas foliowy – piękna skóra, mnóstwo energii, zdrowy sen.
Pomidory
Pomidory zawierają wyjątkowo dużo przeciwutleniaczy, dzięki czemu chronią organizm przed chorobami serca i układu krwionośnego oraz niektórymi rodzajami nowotworów. Zaś dzięki dużej zawartości potasu są pomocne w leczeniu nadciśnienia. Pomidory zawierają niewiele kalorii, co czyni je idealnym składnikiem diet odchudzających.
Pomidory to: 19 kcal w 1 średniej sztuce (80 g), beta-karoten, witaminy C i E, potas – ładna cera, zdrowe serce, ochrona przed nowotworami.
Marchew
Marchewka zawiera tak dużo beta-karotenu, że jedna sztuka zaspokaja całą dzienną dawkę. Spożywanie tego warzywa może odwrócić proces złośliwych zmian w komórkach, jest więc bardzo ważne w profilaktyce nowotworów. Badania wykazały, że jedzenie dużych ilości marchwi zmniejsza ryzyko zachorowania na raka płuc i piersi.
Marchew to: 20 kcal w 1 sztuce (50 g), mnóstwo beta-karotenu, a także witaminy z grupy B, C, E, dużo wapnia, fosfor, żelazo, błonnik – sokoli wzrok, gładka skóra, piękna karnacja.
Papryka
Papryka zawiera pięć razy więcej witaminy C niż cytryna. Jest też bogata w potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez, kwasy organiczne, cukry, lekko strawne białko i olejek eteryczny. Te cenne składniki nie wypłukują się podczas pieczenia czy gotowania papryki, powinna więc być jadana jak najczęściej.
Papryka to: 19 kcal w jednej sztuce (80 g), bardzo dużo witaminy C, także E i z grupy B, beta-karoten, potas, wapń, żelazo – gładka skóra, mocne paznokcie i dużo energii.
Czosnek
Jego zwolennicy jadają czosnek od rana do wieczora i przysięgają, że leczy wszystkie przypadłości. Potrawom dodaje aromatu i zapachu. Czosnek może obniżyć poziom cholesterolu we krwi oraz ciśnienie krwi, ma właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Najzdrowszy jest czosnek surowy (zalecana dzienna dawka – 1 do 2 ząbków), najsmaczniejszy – pieczony bez obierania. Jedzony w nadmiarze może wywoływać migreny i stany zapalne skóry.
Czosnek to: 3 kcal w jednym ząbku, związki siarki – ochrona przed „złym” cholesterolem, chorobami serca, przeziębieniami.
Ziemniaki
Nie obrane ziemniaki nie tylko lepiej smakują, ale i nie tracą cennych składników – najlepiej więc je gotować w mundurkach lub piec. Dzięki dużej wartości węglowodanów złożonych (skrobi) ziemniaki są sycące – dwie, trzy sztuki z powodzeniem zaspokoją apetyt przeciętnego łasucha. Osoby dbające o linię powinny jadać młode ziemniaki z wody, okraszone koperkiem i odrobiną masła.
Ziemniaki to: 50 kcal w 1 sztuce (80 g), węglowodany, błonnik, potas, magnez i żelazo, witaminy C, z grupy B oraz bardzo wartościowe białko.
Zachęcam więc do korzystania z darów natury i smacznego!
Agata Tabor – pielęgniarka szkolna