Ciasta – placki z owocami

Prosty sposób na wykorzystanie dostępnych nam owoców. A efekt? Któż się oprze kawałkowi np. placka ze śliwkami.

Placek ze śliwkami

Składniki:

– 3 szklanki mąki

– 1 szklanka cukru

– ½ kostki margaryny lub masła roślinnego

– 1 szklanka mleka

– 1 łyżeczka waniliowego proszku do pieczenia

– 3 jajka

– sól

– cukier waniliowy

– 50 dag wydrylowanych śliwek (mogą być mrożone)

– tłuszcz do nasmarowania formy

– tarta bułka

– cukier puder do posypania

Wykonanie:

Ewentualnie rozmrozić śliwki lub świeże przekroić na połowy i usunąć pestki. Do rondelka wlać mleko, dodać margarynę i cukier, podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, dopóki nie powstanie jednolita masa. Mąkę przesiać do miski z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli i letnią masę mleczną, dobrze wymieszać (najlepiej mikserem), dodając po jednym jajku. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą płaskiej, prostokątnej formy. Na cieście ułożyć połówki śliwek. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 – 200 st. C) na 45-60 minut.

Placek ze śliwkami i galaretką

Składniki:

– 75 dag węgierek

– 2 ½ szklanki mąki pszennej

– 5 dag drożdży lub 1 torebka drożdży instant

– ½ szklanki mleka

– ½ szklanki cukru

– ¾ kostki margaryny

– aromat pomarańczowy

– sól

– 1 torebka czerwonej galaretki (wiśniowej lub truskawkowej)

– mielony cynamon

– 3 łyżki cukru pudru

– tłuszcz i tarta bułka lub mąka do formy

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać pół szklanki mąki, łyżeczkę cukru, dobrze wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Do przesianej mąki dodać szczyptę soli, żółtka, aromat oraz podrośnięte drożdże, dobrze wyrobić. Margarynę stopić, lekko ostudzić i ciepłą dodać do wyrobionego ciasta, dobrze wymieszać, przykryć czystą, lnianą albo bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na połówki, usuwając pestki. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy, przykryć połówkami śliwek (przecięciem do góry), wstawić do nagrzanego piekarnika (220 st. C) i upiec (ok. 40 minut), posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem, ostudzić. Galaretkę przygotować według przepisu, a gdy zacznie gęstnieć, zalać nią placek. Odstawić do ostygnięcia.

Owocowy placek

Składniki:

– 6 czubatych łyżek mąki pszennej

– 6 łyżek cukru lub miodu

– 3 jajka

– 25 dag margaryny

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 6 dużych jabłek (najlepiej antonówki lub renety)

– 1 duża twarda gruszka

– 1 duży banan

– 10 dag rodzynek

– 10 dag orzeszków arachidowych lub pistacjowych

– sok z ½ cytryny

– 3 łyżki brandy

– sól

– mąka i tłuszcz do nasmarowania oraz wysypania formy

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z margaryną, cukrem i brandy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać po łyżce do masy jajecznej. Rodzynki umyć i namoczyć w ciepłej wodzie, a gdy napęcznieją, dobrze odcisnąć. Jabłka i gruszkę obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Banan obrać i pokroić w kostkę – owoce skropić obficie sokiem z cytryny, wymieszać, a następnie obtoczyć w mące. Dodać do ciasta i dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, delikatnie wymieszać z ciastem. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika (200 st. C) i piec około godziny.

Kruszonka

Składniki:

– 50 dag mrożonych owoców (wiśnie, truskawki, maliny, porzeczki)

– 1 szklanka cukru

– 1 szklanka mąki

– 1 cukier waniliowy

– cukier puder do posypania

– 6 łyżek margaryny lub masła

– tłuszcz do nasmarowania formy

Wykonanie:

Owoce lekko rozmrozić i odsączyć, a następnie wymieszać z połową cukru. Mąkę przesiać i wymieszać z resztą cukru, dodać zimny tłuszcz i posiekać nożem na grudki wielkości kaszy. Owoce przełożyć do płaskiej formy do zapiekania i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika (220 st. C) na 30 minut. Po wyjęciu oprószyć cukrem pudrem.

Ciasto cytrynowe

Składniki:

– 25 dag cukru

– cukier waniliowy

– 4 duże cytryny

– 20 dag masła lub margaryny

– 6 jajek

– 1 porcja proszku do pieczenia (na 50 dag mąki)

– 20 dag mąki (czubata szklanka)

– 3 łyżki mąki ziemniaczanej

– 10 dag zmielonych w młynku lub drobno posiekanych migdałów albo orzechów arachidowych) oraz 3 łyżki grubo posiekanych migdałów lub orzechów

– ½ torebki galaretki cytrynowej (najlepiej szybko krzepnącej)

– sól

– tłuszcz do formy

Wykonanie:

Średnią tortownicę wyłożyć folią spożywczą, natłuścić i wysypać 10 dag cukru. Cytryny wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Z jednej zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, pozostałe pokroić w plasterki i ułożyć je w tortownicy na warstwie cukru. Masło stopić na małym ogniu, a jeszcze lepiej w kąpieli wodnej i ostudzić. Żółtka utrzeć lub zmiksować z 6 łyżkami cukru i cukrem waniliowym, startą skórką i sokiem z cytryny, a następnie, stale ucierając, po łyżce wlewać stopione masło. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, a na koniec ubijania dodać po łyżce resztę cukru. Oba rodzaje mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać z mielonymi orzechami, a następnie wyrobić z kremem żółtkowym na jednolitą masę, a na koniec delikatnie połączyć z pianą. Wyłożyć do tortownicy na warstwę plasterków cytryny. Stawić do nagrzanego piekarnika (175 st. C) na godzinę. Grubo posiekane orzechy uprażyć na suchej patelni, galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wody, ostudzić, a gdy zacznie krzepnąć, posmarować nią upieczone ciasto, brzegi obsypać orzechami.

Bananowiec

Składniki:

– 3 spore banany

– 3 jajka

– 1 ½ szklanki mąki pszennej

– 1/3 szklanki kaszy manny

– 1 szklanka cukru

– 1/3 szklanki oleju

– 1 porcja proszku do pieczenia (na 50 dag mąki)

– sok z cytryny

– sól

– cukier puder do posypania

– tłuszcz i tarta bułka do nasmarowania formy

Wykonanie:

Jajka utrzeć z cukrem. Banany obrać i pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Miksować lub przetrzeć przez sito, wymieszać z masą jajeczną i wyrobić na jednolitą masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, dodać do masy bananowej razem z kaszą manną i dobrze wymieszać lub zmiksować. Dodać olej i wyrobić na jednolitą masę. Przelać do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 st. C) i piec około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem.

Placek z mrożonymi truskawkami

Składniki:

– 1 torebka mrożonych truskawek (40-50 dag)

– 2 szklanki mąki pszennej

– 1 ½ szklanki cukru

– 12 ½ dag margaryny

– 1 torebka proszku do pieczenia

– skórka otarta z 1 dużej cytryny

– 3 jajka

– ½ szklanki naturalnego jogurtu

– sól

– tłuszcz i tarta bułka do formy

Wykonanie:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Tłuszcz o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem i skórką cytrynową na krem, następnie dalej ucierać, dodając po jednym jajku, a następnie po łyżce – mąkę z dodatkami i jogurt. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tortownicy, nierozmrożone truskawki przekroić na połówki i ułożyć ciasno na powierzchni ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190-200 st. C) na 40-45 minut. Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem.

Placek z ananasem

Składniki:

– 1 puszka ananasa w zalewie

– 5 jajek

– 20 dag cukru pudru

– cukier waniliowy

– 20 dag masła lub margaryny

– 12 dag mąki krupczatki

– 1 torebka proszku do pieczenia

– 1 łyżka gorzkiego kakao

– 5 łyżek dżemu z czarnych porzeczek

– 3 łyżki rumu lub brandy albo kilka kropli aromatu rumowego lub arakowego

– garść posiekanych orzechów (arachidowe, włoskie)

– bita śmietana (może być w sprayu)

– sól

– tłuszcz i tarta bułka do formy

Wykonanie:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć na krem z cukrem, kakao i letnią margaryną, dodawać po łyżce mąkę z dodatkami. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką płaskiej formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika (200 st. C) i upiec na złoty kolor. Ostudzić. Zalewę ananasową wymieszać z alkoholem, nasączyć ostudzony placek i posmarować lekko podgrzanym dżemem. Na wierzchu ułożyć pokrojony w kostkę ananas. Przybrać kleksami bitej śmietany.

Tekst: Sławek Chyliński

Źródła:

– „Kuchnia polska”, Małgorzata Caprari, Warszawa 2006

– Internet